Kretasziget.hu

Kedveld Kréta szigetet Facebookon is!

Kréta sziget

Városok

Látnivalók

Strandok

Utazás

Útikönyv

Közösség

images/slider/szurdokok-kretan-fejlec.jpg
 
 

Szurdokok, szakadékok Krétán
 

Kréta legismertebb szurdokvölgyei érdekes földrajzi látványosságok, és akár még akkor is találkozhatsz velük, ha nem kifejezetten miattuk jársz arra. Amikor átutazol a szigeten egy-egy strand vagy látnivaló nyomában, utad sokszor egy-egy ilyen mellett, vagy ilyenben vezet - a látvány biztosan nem hagy majd hidegen!

Akadnak közöttük messze földön híres szakadékok, amelyeket évente több ezer túrázó keres fel, míg mások egy-egy hegyvonulat belsejében csak a kalandvágyóbb természetjáróknak mutatják meg magukat. A szigeten több mint 260 kisebb-nagyobb szurdok található: egész Görögország szerte Kréta messze a leggazdagabb ebben a természeti jelenségben.

A meredek falú, keskeny völgyek a krétai nyaralásukat töltők kedvelt célpontjai is, hiszen a tengerparton barnulás helyett sokan választják Kréta természeti látnivalóinak aktív felfedezését. A hasadékokban gazdag növény és állatvilág fogad, igazi különlegességekkel is találkozhatunk itt. Ennek köszönhetően a krétai szurdokok többsége természetvédelmi területnek minősül: épségben megőrzésükre, tisztán tartásukra érdemes odafigyelni.

 

Kréta szurdokok és hasadékvölgyek



Kréta ismertebb szurdokai, nyugatról keletre, koordinátákkal:

Klados-szurdok (Klados Gorge)


A Klados Kréta egyik legnehezebben járható, jobbára csak alpinistáknak javasolt hasadékvölgye. A Szamariai-szurdoktól alig néhány kilométerre, nyugatra fekvő völgy bejárásához komolyabb felszerelésre is szükség van. A nehézségek miatt a legtöbben visszafelé teljesítik, azaz a tengerre néző kijáratától (ami Dhomata beach néven strand is) indulnak felfelé a hegyekbe. Csak száraz időben javasolt nekivágni az útnak, ugyanis a szurdok falai meglehetősen porózusak, és esőzések alkalmával omlásveszély fenyeget több ponton is. A hasadék egyes pontjain annyira összeszűkül, hogy a nedvesebb évszakokban akár 10 méteres vízmélység is kialakulhat. A Klados-szurdok emiatt látványos, ám kevéssé javasolt túraútvonal - a híres nyugati testvére is legalább annyira lenyűgöző, és jóval kevésbé kockázatos.

Koordináták: 35.244217,23.930613

 



Szamariai-szurdok

(Szamáriai hasadék, Gorge Of Samaria, Samaria Gorge, Farangas)

Görögország, és egyben Kréta szigetének legismertebb és leglátogatottabb szurdokvölgye. Hírét nem csupán kivételes hosszának, de látványos természeti adottságainak is köszönheti.

Oldalfalai lélegzetelállítóan magasak, ugyanis nem ritkán a 400 méternél is magasabbak, amikhez csupán néhány méteres szélesség társul.


Szamariai szurdok

A Szamariai szurdokról bővebben...

Koordináták: 35.308156,23.918284

 


 

Aradéna-szurdok (Aradena Gorge)

A 7 km hosszú szurdok bejárása tapasztaltabb túrázóknak ajánlott, ugyanis helyenként legalább alapszintű hegymászó felszerelés kell hozzá.

Magasból bárki számára megtekinthető, aki a helyes dél-krétai település, Chora Sfakion közelébe látogat: a völgy a településtől mindössze 20 km-re található, karakteres híd ível át rajta.


Aradena szurdok

Az Aradéna szurdokról bővebben...

Koordináták: 35.222392,24.062499

 


 

Iligas-szurdok

(Illigas, Kavi, Kavis Gorge)


Chora Sfakiontól 2 km-re nyugatra, tengerre néző kijárattal töri meg a hegyeket az Iligas-szurdok. A több mint 1080 méteres magasságból egészen a tenger szintjéig vivő túraútvonal két szakaszra bontható: eleinte egyes meredélyek leküzdéséhez akár kötélre is szükség lehet, míg a táv fele már kifejezetten könnyű séta. A tekintélyes sziklafalak oldalában több barlang is felfedezhető, sőt az egyik magaslaton egy több mint 700 éves kápolna is fekszik. A szurdokon kis patakocska folyik át a tenger felé, ami még nyáron sem szárad ki teljesen.

Koordináták: 35.206627,24.127134

 


 

Sfakia-szurdok (Sfakiano, Vartholoma Gorge)


A kisvárosról elnevezett hasadék a településtől néhány kilométerre keletre fekszik. Kezdő pontja viszonylag magas, 1200 méter, és a hat kilométer hosszú útvonal levezet egészen a Líbiai-tengerig. A zöldellő völgy tele van fenyőkkel, tölgyekkel, vad orchideák virágoznak. Víz nyaranta nagyon kevés, vagy egyáltalán nincs a mederben, így úszni csak a szurdok kijáratánál, a tengerben fogsz!

Koordináták: 35.206627,24.127134

 


 

Imbrosz-szurdok


(Impros, Imbros Gorge, Imbros Ravine)

Ha Nyugat-Krétán nyaralsz, és a déli részek felé veszed az utat, szinte biztosan találkozni fogsz az Imbrosz szurdokkal. A Rethymno és Chania városok között kb. félútról induló, Chora Sfakionba és Frangocastelloba tartó főút ezen a hasadékon vezet keresztül, így teljességgel eltéveszthetetlen.

A szurdok 2-3 óra alatt bejárható, és mivel nem különösebben nehéz útvonal, így akár kevésbé gyakorlott túrázóknak is ajánlható.


Imbrosz szurdok

Az Imbrosz-szurdokról bővebben...

Koordináták: 35.257797,24.173096

 


 

Kotsifou-szurdok


(Kotsifos, Kotsyfos, Kotsifos Gorge)


A Plakiastól északra fekvő szurdok mindössze 2 km hosszú, ám szélessége a legtöbb helyen csupán 10 méter! A szinte függőleges sziklafalak 500 méteres magaságot is elérhetnek, így különösen látványos, hogy ahogyan az út és a mellette csordogáló patak kacskaringóznak a szűk járatban. Az egyik szikla oldalába kis kápolnát is építettek. Bár az út szűk, és megállóhely kevés, mégis sokan megállnak pár percre megcsodálni a lenyűgöző környezetet.


Koutsifou szurdok


Koordináták: 35.222782,24.399988

 


 

Kourtaliotiko (Kourtaliotis)

Egy másik látványos szurdok, melyen főút vezet keresztül. A Rethymno-tól délre, Plakias irányába vezető út egyenesen a Kouroliotiko kanyonon vágtat át, és a fenséges látvány sok erre járót megállásra késztet. Bár a szurdok aránylag rövid, mindössze 3 km hosszú, a vad táj és a meredek sziklák mindenki tetszését elnyerik. A kopár falak magassága helyenként a 600 métert is eléri, a szemfülesek pedig a tucatnyi, sziklába vájt barlangot is felfedezhetnek. A környék élővilága védett, több ritka madárfaj is fészkel a hegyekben. A szurdok alján tiszta vizű források erednek, a közelükben egy kis kápolna is található.


Kourtaliotiko

A Kourtaliotiko szurdok kijárata a tenger felé Preveli pálmafákkal övezett tengerpartja.

Koordináták: 35.204409,24.469103

 


 

Fratiano-szurdok (Frati)

A szurdok párhuzamosan fut a Kourtaliotiko szurdokkal, melytől mindössze 2 km-re, keletre helyezkedik el. Nevét a közeli Frato falucskáról kapta, ahonnan a túraútvonal is indul. Mivel a megközelítése nem olyan egyszerű, mint ismertebb szomszédjának, jóval kevesebben ismerik, és járják be. A völgyben patak csörgedezik, mely a nedvesebb évszakokban, késő ősztől nyár elejéig sokszorosára duzzadó, bő vízű folyóvá változik.


Fratiano szurdok

Koordináták: 35.191171,24.481738

 


 

Sarakina-szurdok (Sarakina Gorge)
 

A délkelet-krétai hasadék másfél kilométeres hosszával a rövidebbek, ám látványosabbak közül való. Szűk falai között szinte mindig patak csörgedezik, így száraz lábbal csak a legforróbb évszakokban lehet átkelni rajta.
 

Tovább...

Koordináták: 35.047952,25.580653 

 


 


Havgas-szurdok

(Havgas Gorge, Kalamafka Gorge)

 

Kalamafka települése előtt húzódó, látványos szurdokvölgy. A különös sziklaalakzatairól is nevezetes hasadék természeti környezete is megkapó, ugyanis minden évszakban zöldellő, illatos fenyőligetek veszik körül. A Havgas szurdok túraútvonal nem túl nehéz, mindössze egy jó cipő, fejfedő, és némi ivóvíz ajánlott.

Mivel nyárra rendszerint kiszárad az itt csordogáló patak, a mederben a séta során a lábbelink sem fog átázni.

Koordináták: 35.073402,25.657236

 


 

Ha-szurdok (Ha Gorge, Cha)

Szépségét csak veszélyessége múlja felül. A Kréta legkeskenyebb pontján átmenő, északról Ierapetra városába tartó főút mellől is kiválóan látható szurdokvölgy bejárása még tapasztalt alpinistáknak sem ajánlott. Az érdekes látványt nyújtó szakadékban esős időszakban akár több tucat vízesés is kialakulhat, igazi látványosságot varázsolva a szűk falak közé.


Ha szurdok

A Ha-szurdokról bővebben...

Koordináták: 35.08522,25.834047

 


 

Milonas-szurdok (Mylonas Gorge)


A szurdok Agios Ioannis település előtt, a hegyek árnyékéban bújik meg. A közelben több vízesés is található, melyekhez túraösvények indulnak. Személyes tapasztalatokat a Milonas hasadékról ebben a krétai útleírásban találtok.


Milonas szurdok

Koordináták: 35.03539,25.84469

 


 

Halottak Völgye / Zakros szurdok

(Gorge Of The Dead / Kato Zakros Gorge)

 

A bizarr elnevezésű hasadékra Kréta legkeletebbi tájain bukkanhatsz rá. Az évről-évre sok látogatót vonzó szurdok nevét érdekes módon nem groteszk alakzatokat formázó falairól kapta, hanem a kőbe vájt barlangokban ókori sírokat találtak. Bár a hasadékot az ősi temetkezési hely misztikuma tette híressé, a természeti környezet is figyelemre méltó.

A zöldellő erdőkkel borított magaslatokat egy idő után felváltják a kopár sziklák, a túraútvonal második fele karakteres sziklafalak között kanyarog. A Halottak Völgye Krétán a második leglátogatottabb völgy a Szamariai-szurdok után. A sziklák között kanyargó túraútvonal kétféle módon is megközelíthető, mindkettőt táblákkal jelzik a Zakros és Kato Zakros közötti úton.


Halottak völgye

Koordináták: 35.099529,26.248695

 


Figyelem! Bármelyik krétai szurdok, vagy természeti látnivaló felfedezését válaszd is, ne felejtsd el a következőket:

- legyen nálad legalább másfél-két liter ivóvíz, és valamennyi harapnivaló;

- kényelmes, bejáratott cipő, ami nem töri ki a lábad még hosszabb séták alkalmával sem;

- fejfedő, hiszen nem mindenhol van természetes árnyék;

- hátizsák, ahová az étel, ital, stb kényelmes elhelyezése biztosított;

 

Kotsifou szurdok

Ha ezek az alapdolgok megvannak, már indulhatsz is az élményekért: kellemes túrázást és felfedezést kívánunk Krétán!


Szállások egyéni utazóknak

Egyénileg tervezed utad Krétára, saját magad szeretnéd kézbe venni az irányítást?

Kréta egyénileg

Több száz apartman és szálloda közül választhatsz, melyeket települések szerint gyűjtöttünk Neked össze.

Tovább...

Utazás a Personal Toursszal

Utazási irodát keresel 2022-es krétai nyaralásodhoz?
Segítünk a keresésben.

Kréta utazási irodával

Nyaralás Kréta szigetén 2022-ben a Personal Tours utazási irodával, mely amellett hogy a szervezés terhét is leveszi a válladról, széles apartman és szállodakínálattal, valamint kedvező árakkal áll rendelkezésedre.

Tovább...

Utasbiztosítási kalkulátor 2021

Melyik a legjobb utasbiztosítás 2021-ben?

Hasonlítsd össze a legnagyobb biztosítók ajánlatait, és találd meg a legjobb utasbiztosítást 2021-ben!

Akár Kréta szigetére jössz idén, akár más vidéken nyaralsz, 2021-es utazásod előtt használd az utasbiztosítási kalkulátort, és találd meg a legjobb biztosítást! 


Tovább...



Honlapunk a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket (cookie) használ. Az oldal látogatásával hozzájárulsz a sütik használatához.