Chania (Hania)

Régió: Nyugat-Kréta, Chania
Koordináták: 35.518613, 24.013934

Chania Kréta sziget második legnagyobb városa, egyben a róla elnevezett régió központja. A rendkívül gazdag történelmi múlttal, több ezer éves gyökerekkel rendelkező krétai település a sziget nyugati részén, az északi oldalon fekszik, állandó lakossága napjainkban kb. 54,500 fő. Ma Chania Nyugat-Kréta egyik legjobb úticéljának számít a nyaralók számára, köszönhetően rendkívül kedvező fekvésének, egyedülálló hangulatú velencei kikötőjének, és a környék számtalan érdekes látnivalójának és strandjának. A várost térképeken a leginkább elterjedt Chania név mellett Haniá, Xania és a görög Χανιά néven találhatjuk meg.


A nagyváros és a Chania közelében fekvő népszerű települések, köztük Agia Marina és Platanias sokak számára bizonyulnak ideális helyszínnek, akik repülővel érkeznek Kréta szigetére. Görögország legszebb látnivalói között többet is találunk errefelé, de a közeli aranyhomokos strandok, a mindennel ellátott üzletek, és a jó kiindulópontnak is tartott környék a nyugat-krétai nyaralási lehetőségek szinte kimeríthetetlen tárházát jelentik.

Chania, Nyugat-Kréta

Chania elhelyezkedésének sok előnyös tulajdonsága miatt akár városnézéshez, akár hosszabb nyaraláshoz egyaránt ajánlott úticél, melyet Kréta szigetén tartózkodva kifejezetten érdemes felfedezni.

Chania Kréta szállások

Chania történelme

Már több mint négyezer évvel ezelőtt, a mínoszi királyságok idejében is gazdag város virágzott itt, melyet Kydoniának hívtak. A városállamnak az ókorban messze földön ismert hírneve volt, még az athéniakkal is összetűzésbe keveredett, majd a rómaiak is fontosnak tartották meghódítani.

A település a ma ismert nevét, a Chaniát (Hania, Haniá, avagy a krétai közlekedési táblákon gyakori Xania) a történészek szerint a bizánciaktól kapta ezer évvel ezelőtt, akiknek fontos kereskedelmi hajózási útvonala haladt a krétai partok közelében. Chania az elmúlt évezredekben többször is gazdát cserélt, tartozott görög, arab, bizánci, velencei és török fennhatóság alá is. Bár az uralkodó népek közül mindegyik igyekezett a saját igényeinek és terveinek megfelelően szabni a várost, napjainkra legjelentősebben a velencei befolyás hagyott nyomot: a fennmaradt velencei kikötő színes házai és az óváros ódon épületei, zegzugos utcái a múltba kalauzolják az ide látogatót.

Chania, Kréta

A gyakran virágokkal és zöld növényekkel is díszített, kövekkel és kavicsokkal kirakott szűk sikátorok, a díszes faborítású ablakok, az aprócska tereken emelkedő templomok mind-mind igazán hangulatossá és barátságossá varázsolják Chania ezen részét.

Chania több mint egy évszázadon keresztül nem csupán a szűkebb régió, hanem Kréta fővárosa is volt: 1847-től töltötte be a megtisztelő címet, mígnem 1971-ben Heraklion (Iraklio) kapta meg vezető szerepet. És bár a sziget fővárosának címét elvesztette, Chania a mai napig is terjeszkedik, egyre kijjebb tolva határait: még néhány év, és hamarosan teljesen egybeolvad az elővárosaival, és a tenger mentén fekvő nyaralótelepülésekkel.

Chania, Kréta
Chania egyik legszebb látnivalója, a velencei kikötő

Tudnivalók és információk, Chaniáról napjainkban

A mai kor Chaniája két fő részre osztható: a tenger közelében fekvő óvárosi rész, azaz a velencei kikötő környéke és a várost egykor védő, 16. századból származó fal maradványain túl modern város kezdődik. Élőben látva sokak számára meglepő lehet, de a bő ötvenezres lakosú krétai város meglehetősen nagy méretű és kiterjedt ahhoz képest, hogy sok nyaraló egy kisebb városra számít. Chania városnegyedei között vannak gazdagabb és szegényebb városrészek egyaránt, melyek egészen más hangulatúak, mint az óváros.

Chania város taverna Krétán, Görögország

Chaniában gyakorlatilag minden megtalálható, amire Kréta második legnagyobb városában csak szükség lehet: jól felszerelt kórházak, felújított iskolák, tradícionális tavernák, zenés bárok, szállodák, üzletek rengetege, valamint rengeteg kulturális és szórakozási lehetőség. A település utcáin járva több színház és mozi is felfedezhető, melyek között még szabadtériek is vannak.

Chania nyaralás Krétán

A Kréta szigetének északi oldalát átszelő fontos főút, a kétszer két sávos National Road ugyan kikerüli Chaniát és nem megy be a városközpontba, de több leágazás is indul róla, amelyeken lekanyarodva percek alatt Chania centrumában lehetünk. Ha máshonnan, pl. Rethymno vagy Kissamos környékéről érkezik valaki, és a velencei kikötő környékére és a legjobb látnivalókra kíváncsi, a város utcáin az ‘Old Town’ táblákat kövesse.

Chania látnivalók, Kréta

A parkolás Chaniában nem mindig egyszerű, ugyanis a nyugat-krétai város gyakran szűkre szabott utcáin sok az autó, és a helyi lakosok igyekeznek minden helyet kihasználni megállásra. A parkolók közül a belvárosban a legtöbb fizető parkoló, jegyet venni a mellettük álló parkolóautomatákban lehetséges – a legtöbb nagy parkolót az óváros környékén, illetve a kikötőnél találni, ahol erre kialakított helyeket találni.

Chania

A buszpályaudvar Chania központjában Nyugat-Kréta legnagyobb forgalmú pályaudvara, mely az alábbi koordinátánál fekszik: 35.511771, 24.016869. A fő buszállomás a látványos velencei kikötőtől, illetve a mögötte elterülő óvárostól sem esik túl messze, mindössze néhány száz méteres a távolság, ami tempótól függően 10-15 perces sétát jelent. Ide futnak be, illetve innen indulnak vissza Agia Marina, Platanias, Gerani, Maleme és a további nyaralóvárosokba is a helyi buszjáratok, sőt Rethymno városba, valamint Kréta fővárosába, Heraklionba is innen közlekedik a busz.

Utazás Chaniába

Látnivalók és érdekességek, avagy mit érdemes megnézni Chaniában?

Nyugat-Kréta legnagyobb városa kiterjedt mérete és számtalan lehetősége miatt nem csupán a nyaralókat vonzó nyári hónapokban, hanem egész évben éjjel-nappal pezsgő, élettel teli település. Több híres krétai múzeum is meglátogatható Chaniában: itt található többek között a Krétai Tengerészeti Múzeum (Maritime Museum of Crete), a számtalan ókori leletéről ismert Régészeti Múzeum vagy a Néprajzi Múzeum (Folklore Museum of Chania) is.

Chania Régészeti Múzeuma (Archeological Museum of Chania) 2022-re megújult, és az 1962-ben alapított intézmény vadonatúj, modern épületbe költözött. A több mint 3500 különféle régészeti lelet elsősorban Nyugat-Krétáról származik, és i. e. 4000-től láthatóak benne történelmi emlékek. Az új múzeum a velencei kikötőtől messzebb található, attól kb. 2 kilométerre keletre, koordináták: 35.516777, 24.037640

Chania Régészeti Múzeuma

A sportrajongók a görög nemzeti futballválogatott múzeumába is betekinthetnek (Greek National Football Team Museum), amely a kék-fehérbe öltözött focisták sikereiről, és ereklyéiről szól. Koordináták: 35.515235, 24.021603.

A látnivalók közé tartozik a Firka erőd (Firka Fortress), a Giali Tziamisi mecset (Kücük Hasan pasa mecset), az ikonikus világítótorony, melyekről bővebben is írunk weboldalunkon Chaniai óváros látnivalóinál. A város legzöldebb pontja a városi park (Chania Municipal Garden), mely a modern városközpontban, a kikötőtől bő 10 perces sétára található. A park egy kis botanikus kertnek is beillik méretes fikuszfákkal, pálmákkal, neves krétaiak szobraival. A zöldellő oázis különlegessége, hogy egy mini állatkert is helyet kapott benne pávákkal, kacsákkal, és kri-kri kecskékkel! Chania parkjának koordinátái: 35.512633, 24.022889

Kréta Chania

A város piaca és vásárcsarnoka (Chania Old Market) az óváros mögött, a központban található, Kréta szigetének egyik legnagyobb fedett bolthelyisége. A piac Chaniában már 1913 óta működik, több tucatnyi bolt szolgálja ki benne a helyieket és a messzebbről oda látogató vásárlókat.

Chania (Hania) Kréta
A méretes velencei kikötő egy szeglete

Chania egyik legjobb látnivalója természetesen maga a velencei kikötő és a körülötte lévő óváros, melynek több száz éves épületei a középkori idők hangulatát idézik. A kikötőben sétálva a város egyik fő jelképe, a látványos világítótorony azonnal szembetűnik – 26 méteres magasságával nem csupán Kréta, hanem Görögország legnagyobb méretű világítótornya, ráadásul napjainkban is működik.

Chania világítótorony
Chania híres világítótornya

Chania óvárosa a nyaralók egyik kedvenc helye Krétán, különösen esténként népszerű: ilyenkor teljesen megtelnek az itt működő éttermek, kávézók, koktél bárok, a tengerpart menti sétányon pedig szinte hömpölyög a tömeg. Az árszínvonal itt az exkluzív helyszín miatt általában magasabb, mint másfelé a városban, de aki a kedvezőbb árú helyeket keresi, pár perc sétával, a kikötőtől távolodva találhat olcsóbb vendéglátóhelyeket.

A krétai város egyik legszebb temploma a Panagia Trimartiri, melynek kőépülete a kikötőtől csupán néhány perc séta. Az aprócska téren, melyen a templomra is bukkani, híres krétai személyiségek szobrai emelkednek. Chaniában Eleftherios Venizelos, Görögország nagyra tartott egykori miniszterelnökének múzeummá alakított háza is meglátogatható (Eleftherios Venizelos House), mely a város keleti részén, a kikötőtől bő két kilométerre található, a megújult Régészeti Múzeumtól háromszáz méterre. Koordináták: 35.518261, 24.038521

Panagia Trimartiri, Chania látnivalói
Panagia Trimartiri

Chania strandjai

A város fő strandja a Nea Chora beach, mely Chania nyugati felén terül el, a velencei kikötőtől bő egy kilométerre, onnan kb. negyed órás séta. A földrajzi jellegzetességek miatt az óvárostól keletre az erősen sziklás, köves partvidék miatt nincs igazán jó strand, arrafelé az egyetlen fürdőhely a Koum Kapi beach (Paralia Koum Kapi), ami egy nagyon keskeny, kiépítetlen homokos strand.

A Nea Chora beach Chania aranyhomokos strandja, napernyőkkel és napágyakkal teljesen kiépített partszakasz, mögötte tavernák és bárok szolgálnak frissítőkkel. A tengerpart gyakran a Kék Zászló, azaz a Blue Flag Awards minősítését is elnyeri szolgáltatásaival, a jellegzetes lobogót gyakran fújja az északról érkező légmozgás. A tengerpart keleti részén egy kis kikötő is épült, a Nea Chora Marina, mely elsősorban a kisebb csónakokat és yachtokat fogad be: nagyobb hajók számára itt nincs hely.

Nea Chora Chania strandjai

A Nea Chora beachtől, Chania strandjától nyugat felé a már inkább a külvároshoz tartozó, szintén leginkább homok parttal rendelkező Kladissos beach, majd a Chrissi Akti beach következnek, hogy a terepet átvegyék a híres Chania környéki nyaralófalvak. Ezekre a településekre repülős nyaralások keretében utazók ezrei érkeznek júniustól szeptemberig, az utóbbi években a magyar nyaralók körében is kifejezetten népszerűek lettek.

Ez a rész eleinte kis homokkő félszigetek által elválasztott öblökkel kezdődik Agia Apostoli (Agii Apostoli beach) és Kato Galatas strandjaival, majd Kato Stalostól már a hosszan elnyúló, kilométereken át aranyhomokkal borított partok kezdődnek, köztük Agia Marina és Platanias tengerpartjaival.

Kato Stalos információk, Agia Apostoli Chania

Chania nyugati partvidéke rendkívül népszerű a strandolók körében, mivel majdnem 20 kilométeren át, szinte végig fürdésre alkalmas a partvidék. A strandok Agia Apostolitól és Kato Stalostól egészen Kolymvari falucskáig húzódnak, közöttük többek között a jól ismert Agia Marina, Platanias, Gerani és Maleme tengerpartjaival.

A krétai nagyváros környékének legjobb strandjai közé tartoznak a másik irányban, keleten fekvő, már az Akrotiri-félszigeten elhelyezkedő aranyhomokos partok (Zorba strandja, avagy a Stavros beach, Kalathas beach), illetve a szintén arrafelé fekvő érdekes sziklaöblök, mint amilyen Seitan Limania beach.

Szállásinfó Chaniáról és környékéről

Chania Nyugat-Kréta legnagyobb városaként rengeteg belvárosi és külvárosi szállást nyújt az ide érkezőknek, melyek között a legkülönfélébb studiók és apartmanok, továbbá szállodák széles választéka egyaránt foglalható. A belvárosi szállások elsősorban városlátogatáshoz alkalmasak, míg a külső területeken, leginkább a város nyugati felének külvárosaiban épült hotelek és apartmanok közül már a helyi strandokhoz is találni közelebb fekvőket.

Ha egyéni utazásban nyaralnánk Krétán és érdekel bennünket a város, kattintsunk ide és nézzük meg Chania belvárosi szállásait, melyek városnézéshez elsőrangúak lehetnek.

Chania apartmanok, szállodák

Fontos: ha valaki Chania városában szeretne megszállni és lényeges, hogy a közelben legyen strand, akkor a település nyugati oldalának szállásait helyezze előtérbe, mivel a keleti oldal sziklás! További információ, hogy a belvárostól a repülőtér kb. 15 kilométerre található, ahonnan taxival, helyi buszjárattal, vagy bérelt autóval lehetséges a központba, vagy a kiválasztott szállásra eljutni.

Chania éjszakai élete
Chaniában éjszaka sem lehet unatkozni

Chania repülőtere (CHQ)

A város mellett Kréta második legnagyobb nemzetközi repülőtere található (Ioannis Daskalogiannis repülőtér, kódnév: CHQ) ami tovább erősíti Chania régiós vezető szerepét. A településtől kb. 15 kilométerre, északkeletre fekvő reptér utasforgalma az utóbbi években már meghaladta az évi két és félmillió utazót, ezzel Görögország egyik legforgalmasabb repülőterévé vált.

Chania repülőtere
Chania repülőtere a hegyektől távolabb, az Akrotiri-félsziget sík részén épült fel

Chania repülőterének köszönhetően Magyarországról is rendszeresen érkeznek Nyugat-Kréta ezen szegletébe nyaralni vágyók, akiket az utazási irodák főként a közeli nyaralófalvakba, többek között Agia Marinába, Plataniasba, Geraniba vagy Malemébe visznek. Ezek a nyaralóhelyek Kréta nyugati oldalán fekszenek, szinte egybeépültek egymással: aranyhomokos, illetve helyenként kavicsos strandjaik észak felé tekintenek.

Az imént felsorolt nyaralófalvak akár kiindulópontnak is jók Chania régiójának legjobb látnivalóinak és strandjainak felfedezéséhez, hiszen olyan görög természeti csodák fekszenek itt 60-70 kilométeres körzetben, mint a Balos beach, az Elafonissi beach, a Falassarna beach, vagy épp a déli oldalon Chora Sfakion környékének kristálytiszta vizű tengerpartjai, Loutro gyöngyszem faluja, vagy épp a fenséges Szamariai-szurdok.

A kikötők

Chania térségében két nagy kikötő található: a Krétára érkező nyaralók számára a hangulatos velencei kikötő a leginkább érdekes, amelynek egyik szegletében a kisebb vitorlások, yachtok, kirándulóhajók horgonyoznak. A nyugat-krétai nagyváros másik kikötője kevésbé fotogén, mivel az teherkikötő, ráadásul messzebb is van a várostól.

Souda, ahogyan ezt a környéket nevezik, Chania keleti felén található, bő öt kilométeres távolságra a központtól, és a heraklioni után Kréta második legnagyobb kikötőjének számít!

Souda, Chania kikötője Krétán
Souda, Chania teherkikötője

Egy kis méretű kikötő a város nyugati felén, a fentebb már említett Nea Chora beach mellett fekszik, mely a legkisebb csónakoknak és kisebb yachtoknak ad helyet.

Szállásokhoz, a helyi hotelek és apartmanok véleményeihez Chaniában ide kattintsunk! Ha Krétán mindenfelé nézelődnénk szállások után, klikkeljünk ide a sziget szállodáihoz és apartmanjaihoz.

Chania vélemények

Főbb távolságok

Rethymno: 64 km
Plakias: 93 km
Heraklion: 142 km
Chora Sfakion: 74 km
Paleochora: 72 km
Stalis, Malia: 172 km
Matala: 136 km
Ierapetra: 236 km
Hersonissos: 165 km

Balos: 47 km
Elafonissi: 73 km
Falassarna: 50 km
Vai: 292 km
Chrissi sziget: 246 km

Hania (Chania Xania), Kréta sziget

Kellemes nyaralást kívánunk Nyugat-Kréta legnagyobb városában és környékén!

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top