Agia Fotia beach

Agia Fotia beach (Agia Fotini)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió
Koordináták: 35.022773, 25.876451

Agia Fotia Kelet-Kréta déli partvidékének egyik legvadregényesebb részén fekvő, kiépített öböl, mely egy völgy kijárata is a tenger felé.


Agia Fotia Kréta sziget délkeleti felének legnagyobb városától, Ierapetrától 14 kilométerre keletre fekszik, ahonnan a tengerpart mentén főút is vezet ide. Az útról a völgybe táblákkal is jelzett, aszfaltozott út visz le, a végén kis méretű parkolóval.

Agia Fotia beach Kelet-Kréta, Ierapetra strandjai

A mindössze néhány házzal körülvett Agia Fotia beach viszonylag jól kiépített dél-kréta strand, ám mégsem tűnik zsúfoltnak, vagy túlságosan mesterségesnek. A part közelében mindössze egy-két taverna (Agia Fotia Cretan Restaurant) és beach bár várja az ide érkezőket, a bérelhető napágyak és napernyők is főként az öböl ezen részén helyezkednek el.

Agia Fotia beach Kelet-Kréta legszebb strandjai

A kb. 200 méter széles strand hátsó részén néhány fa nyújt természetes árnyékot, így ha valaki időben érkezik, a napernyő itt nem feltétlenül kötelező elem. 

Agia Fotia strand Kelet-Kréta tengerpartok

A föveny szürkés-barnás színezetű, durva homokkal és sóderszerű aprókaviccsal borított, amit az egyébként kristálytiszta tenger felé közeledve nagyobb kavicsok, és helyenként kövek váltanak fel.

Agia Fotia Kréta strandok

A tengeri élővilág jobbára kisebb halakból áll, melyek víz alatt megbúvó kövek között keresgélnek ennivalót, hullámmentes víztükörnél búvárszemüveget is érdemes felvenni.

Agia Fotia strand, Kelet-Kréta

A strand a Kék Zászló (Blue Flag Awards) címet is gyakran elnyeri Krétán, így a különféle szigorú szempontok szerinti kritériumokat is teljesíti.

Szállások Agia Fotia környékén

Agia Fotia és környéke kifejezetten a pihenni vágyó krétai nyaralók számára ajánlott, hiszen a sziget ezen része különösen nyugodt. Agia Fotia strand mögött várja vendégeit a Stefanos Apartments (2-4 fő, foglalás, képek, itt), illetve az Aaron Studios (2-5 fő, foglalás, képek itt). Nem a strand mögött, attól két kilométerre működik a Ferma Solaris Apartments (2-4 fő, foglalás, képek itt), illetve a Ferma Hill Apartments (2-4 fő, foglalás, képek itt).

Dél-Kréta szálloda, hotel, apartman

Dél-Kréta ezen vidéke

Kelet-Kréta ezen része egészen más karakter, mint az északi vidék. A part mentén, a Líbiai-tenger vonalában olyan aprócska falvak bújnak meg, mint Ferma, Koutsounari, Koutsuras vagy épp Makris Gialos (Makry Gialos), és olyan nyüzsgő turistacentrumok, mint északon Malia, Hersonissos, vagy Stalis itt nincsenek. A legnagyobb város a közelben egyben a legdélebbi település Krétán, az Európa legdélebbi városaként is elhíresült Ierapetra. A helyi strandokat elsősorban a sziklás, kavicsos öblök jellemzik, amely alól kivételt Makris Gialos beach (Makry Gialos) és a tőle keletre elterülő néhány aranyhomokos tengerpart jelent.

Agia Fotia strand információk

Part: Aprókavicsos / kavicsos
Víz: Zöld / kék
Kiépítettség: bérelhető napernyők és napágyak, taverna / beach bár, parkoló
Egyéb nevek, írásmódok: Paralia Agia Fotia, Agia Fotini beach

Agia Fotia strand Dél-Kréta
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top