Raki

Raki (Tsikoudia)

Kréta szigetének legjellegzetesebb itala

 

A raki, más néven tsikoudia fogyasztása legalább olyan szorosan összefonódott Krétával, mint a sziget legfőbb nevezetességeinek meglátogatása. Nem is csoda, hiszen az ital őse dicső múltra tekint vissza: a régészek kutatásai szerint már a mínószi kultúra idején is ismerték, a tárgyi leletek vizsgálatakor több edényben is megtalálták maradványait.

Az évezredek folyamán a raki elkészítési módja szinte változatlan maradt. A szüretet követően, rendszerint október közepétől november végéig készítik: a szőlő levének kipréselése után maradt szőlőhéjat és magokat 6 héten át hordókban erjesztik, majd lepárlásra kerül sor. Az így kapott átlátszó, törkölypálinka jellegű ital alkoholtartalma 37%-tól egészen 60%-ig terjedhet – mindez a raki készítőjétől, illetve a helyi hagyományoktól függ.

A krétai falvakban szinte mindig van legalább egy-két helybeli család, akik a raki készítésével foglalkoznak, mivel a módszer és az elkészítéshez szükséges eszközök a hagyományok szerint apáról fiúra szállnak. Törökországban is készítenek raki elnevezésű párlatot, de az eltérő készítési mód miatt más jellegű, mint a krétai.

A helybeliek szerint a raki különlegessége, hogy más hasonló alkoholtartalmú itallal ellentben tiszta marad tőle a fej, és túlfogyasztás esetén sincs tőle jelentősebb másnaposság. Az raki kedvelői szerint egy pohárkával jól jön megfázás, fogfájás, fejfájás esetén is, így a krétai konyha elengedhetetlen tartozéka a hűtőben vagy kamrában tárolt ital.

 

Raki, Tsikoudia, Kréta

 

Az eredeti rakit nem célszerű más itallal összekeverni, mivel elveszti karakteres ízvilágát. Gyakori még a mézzel ízesített változat (rakomelo néven), de citrommal vagy rozmaringgal is fűszerezik. A mézes raki általában annak is elnyeri a tetszését, akinek a hagyományos ital esetleg nem ízlik.

Aperitifként, vagy étkezések után fogyasztják, emésztést segítő hatása miatt. Hagyományos, családi vállalkozásként üzemeltetett krétai éttermekben a vendégek gyakran kapnak ajándékba ebéd vagy vacsora után kóstolót rakiból, így még az is találkozhat vele, aki egyébként nem ismeri az italt.

Jól lehűtve érdemes fogyasztani, mivel az ízét az alacsony hűfok hozza ki a legjobban.

Mit is mondhatnánk egyebet: EGÉSZSÉGETEKRE!

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top