A velencei világítótorony

A chaniai világítótorony (Lighthouse of Chania, Faros)

Chania városának egyik legfőbb jelképe, a velencei világítótorony a 16. század vége óta mutatja az utat a tengeren közlekedőknek.


Chania világítótornya (Lighthouse of Chania, avagy Faros) a nyugat-krétai nagyváros ikonikus látnivalója, melyet megtalálni rendkívül egyszerű: közvetlenül a velencei kikötő bejáratánál magasodik. Nem csupán Görögország, de a világ egyik legrégebbi és legszebb világítótornyának számít, melynek építését a velenceiek még 1595-ben kezdték.

Chania legjobb látnivalói, a velencei kikötő világítótorony (Lighthouse of Chania)

A világítorony munkálatai kisebb-nagyobb megszakításokkal hat éven át tartottak, amikor 1601-ben hivatalosan is átadták, a velencei kereskedőhajók és a helyi halászok nagy örömére. Chania város világítornya ekkortól több emberöltőn át működött és mutatta az irányt, biztonságosabb navigálást lehetővé téve a Kréta sziget nyugati felén hajózóknak.

Chania világítótorony (velencei kikötő) Nyugat-Kréta

A chaniai világítótornyon a feljegyzések szerint a legnagyobb átalakítást az 1800-as években végeztek, amikor egyiptomi haderő a törököket támogatva megjelent Krétán – abban az időben félő volt, hogy a sziget lakossága fellázad a megszállók ellen, így Oszmán birodalom máshonnan is vezényelt ide katonákat. Ez az oka annak, hogy egy időben egyiptomi világítoronyként is hívták, ám ők csupán keletiesebb formára építették át.

Chania látnivalói a velencei világítórony (Chania lighthouse, Faros)

A velencei világítorony a II. világháború krétai ütközeteiben súlyos károkat szenvedett, részlegesen utána fel is újították. Chania világítótornya a ma is látható formáját a 2006-ban kapott, teljes restauráláson nyerte el: az eredeti velencei tervek alapján történt felújítás során a nyolcszögletű alaphoz tizenhat szögű rész csatlakozik, majd a torony teteje hengert formáz.

Chania világítótorony (Lighthouse of Chania, Faros)

Chania város 21 méter magas világítótornya nem csupán Kréta, hanem Görögország legmagasabb világítótornya is egyben. A talapzatával együtt már 26 méteres építmény a velencei kikötő hullámtörőjének a végén áll, közvetlenül a kikötő bejáratánál. Ugyan évszázadokig elsőrangú útjelzőként szolgált, ám az utóbbi években már csak történelmi emlék, a hajók valós navigációra már nem használják.

Chania Kréta velencei kikötő világítótorony

A nyugat-kréta legszebb világítótornyához ki is lehet sétálni az ide vezető mólón, mely Chania kikötőjét viharos időben is sikeresen védi a hullámoktól, ám belseje rendszerint nem látogatható. A közelben Chania olyan további érdekes látnivalóit lehet megtekinteni, mint a Krétai Tengerészeti Múzeum (Maritime Museum of Crete), a Firka velencei erőd (Firka Venetian Fortress), a Kücük Hasan pasa mecset (Giali Tzamisi, avagy Kyucuk Hassan Mosque), vagy az egykori velencei hajójavító, a Neoria.

Világítótorony Kréta, Chania, velencei kikötő

Apró érdekesség, hogy a Kréta Tengerészeti Múzeumának egy része a világítótoronyhoz vezető mólóról nyílik, ahol az ókori hajóépítési technikákat lehet megtekinteni (Museum of Ancient Shopbuilding).

Chania város legjobb látnivalói Nyugat-Krétán

Egyéb nevek, írásmódok: Lighthouse of Chania, Faros, Chania Faros, Chania lighthouse

Chania világítótorony Nyugat-Kréta látnivalói
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top