Krétai gasztronómia
A krétaiaknál az étkezés kiemelt szerepet kap a mindennapokban: a közös családi étkezéseket, a grillezéseket a család apraja-nagyja nagy becsben tartja.
A Görögország más részein megszokott étkezés Krétán kicsit más, több helyi jellegzetességgel. A szigeten nem csupán a turisták által kedvelt gyros, muszaka, tengeri halak és más hasonló közismert ételek vannak az étlapon, hanem az elmúlt évszázadokban nemesedett krétai konyha specialitásai.
A sziget lakosai kedvelik és előszeretettel fogyasztják a kecske és bárányhúst, melyeket lassú tűzön, grillen készítenek. A tengeri halakat frissen fogyasztják, szintén grillezik őket, lágyan fűszerezve.
A sziget lakosai kedvelik és előszeretettel fogyasztják a kecske és bárányhúst, melyeket lassú tűzön, grillen készítenek. A tengeri halakat frissen fogyasztják, szintén grillezik őket, lágyan fűszerezve.
Bár ez tájegységtől is változhat, de a fűszerezés általánosságban egy csipettel kevésbé intenzív, mint Görögország más régióiban: a gyógynövények leveleivel, oregánóval, más hagyományos ízesítőkkel csak óvatosan bánnak. Az olívát szinte minden ételhez előveszik, jellegzetes ízével és egészséget megőrző tulajdonságaival az egyik legkedveltebb hozzávaló. Az uborka és paradicsom a zöldségköretek és saláták fő alapanyaga, amit sajtokkal, hagymakarikával díszítenek.

A sajtok készítésének évezredes hagyományai vannak: a kecsketejből készült fetasajt csak egy a jellegzetes sajtok közül: a legismertebb krétai sajt a Myzithra, mely a fetánál kissé krémesebb, ám szintén fehér sajt.
Desszertként friss gyümölcsöket, házi sajtokat vagy joghurtot fogyasztanak, melyet előszeretettel kísérnek vörös borral, vagy egy kupica rakival.
A krétaiak későn étkeznek: az ebédeket délután 2-3 körülre, a vacsorákat nyolc óra utánra időzítik.
