Kretasziget.hu

Kedveld Kréta szigetet Facebookon is!

Kréta sziget

Városok

Látnivalók

Strandok

Utazás

Útikönyv

Közösség

images/slider/arkadi-kolostor-kreta-fejlec.jpg
 
 

Arkadi kolostor

Régió: Nyugat-Kréta, Rethymno

 

Az Arkadi kolostor a krétai történelem egyik legfontosabb és legszebb építménye, múltjának köszönhetően világszerte a hősiesség és a bátorság jelképe.

 

A kolostor történelme


A vélhetően még bizánci időkben alapított kolostor kezdeti éveiről nem maradt fenn írásos emlék. Feltételezések szerint az első épületeket a 12. században emelhették, és a kolostor a nevét az egyik alapító szerzetesről, Arkadiosról kapta. Felreppentek olyan feltételezések is, miszerint egy ősi város, Arcadia romjaira építették a kolostort, és innen ered a név - de ezt a régészek cáfolták, és a krétai lakosság is inkább az eredeti verzióhoz ragaszkodik.

Az első írásos emlékek szerint a 16. században jelentősen kibővítették és átalakították a már álló épületeket. A kolostor külsejének erődítmény jellege nem véletlen, már kezdettől fogva menedékhelynek is szánták. A velencei stílusban épült, udvar közepén álló főtemplom 1590-es évekre készült el, több mint két évtized munkája nyomán. Ekkortól Arkadi vált a kézirat másolások központjává Krétán, egyúttal kulturális és oktatási centrumként is működött.

A 17. század elején újabb épületekkel egészült ki a kolostor: új könyvtár, egy nagy ebédlőterem, továbbá tágas istálló is épült.

1645-től kezdődően azonban komoly fenyegéssel nézett szembe Arkadi: a török haderő megállíthatatlanul söpört végig Krétán, és három évvel később már néhány erőd és nagyobb város kivételével az egész sziget a hatalmukba került. Rethymno elfoglalása után érkeztek először a törökök a kolostorhoz, a kapukat betörve feldúlták az épületeket, elüldözték az ott lakó szerzeteseket.

Husszein pasa, a török hadsereg egyik frissen kinevezett vezetője megengedte, hogy a neki tett hűségeskü után a szerzetesek visszatérhessenek a kolostorba, és megkezdhették a károk helyreállítását, az épületek kijavítását is. Egy idő után még a harangozást is engedélyezte, ami különösen nagy szívességnek számított a törökök részéről.

 

Arkadi kolostor

 

A történetírók szerint a sziget megszállásának ellenére az Arkadi volt a legszebb és leggazdagabb kolostor egész Krétán. A több mint száz itt élő szerzetes mezőgazdasággal is foglalkozott, a kolostor kiváló minőségű bora és olívaolaja messze földön híressé vált.

Az 1700-as évek közepétől azonban lassú hanyatlás vette kezdetét, és a század végére már csak huszan éltek a kolostor falai között. Bár a szőlőtermesztés továbbra is folyt, Arkadi bevételei jelentősen megcsappantak. A könyvtárban lévő több mint ezer kézirat állapota is megromlott: a szerzetesek nem voltak elegen a másoláshoz, a könyvek újraírásához. Emellett egyre többen menekültek a kolostorba a törökök fosztogatásai miatt, és a szerzeteseknek őket is el kellett látniuk.

Az 1800-as évek elején egyre gyakoribbak lettek a helyi lázadások a török elnyomók ellen, ám a törökök minden kísérletet levertek és megtoroltak. Ez odáig fajult, hogy végül már kijárási tilalmat vezettek be, és kötelezővé tették az átkeresztelkedést muzulmán hitre.


Arkadi kolostor, Kréta
Az 1866-os események


1866 tavaszán több helyi vezetőt és pátriárkát is bebörtönöztek, akik a krétai lakosság jogaiért álltak ki. Az események miatt több településen gyűléseket tartottak, forradalmi bizottságokat alakítottak, új vezetők emelkedtek ki a nép soraiból. Fő irányítónak az Arkadi kolostor vezetőjét, Gavril (Gabriel Marinakis) apátot választották meg. A felkelők petíciót küldtek a szultánnak, aki csak fenyegéssel válaszolt: elpusztítják a környéket és kolostort egyaránt, ha nem adják fel a terveiket.


Nyáron be is törtek Arkadiba, hogy megpróbálják elfogni a forradalom irányítóit, de azoknak sikerült még idejében elmenekülniük. Bosszúból a török katonák összetörték a relikviákat, a falakról lerángatták az ikonokat, törtek-zúztak, majd elvonultak. A forradalom vezetői azonban hamarosan visszatértek a kolostorba, és bár egyes vélemények szerint a kolostor nem volt igazán jól védhető, végérvényesen itt rendezték be a főhadiszállásukat.

Több száz környékbeli, köztük rengeteg nő és gyerek, menedéket keresve ekkor érkezett a kolostorba. Velük együtt összesen 964 ember húzódott meg a biztonságosnak hitt falak között, de ebből csak alig 200-an voltak felfegyverkezve.

Musztafa pasa, a törökök vezetője megadásra szólította fel az Arkadi kolostorban lakókat, egyúttal közölte velük, hogy hamarosan megérkezik több ezer fős serege élén. Ezt követően a közelben állomásozó török haderő egyesült újabb, távolabbról érkező hadosztályokkal, és a november 8-ra virradó hajnalban körülzárták a kolostor épületeit. Utolsó lehetőségként még egy követet küldtek a kolostorba, de a védők elszántak maradtak.

Az esélyek azonban messze nem voltak egyenlőek: 15.000 fős török had 30 ágyúval is fel volt fegyverkezve, míg a kolostor védőinek csupán kézifegyverei voltak.
Az ostrom szinte azonnal megkezdődött: a törökök az épületegyüttes nyugati oldalának főkapuját szerették volna betörni. Az első napon a folyamatos ágyúzás ellenére nem sikerült áttörniük a kapukat, ráadásul a vártnál nagyobb veszteségeket szenvedtek a bent lévők kitartó puskatüzétől.

A kolostorban lévő nők és gyerekek segítettek a védők vízzel és élelemmel ellátásában, lőszert vittek nekik ha fogytán volt.

Éjszaka a törökök leállították az ostromot, de csupán annyi időre, hogy két újabb nehéz ágyút helyezzenek csatasorba. Aznap éjjel két hírnök is kiszökött a kolostorból, kicselezvén a törökök védvonalát, hogy információkat szerezzenek. Néhány órán belül vissza is tértek a hírekkel: a törökök minden utat lezártak, így utánpótlásra, vagy felmentőseregre nem számíthattak.

Másnap, november 9-én újraindult az ostrom. Arkadi maroknyi védője már a délelőtti órákban kifogyott a lőszerből, onnantól csupán késeikre és kardjaikra számíthattak. A török had ennek tudatában jóval magabiztosabban rohamozott, és végül a kapura koncentrált ágyútűz olyannyira meggyengítette az eltorlaszolt bejáratot, hogy a támadók betörése a kolostorba csupán idő kérdése volt. Az Arkadiba menekült nők és gyerekek ekkor elbújtak abban a raktárban, ahol a puskaport is tartották.

A kapu végül engedett, és beözönlött a török had: a bejáratnál hősiesen kitartó krétaiakat utolsó szálig lemészárolták. A törökök már a lőporraktárat kezdték ostromolni, hogy az oda menekülteket is mind egy szálig levágják, azonban Konstantinos Yiaboudakis, a krétai felkelés egyik jeles alakja, a kolostor egyik megmaradt védője átírta a számításaikat. Az óriási túlerő, és a várható mészárlás ellen nem látott más megoldást, csak az önfeláldozást: megvárta, hogy minél több török katona összegyűljön a közelben, felemelte fáklyáját, és belenyomta az egyik közeli puskaporos hordóba.

A raktár azonnal felrobbant: a helyiségben meghúzódókon kívül a robbanás ereje több mint 1500 török katonát vitt magával a túlvilágra. A kapu, amin keresztül özönlöttek befelé az ostromlók, azonnal összedőlt, a szétrepülő törmelék pedig több ezer támadót sebesített meg.

Csodával határos módon a kolostorban bujkálók közül több mint száz ember túlélte a robbanást. A megmenekültek azonban nem számíthattak kegyelemre: elfogták és Rethymnoba hurcolták az embereket, ahol kővel megdobálták és bebörtönözték őket. Gavril apát vélhetően még az ostrom első napján vesztette életét, így a legendák ellenére már nem ő gyújtotta be a lángot.

A tragédia, és az Arkadi kolostort védők önfeláldozásának híre futótűzként terjedt el az egész világon. Önkéntesek indultak el különböző országokból, hogy segítséget nyújtsanak a török elnyomás elleni harcban, az addig közömbös Európa egy csapásra felfigyelt a szabadságukért küzdőkre, és még Amerika is a támogatásáról biztosította a felkelőket.

 
Arkadi kolostor, Rethymno, Kréta

 


Az Arkadi kolostor napjainkban

 

A török ostrom után 4 évvel, 1870-ben kezdték meg a kolostor épületeinek felújítását.


Arkadi, KrétaAz udvaron álló templom ma is látogatható, Kréta legszebb épületei közé tartozik. Bár az évszázadok során sokszor kirabolták, ereklyéit összetörték, a templom belsejét a szerzetesek mindannyiszor igyekeztek az eredeti állapotára helyreállítani. A kolostor falain belül múzeumot is létrehoztak, mely a krétai szabadságharc eseményeit eleveníti fel, számtalan relikva és emléktárgy tekinthető meg. A falakon a szabadságharc jeles alakjairól készült festmények lógnak, a szobákban korabeli fegyverek és eszközök vannak kiállítva.

A lőporraktár, melynek felrobbantása ezernél is több török ostromlót vitt magával a sírba, a tragédia óta szinte változatlan formában tekinthető meg. Az áldozatok emlékére örökmécsest gyújtottak, és festmény hirdeti a védők önfeláldozását.

Az udvar jellegzetes, kiszáradt ciprusfájának törzsében még mindig megtekinthető egy török lövedékdarab.

 

Arkadi kolostor, KrétaAz Arkadi kolostor udvara

 

Arkadi kolostor koordináták: A Kréta digitális útikönyvben ezt is megtalálod!

Szállások egyéni utazóknak

Egyénileg tervezed utad Krétára, saját magad szeretnéd kézbe venni az irányítást?

Kréta egyénileg

Több száz apartman és szálloda közül választhatsz, melyeket települések szerint gyűjtöttünk Neked össze.

Tovább...

Utazás a Personal Toursszal

Utazási irodát keresel 2022-es krétai nyaralásodhoz?
Segítünk a keresésben.

Kréta utazási irodával

Nyaralás Kréta szigetén 2022-ben a Personal Tours utazási irodával, mely amellett hogy a szervezés terhét is leveszi a válladról, széles apartman és szállodakínálattal, valamint kedvező árakkal áll rendelkezésedre.

Tovább...

Utasbiztosítási kalkulátor 2021

Melyik a legjobb utasbiztosítás 2021-ben?

Hasonlítsd össze a legnagyobb biztosítók ajánlatait, és találd meg a legjobb utasbiztosítást 2021-ben!

Akár Kréta szigetére jössz idén, akár más vidéken nyaralsz, 2021-es utazásod előtt használd az utasbiztosítási kalkulátort, és találd meg a legjobb biztosítást! 


Tovább...Honlapunk a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket (cookie) használ. Az oldal látogatásával hozzájárulsz a sütik használatához.