Hersonissos beach

Hersonissos beach (Chersonissos, Limenas Hersonisou beach)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Heraklion régió
Koordináták: 35.316894,25.393089

Kelet-Kréta népszerű nyaralóhelyének, Hersonissosnak strandján rengeteg lehetőség adódik a kikapcsolódásra.


Hersonissos Kréta szigetének egyik legfelkapottabb nyaralóhelye, ahol már a kezdetektől nagy hangsúlyt helyeztek a turizmusra: évtizedek óta szállodák és apartmanok tucatjai épültek az északi part mentén. A meglehetősen nyüzsgő városban nem csupán számtalan üzlet, szupermarket, étterem és bár található az autóbérlő cégek és idegenforgalmi szolgáltatók mellett, hanem természetesen több stranddal is rendelkezik.

Hersonisos strandjairól

Hersonissos tengerpartja a helyi természeti adottságok miatt meglehetősen változatos: gyakorlatilag tucatnyinál több, kisebb-nagyobb méretű strand követi egymást végig Kréta északi partvidékén. A strandok mögött út is halad, ahol megállásra vagy az út mentén (ahol engedélyezett), vagy a benyíló utcákban, vagy a néhány külön erre a célra épített ingyenes parkolóban van lehetőség.

Hersonissos strand Kréta sziget (Kelet-Kréta)

A viszonylag keskeny, homokkal borított strandokat homokkő sziklafalak határolják, és szinte mindegyik ki van építve bérelhető napernyőkkel és napágyakkal. A helyi partok mélyülése változatos: többségük lassan mélyül, de ahol meredek sziklásabb a terep, ott a víz is gyorsabban ellepi a fürdőzőt. Hersonissos strandjainál több helyen a vízben sziklapadok hevernek, így fürdőcipő néhány itteni tengerparton jól jöhet.

Hersonissos tengerpartja az egyik legjobban kiépített strand Kelet-Krétán

Ami szinten minden strandnál közös Hersonisossban, hogy napernyők sorai mögött bárok, tavernák, szállodák szinte végtelen sora kezdődik, már rögtön a strand mögött, illetve az út túloldalán. A kikötő előterében bárok és éttermek várják a vendégeket, és az a rész csak a mólótól bő kétszáz méterre válik alkalmassá a tengerben történő fürdésre, ám a Hersonissos kikötője (Hersonissos port) mögött egyből kezdődő szakasz már több mint 500 méter hosszan kiépített strand. Ez a kettő a kelet-krétai kisváros két legnagyobb partszakasza, mindkettő mögött út is vezet a parton. Ezektől mind délre, mind északra már a kisebb, akár csupán 10-20 méter széles sziklastrandok találhatóak meg, teljes kiépítettséggel, több ezek közül szállodák saját strandjai.

Néhány nagyobb partszakaszon életmentő is vigyáz a fürdőzőkre, aki nagy hullámzás esetén sárga vagy piros zászlóval is figyelmeztetheti az itt strandolókat a hullámok erejére.

Hersonissos strand, Kelet-Kréta
A kikötőtől délre eső strandrész

A helyi tengeráramlatok miatt a víz bizonyos időszakokban kissé hűvösebb lehet Hersonissosnál, mint a délebbi strandokon, illetve a Kréta északi részére jellemzőbb hullámzás időnként előfordulhat. Mivel a sziget ezen részére jellemző tömegturizmus zöme erre a régióra csoportosul, így a környéken évről évre több tízezren nyaralnak, élvezve a sziget északkeleti felének légkörét: nem fekszenek messzire, mindössze 5-6 kilométeres távolságra Stalis (Stalida) és Malia városok, ezzel Kelet-Kréta legnagyobb nyaralócentrumát hozva létre. Hersonissos délkeleti része emiatt Stalis strandjában (Stalis beach) folytatódik, míg a másik oldalon, nyugatabbra Anissaras tengerpartja ismertebb.

Hersonissos strand, Kréta
A központtól távolabb ilyen tengerpartokat találni Hersonissosban

A környék strandjain emiatt igen nagy élet tapasztalható, és még vízisport lehetőség is van, általában a kikötő mögött. Itt olyan népszerű eszközök segítségével lehet szórakozni a tengerben, mint a banán, a fánk, a parasailing, a vízisi, vagy a jet-ski.

Ajánlott apartmanok és szállodák Hersonissosban

A Kréta sziget keleti felén, Herakliontól és a főváros repülőterétől kb. harminc kilométerre elterülő város rendkívül gazdag szállásokban, melyek közül a közvetlenül a tengerparton is többet találni. Hersonissos a kifejezetten nyüzsgő nyaralást előtérbe helyezők egyik választása, ami Kréta középső részének látnivalóihoz is jó kiindulópont lehet. Akik egyénileg utaznak Krétára, és azt keresik, hogy hol érdemes nyaralni Hersonissosban, azok számára az alábbi szállások javasoltak a független krétai utazók ajánlása alapján.

Az idei évi nyaraláshoz ajánlott utasbiztosítást ezen az oldalon lehet elolvasni, és az online kalkulátorban akár egy perc alatt meg is lehet kötni.

Ajánlott szállodák, hotelek Hersonissosban

Sergios Hotel (2-3 fős szobák)

Mari Kristin Beach Hotel (2-3 fő)

Floral Hotel (2-3 fő)

Heronissos Hotel (2-3 fő)

Alia Beach Hotel (2-4 fő)

Palmera Beach Hotel (csak felnőtt vendég, 2-4 fő)

Cook’s Club Hersonissos (2-6 fő)

Sea Breeze Hotel (2-4 fő)

Dorian Boutique Hotel Apartments (2-4 fő)

Infinity Blue Boutique Hotel (2-4 fő)

Bellos Hotel Apartments (2-4 fő)

Marni Village (2-7 fő)

Esperides Resort (2-4 fő)

Asterias Village Hotel (2-4 fő)

Apartmanok, studiók

Andromeda Apartments & Studios (2-4 fő)

Irini Apartments (2-4 fő)

Greta Apartments (2-6 fő)

Aris Studios (2-6 fő)

Elia & Tina Apartman (2-4 fő)

Erofili Apartman (2-6 fő)

Villa Diktynna (2-4 fő)

Elychrison (2-4 fő)

The Blue Apartments (max 4 fő)

Cleopatra Apartments (2-4 fő)

Anatoli Apartments (2-4 fő)

Sun & Sea Apartments (2-3 fő)

Maritime Suites (2-3 fő)

Hersonissos beach, Kelet-Kréta nyaralás

Hersonissos strand információk

Part: Homok / kavics
Víz: Kék, hullámzás előfordulhat
Kiépítettség: szinte mindenhol bérelhető napernyők és napágyak, beach bárak, tavernák, öltőzőkabin, a kikötőnél vízisport lehetőségek, életmentő szolgálat
Egyéb nevek, írásmódok: Paralia Hersonissos, Chersonissos beach, Limenas Hersonisou beach, Paralia Limena Chersonisou

Kellemes strandolást és pihenést kívánunk a kelet-krétai nyaralóváros, Hersonissos tengerpartján!

Scroll to Top