Múzeumok Krétán

Múzeumok Krétán

A Nagy Sziget múzeumokban sem szűkölködik: több mint 50 kiállítási épület várja Krétán a látogatókat. A szigeten járva alig akad olyan település, ahol a történelmi emlékek, kulturális látnivalók, és más érdekességek széles skálájának darabkái ne lennének láthatóak. Kréta büszke több évezredes történelmére, így a régészeti, műemlékekben gazdag kiállítások kiemelt figyelmet kapnak mindenhol.

 

Heraklion:

Régészeti Múzeum (Heraklion Archeological Museum)

A fővárosban található múzeum a történelmi látnivalók páratlan kínálatát nyújtja a sziget időszámításunk előtti időszakából.

Bővebben…

web: –

Koordináták: 35.339201,25.136941

 


Történelmi Múzeum (Historical Museum of Crete)

A krétai történelmet felelevenítő múzeumban a kezdetektől egészen napjainkig megtekinthetőek a sziget emlékei. Az 1953-as alapítású múzeumban elsősorban a velencei és török uralom korának emlékeit őrzik, több száz éves freskók és tárgyak jelenlétében.

web: http://www.historical-museum.gr/eng/

Koordináták: 35.342102,25.13107

 


Természettudományi Múzeum (Naturical History Museum of Crete)

A velencei kikötőtől kb. 1 km-re nyugatra található, tengerpartra épült múzeum több szinten is kínál látnivalókat. A 3500 négyzetméteres kiállítási területen a látogatók elsősorban a Földközi-tenger térségének állat és növényvilágával találkozhatnak, az évmilliókkal ezelőtti korszakoktól egészen napjainkig. A maradandó élményeket élethű diorámák (természetes környezetet imitáló díszletek), életnagyságú dinoszaurusz csontvázak, földrengés-szimulátor, interaktív foglalkozások, multimédiás terem biztosítja.

 

web: http://www.nhmc.uoc.gr/

Koordináták: 35.341741,25.126783


Archanes (Herakliontól kb. 15 km-re, délre) 

 

Régészeti Múzeum (Archeological Museum of Archanes)

A főváros közelében, Archanes városkában található múzeum elsősorban a közeli ásatások emlékeit mutatja be. Az eredeti kiállítási tárgyakon kívül pontos másolatok is megtekinthetőek, amelyeknek eredetije a heraklioni régészeti múzeumban található. 1993-as alapítása óta jelenleg 570 négyzetméterre bővített kiállítási terület látogatható.

web: –

Koordináták: 35.236099,25.161153

 


Myrtia (Herakliontól kb. 20 km-re, délkeletre)

Nikos Kazantzakis Múzeum (Nikos Kazantzakis Museum)

Az egyik legismertebb görög írónak állít emléket a település múzeuma. Nikos Kazantzakis Krétán született, műveit több tucat országban fordították le és adták ki. Legismertebb műve a Zorba, a görög c. regény, melyet Anthony Quinn-el a főszerepben 1964-ben meg is filmesítettek. A múzeum életének legfontosabb állomásait mutatja be eredeti kéziratokkal, korabeli fényképekkel, használati tárgyaival.

web: –


Hersonissos

Lychnostatis Szabadtéri Múzeum (Lynochstatis Open Air Museum)

Az 1992-ben alapított, családias múzeum elsősorban a krétai hagyományokat hivatott bemutatni. A kiállítási területen lévő épületek zöme hagyományos módszerekkel épült, munkagépek nélkül, kőből és fából. Érdekesség, hogy a legtöbb múzeumtól eltérően itt a látogatók megérinthetik, kézbe vehetik a gyűjtemény több darabját is, melyek a Markakis család több mint 30 éven át tartó szorgos gyűjtögetése alapján kerültek kiállításra.

web: http://www.lychnostatis.gr/

Koordináták: 35.306423,25.410862

 


Agios Nikolaos

Régészeti Múzeum (Archeological Museum of Agios Nikolaos)

A városközpontban található múzeum elsősorban a kelet-krétai régészeti lelőhelyek anyagát mutatja be. A nyolc fő kiállítási teremben i.e. 3000-től kezdődően egészen a középkorig tekinthetőek meg tárgyi leletek. A múzeum egyik leghíresebb, és legérdekesebb tárgyi lelete a ‘Myrtosi Istennő’, mely egy női alakot formázó edény, mely maga is edényt tart. A több mint négyezer éves tárgy a nevét Myrtos településről kapta, melynek közelében felfedezték a régészek. 

web: –

Koordináták: 35.193562,25.71515

 


Sitia

Régészeti Múzeum (Archeological Museum of Sitia)

Az 1984 óta látogatható kiállítás fő látványosságát a Zakrosi palota feltárásakor előbukkant leletek jelentik. A több ezer éves múltra visszatekintő emlékek a mínoszi korból páratlan látnivalókat ígérnek: aranyból és kerámiából formázott tárgyak, szobrok, hadászati eszközök egyaránt megtekinthetőek. A múzeum két szintes épületében több nyelven is elérhetőek az információk, emellett idegenvezetés is rendelkezésre áll. 

web: –

Koordináták: 35.204541,26.105382

 


Rethymno

Régészeti Múzeum (Archeological Museum of Rethymno)

Az 1887-ben alapított, több mint százhúsz éves múlttal rendelkező múzeum a Fortezza keleti részének bástyájában található. A kiállításon a késő neolitikus történelmi ereklyék mellett Kréta velencei és török uralmának emlékei is egyaránt megtalálhatóak. A mínoszi korból bronzeszközök, fegyverek, szobrok, edények kerültek kiállításra, valamint korabeli érmegyűjtemények is megtekinthetőek.

web: –

Koordináták: 35.371706,24.47299

 


Történelmi és Néprajzi Múzeum (Historical and Folklore Museum)

A Rethymno óvárosában található, két szintes, szépen helyreállított velencei épületben elsősorban Kréta néprajzi elemei dominálnak: a hagyományos szőttesek, csipkék, hímzések, kerámiatárgyak adják a kiállítás gerincét. Érdekesség, hogy az egyik kiállítási szobában a hagyományos rethymno-i kenyérkészítés is bemutatásra kerül. A múzeum 1973 óta áll a látogatók szolgálatában.

web: –

Koordináták: 35.369258,24.474607

 


Őslénytani Múzeum (Paleontológiai Múzeum) (Museum of Paleontology)

Az elsősorban a sziget őskori élővilágával foglalkozó múzeum az elmúlt 300 millió év krétai történelmét mutatja be. Az egykor itt őshonos krétai törpeelefántok, törpevízilovak, szarvasok, és őskori növények mellett Kréta első őslakosait is megismerhetjük.

A 9 kupolás Mastaba mecsetből kialakított múzeum környezetében botanikus kertet rendeztek be, ahol Kréta, és a görög szigetvilág növényvilágát lehet megtekinteni.

web: –

Koordináták: 35.363795,24.477978

 


Zoniana (Rethymno-tól kb. 50 km-re, délnyugatra)

Viaszmúzeum (Potamianos Wax Museum)

A település viaszmúzeumában több mint 80 életnagyságú, viaszból készített alak tekinthető meg, melyeket híres krétai és görög személyekről mintáztak.

web: –

Koordináták: 35.294746,24.829396

 


Chania

Tengerészeti Múzeum (Maritime Museum of Crete)

Minden ami hajózás: a Tengerészeti Múzeumban a görög tengeri jelenlét múltja és jelene egyaránt megtalálható, olyan érdekességekkel, mint pl. hatástalanított torpedók, vagy életnagyságú, korabeli bárkák.

Bővebben…

web: http://www.mar-mus-crete.gr/

Koordináták: 35.518063,24.016088

 


Régészeti Múzeum (Archeological Museum of Chania)

A velencei kikötő közelében található múzeum 1963 óta várja a közönséget. A kiállítás alapját a nyugat-krétai ásatások adják, a leletek kronológiai sorrendben tekinthetőek meg. A folyamatosan bővülő, színvonalas gyűjtemény évről évre nagyszámú érdeklődőt vonz.

web: –

Koordináták: 35.515505,24.017732

 


Hadászati Múzeum (War Museum of Chania)

Az 1995-ben nyitott múzeum elsősorban a görög harcászati eszközöket mutatja be, az elmúlt évszázadoktól napjainkig. Különös figyelmet fordítanak az első és második világháború éveire, mely Krétától is súlyos áldozatokat követelt. A bemutató a kisebb kézifegyverektől egészen a komolyabb méretű harcászati eszközökig terjed. Az épület, amely ma otthont ad a kiállításnak, egykor olasz katonák állomáshelyeként szolgált.

web: –

Koordináták: 35.511042,24.025136

 


Nyomdaipari Múzeum (Museum of Typography) 

A múzeum Chania külvárosi részén található, a nyomtatott sajtó fejlődését hivatott bemutatni. A 2005-ös alapítású kiállítás érdekes látnivalókat kínál a könyvnyomtatás kezdeti időszakától egészen a mai modern eszközökig. A nyomdaipari gépek, könyv és újságritkaságok mellett a művészet, grafika és tipográfia világából is népes gyűjtemény tekinthető meg.

web: http://www.typography-museum.gr/

Koordináták: 35.487734,24.072906

 


Kissamos

Régészeti Múzeum

Kréta egyik legnyugatabbra eső városának, Kissamosnak a múzeumában a környékbeli leletek mellett a legnagyobb figyelmet az i.e 365-ben bekövetkezett földrengés emlékei kapják. A múzeum emeletes épülete egykor a helyi velencei uralom, majd később a törökök főhadiszállásaként funkcionált – ezeket a korszakokat is részletesen bemutatják az érdeklődőknek.

web: –

koordináták: 35.495611,23.65464

{loadposition user99}

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top