Kréta időjárása

.

Kréta időjárása

 

Felhős

10°C

Heraklion

Felhős
Páratartalom: 50%
Szél: Északnyugati irány 37.01 km/h
Hétfő
Helyenként felhős
8°C / 14°C
Kedd
Helyenként felhős
8°C / 15°C
Szerda
SP_WEATHER_MOSTLY_SUNNY_WIND
13°C / 17°C
Csütörtök
Reggeli zápor
10°C / 17°C
Péntek
Helyenként felhős
11°C / 17°C
Szombat
Helyenként felhős
13°C / 19°C
Vasárnap
Napos, helyenként felhős
13°C / 18°C

 

Kréta időjárása egyesíti magában a mediterrán, száraz kontinentális, valamint a forró övezeti, észak-afrikai jellegű időjárást is.

Mivel a sziget igen nagy, és domborzata is változatos, ezért többféle éghajlat is megtalálható a szigeten: más a tenger környékén, más a hegyekben, valamint a keleti-nyugati részek éghajlata is eltér kissé egymástól.

Általánosságban a tengerparti részeken a nyár forró és száraz, a tél pedig enyhe, havazás rendkívül ritkán fordul elő. A sziget belsejében, főként a hegyekben nyáron  kevésbé nagy a forróság, bár csapadék ilyenkor itt is ritka. A telek viszont a tengerparti részekhez képest jóval hidegebbek, és a hóesés is gyakori.


Nyugat-Kréta időjárása


Nyugat-kréta időjárásÉszakon, a Krétai-tenger közelében a nyarak szárazak, csapadékmentesek, a napsütéses órák száma magas. Nyaranta a Meltemi nevű, északi irányból fújó szél hűsíti a vidéket, ami gyakran napokig tart, és igen erősen fúj. A novembertől áprilisig tartó, csapadékosabb időszak alatt sokat eshet az eső, a hó viszont ritka jelenség.

Délebbre, a hegyekben a nyár szintén meleg, ám a hőmérséklet némileg kellemesebb, mint a part közeli forró részeken. Az összeverődő felhőkből néha egy-egy zápor frissíti ezt a részt, ám július - augusztusban az esély erre igen csekély. A november végétől március elejéig tartó telek hidegek, a gyakori esőzéseken kívül hó is sokszor esik. Az északról jövő felhőket a hegyek megakasztják, a déli tengerpartra kevés jut el belőlük.

Délen, a Líbiai-tengernél a legmelegebb az időjárás: kevés a csapadék, és magas a napsütéses órák száma. Ha északon vagy a hegyekben befelhősödik, jó esély van rá, hogy délen még mindig tiszta idő és napsütés fogad.


Kelet-Kréta időjárása


Kelet-kréta időjárásNyáron az északi részek még forróbbak, mint nyugaton. A csapadék még ritkább, a hőmérséklet még magasabb. A telek enyhék, megérkezik a csapadék is eső formájában - a hó szinte ismeretlen jelenség.
A Meltemi itt is érezteti hatását, napokon keresztül tartó, néha igen intenzíven fújó szelek képében.

A sziget belsejében, a hegyesebb részeken és a fennsíkokon is többet süt a nap, és kevesebbet esik az eső, mint nyugaton. A nyarak melegek, szárazak, csak a tél hozza meg a hideget, valamint a nagyobb és kitartóbb esőket. Télen havazás sokszor előfordul, a hó a legmagasabb csúcsokon egészen akár júniusig is kitarthat.

A délkeleti részek szinte teljesen észak-afrikai klímával rendelkeznek: itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, és a legmagasabb az átlaghőmérséklet. A forró és rendkívül száraz nyarak a tájat is sivatagszerűen kopárrá formálják.

Mivel télen is enyhe az idő, egész évben komoly mezőgazdasági termeléssel bír a környék.

 

Mikor érdemes utazni


Ez csupán attól függ, hogy elsősorban mit szeretnénk Krétán. 

Amennyiben a klasszikus nyaralás, azaz elsősorban a napozás, tengerben fürdés a cél, akkor a június közepétől szeptember közepéig tartó időszak jöhet szóba.

Júniusban a nappalok már igen melegek lehetnek, a tenger folyamatosan melegszik, esőre kicsi az esély. A július - augusztus közötti időszak a legforróbb, eső a tengerpartokon szinte sohasem fordul elő. Ilyenkor víz és fejfedő nélkül nem tanácsos elindulni, Krétán túrázni ilyenkor igazán próbáló feladat is lehet.

A Meltemi miatt egyes helyeken akár kellemetlenül fújó szelek is kialakulhatnak, ám szélvédettebb helyeket is lehet találni.

A túrázásra a legmegfelelőbb időpontok márciustól június elejéig, ill. a szeptember közepétől október végéig vannak. Tavasszal a sziget kivirágzik, még a kopárabb keleti tájak is kizöldülnek ilyenkor. Ugyan napközben és éjszakánként ilyenkor még elkél a pulóver, vagy egy széldzseki, ám túrázni igazi élmény ebben az időszakban. Májusban már melegebb napok is jöhetnek, nem ritkán 30 fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála, ám az igazán forró nyári napoknál túrázásra ez is sokkal alkalmasabb. A tenger tavasszal még hűvös, fürdésre kevéssé alkalmas.

Szeptember közepétől egészen október közepéig viszont a tenger fürdésre még kiváló, hiszen a nyári hónapokban kellemesen felmelegedett. A hőmérséklet ebben az időszakban fokozatosan csökken, esős napok is egyre gyakrabban fordulhatnak elő, ám még októberben is jöhet egy-egy 28-30 fok körüli, kellemesen meleg nap. Kirándulásra ősszel egész Kréta, fürdésre a déli rész ajánlott.

 

Statisztikák

  

Átlaghőmérsékletek 

  Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December
Nappali átlaghőmérséklet  12 14   15  18  25  26 27   28  26  21  17  14
Éjszakai átlaghőmérséklet  7 8 10   13 16 19 23 23 20 16  13   9

 

Tenger hőmérséklete  

  Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December
Tenger hőmérséklete   16  15  16  17 19   22  25  26  24  23  20  16

 


Esős napok

  Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December
Esős napok száma   13  11  9  6  4  1  1  1  3  6  9  10