Kréta közlekedési információk

Kréta közlekedése

Hogyan közlekedj Kréta szigetén, mire figyelj oda vezetésnél? Tanácsok, tippek első kézből.


Közlekedési és vezetési szabályok Krétán

A magyar utazóknak szerencséje van Krétával ha autót bérelnek és vezetni szeretnének, mivel Magyarországhoz hasonlóan a sziget útjain jobboldali közlekedés zajlik. Az utak minősége általában véve jó, viszont hegyes, sziklás területeken figyeljünk az esetlegesen útra került kövekre, kavicsokra, melyek lepotyoghatnak a sziklafalakról. A sziget falvaiban, városaiban előforduló, elkeskenyedő szakaszok figyelmet érdemelnek, illetve sok helyen egyirányú utcákban zajlik a közlekedés.

Kréta vezetés, közlekedés

A biztonsági öv használata Görögországban, így Krétán is kötelező, ennek elmulasztását a rendőr szankcionálhatja. Kréta főbb útjain a traffipax használata előfordul, de a krétai rendőrök kifejezetten a helyiek és a nyaralók száguldozását próbálják elejét venni, és nem a bírságok kiszabása az elsődleges cél. A sebességhatárok és a szabályok betartásával semmilyen büntetéstől vagy szankciótól nem kell tartanunk. Kréta legismertebb főútján, a sziget északi részét összekötő National Road nevű több száz kilométeres szakaszon nem csak fix traffipax, hanem rendőrautóból mozgó traffipax is megszokott! A National Road fix traffipaxai zárt dobozokban vannak, melyekre időnként közlekedési táblák is figyelmeztethetnek.

Kréta sziget közlekedés, vezetés, szabályok és információk

A helyi sofőrök a közlekedési szabályokat hajlamosak lazán kezelni, így nem érdemes meglepődni néhány kisebb-nagyobb szabálytalanságon. Ettől eltekintve mindenki igyekszik figyelni a másikra, így arányaiban viszonylag kevés nagy baleset fordul elő. Bár néhány görög a ‘megállni tilos’ táblánál minden különösebb lelkiismeret furdalás nélkül kirakja az elakadásjelzőt, és percekre vagy akár órákra is megáll, ez a bérautóval közlekedő turistáknak nem ajánlott – legalábbis ha nem szeretnék, hogy elszállítsák az autót!

Közlekedés, utak Kréta szigeten

A gyorsabb járművek a lassabbaknak a fényszóró villogtatásával jelzik, hogy amennyire tudnak, húzódjanak le és engedjék el őket. A tompított fényszóró napközbeni használata autók számára nem kötelező, csak ha a látási viszonyok megkövetelik.

Krétán nincs fizetős útszakasz, így a magánkézben lévő bekötőutak kivételével (tábla jelzi, ahová engedély kell a behajtáshoz) ingyenesen lehet használni az összes közutat. Kréta szigetén a főbb útjelző táblák mind görögül, mind angol nyelven egyaránt jelzik az útirányt, és a főútakon a kitáblázottság jónak mondható. Az alacsonyabb rendű utakon már előfordulhat, hogy csak görög felirat fogad a táblákon – ilyenkor némi ügyességre és odafigyelésre is szükségünk lehet.

Kréta autóval, közlekedés, vezetés National Road

Sebességhatárok Krétán

Lakott területen belül: 50 km/h
Lakott területen kívül: 90 km/h
Véralkoholszint felső határa: 0,05%

Motoron bukósisak és tompított fényszóró használata kötelező.

Kréta autókölcsönzés, motorbérlés alap információk

A kisebb helyi, és nagyobb nemzetközi kölcsönzőknél egyaránt elvárt, hogy a sofőr betöltse a 21. (egyes kölcsönzőknél a 23.) életévét. Többségük ragaszkodik a legalább 1 éve megszerzett jogosítványhoz, de ez nem meglepő, mivel némi rutin el is kél a szigeten történő vezetéshez. Nemzetközi jogosítvány nem szükséges, a legtöbb kölcsönző gond nélkül elfogadja a magyar okmányt. A teljes biztosításra (full insurance) mindig térjünk ki, és lehetőség szerint ragaszkodjunk hozzá! A kilométer korlátozás nem jellemző a szigeten található kölcsönzőknél, de erre is célszerű rákérdezni, nehogy meglepetés érjen.

Mivel a Kréta általános közbiztonsága kiválónak mondható, az autó ellopásától nem kell tartanunk – a szigetről nem lenne egyszerű kivinni a járművet. Az autófeltörésekkel viszont vigyázni érdemes, mivel sajnos előfordulhat egyes helyeken, és nem csak olyan nagyvárosokban, mint Heraklion, Chania vagy Rethymno – értéket ne hagyjunk az autóban, pláne ne látható helyen!

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top