Velencei kikötő, Rethymno

Rethymno velencei kikötője (Rethymno Venetian Port, Old Venetian Harbour of Rethymno)

A velenceiek által az 1300-as években épített kikötő mára Rethymno városának, egyben Nyugat-Kréta ezen szegletének egyik meghatározó nevezetessége lett.


Rethymno velencei kikötője (Old Port, Old Venetian Harbour or Rethymno) az elmúlt évszázadokban ugyan sok változáson ment keresztül, de jellegzetes velencei hangulata a mai napig megmaradt. A kikötőt a Kréta sziget északi oldalát gyakran nagy erővel ostromló tengertől hullámtörők is alaposan védik, így évszázadokig nyugodt körülményeket biztosított mind az itt kikötő velencei kereskedőhajóknak, mind a helyi halászok csónakjainak.

Rethymno old port, velencei kikötő Rethymno Kréta

A velencei kikötő és a körülötte emelt épületek Rethymno városában az évszázadok során sok változáson mentek keresztül, egyedül a kikötő mérete maradt állandó. A másik nyugat-krétai nagyváros, Chania velencei kikötőjével összehasonlítva ugyanis a rethymnói meglehetősen kis méretű, ám az akkori viszonyoknak, és természetesen a korabeli hajóméreteknek megfelelőnek számított.

Rethymno velencei kikötő óváros (Old Port, Venetian Harbour Rethymno)

Rethymno velencei kikötője (Old Port, Old Venetian Harbour of Rethymno) Kréta sziget kereskedelmének igen fontos állomása volt, mely rendkívüli jelentőségű volt az Égei-tenger térségében. Részben a kikötő védelmében emelték a híres velencei erődöt, a Fortezzát is: vastag falaitól és az ott állomásozó haderőtől elrettentő hatást vártak a Nyugat-Kréta ezen vizeit szelő törökök és más fosztogatók köreiben.

Rethymno kikötő (old port, velencei kikötő) Kréta sziget

Apró érdekesség, és sokan csodálkoznak rá, hogy a Rethymno velencei kikötőjében álló világítótorony (Rethymno Lighthouse, Faros Rethimnou) nem a Velencei Birodalom, illetve a Krétán kikiáltott Candia Királyság évei alatt épült, hanem a török kor hozadéka. A közvetlenül a kikötő bejáratánál álló rethymnói világítorony már a 18. században épült fel, és ugyan eredetileg is szolgált ott egy épület a jelzőfények otthonául, azonban az a korabeli rajzok tanúsága szerint jóval kisebb, és teljesen más alakú volt.

Rethymno világítótorony (Rethymno venetian lighthouse) Nyugat-Kréta látnivalók

Rethymno velencei kikötője az óváros egyik legszebb látnivalója, ahol a part menti házak a mai napig őrzik a velencei építészek jellegzetes stílusát. A színesre mázolt, több esetben középkori vázzal rendelkező, ám az időnkénti felújításoknak köszönhetően viszonylag jó állapotban megmaradt épületek látványa a látogatókat visszarepíti a velencei időkbe, és a város egyik sokak által kedvelt pontja. Megközelíteni viszonylag egyszerű, ugyanis a Fortezza és Rethymno pálmafás tengerparti promenádja között helyezkedik el, az óvárosban.

Velencei kikötő Rethymno óváros látnivalói (Venetian Harbour Rethymno, old port)

A kikötő épületeinek alsó szintjein éttermek és bárok várják a vendégeket, esténként kifejezetten hamar megtelnek annak ellenére, hogy az általános árszínvonal az exkluzív helyszín miatt itt gyakran magasabb, mint Rethymno város más pontjain. A velencei kikötő meglátogatása ettől függetlenül kifejezetten ajánlott a Rethymnoban, Nyugat-Krétán nyaralók számára, mivel a sziget történelmének egy apró, ám látványos részét képezi.

A velencei kikötő Rethymnóban
Rethymno legjobb látnivalói, a velencei kikötő és világítótorony (old town Venetian port)
Rethymno velencei kikötő (Venetian Harbour, Old Port Rethymno) látnivalók Nyugat-Kréta
Rethymno legjobb látnivalói, a velencei kikötő Nyugat-Kréta
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top