Mezőgazdaság
Kréta a görög szigetek között szinte egyedülálló módon teljes önellátásra képes: kiváló klímájának, sok napsütéses órájának, magas páratartalmának köszönhetően több olyan mezőgazdasági régió is van, ahol gyümölcsösök, zöldségesek, olajfák egyaránt jól érzik magukat.
A fő mezőgazdasági központok a sziget néhány déli régiójában találhatóak: délkeleten Ierapetra környékén, valamint délnyugaton Paleochora vidékén méretes üvegházakban zajlik termelés. A nagy alapterületű házakban zöldségeket és gyümölcsöket egyaránt nevelnek: paradicsom, paprika, banán, és más növények jelentik a fő termést. Az üvegházak a téli hónapokban is a megfelelő klímát biztosítják a növényeknek, és egész évben szüretelik őket.
A hegyek lankáin sok helyen nőnek szőlőültetvények, melyekből helyi termelők és nagyobb manufaktúrák készítenek kiváló minőségű borokat. Az olajfák terméséből kiváló minőségű olívaolajat sajtolnak, mely keresett árucikk nem csupán Krétán, de egész Európában. A zöldségek és gyümölcsök egy része szintén elhagyja a szigetet: komphajókkal, hűtőkonténerekben szállítják őket a szárazföldre.
Állattartás terén a két legelterjedtebb állat, amivel foglalkoznak, a kecske, birka, és különféle szárnyasok. Elsősorban családi gazdaságok nevelik őket, nagyüzemi állattartás egyáltalán nem jellemző Krétára szigetére. A négylábúakat a félreesőbb területeken gyakran szabadon engedik, és a megjelölt állatok nap közben szabadon táplálkozhatnak és élhetnek.

A szabadban tartott kecskék gyakori jelenségek Krétán