Lentas (Lendas)

Régió: Kelet-Kréta, Heraklion körzet
Koordináták: 34.931665,24.923855

Lentas több mint 2000 éves múlttal büszkélkedő, apró méretű település Kréta délkeleti részén: a tömegturizmus fellegváraitól távol fekszik, így még az elmúlt évtizedekben is megmaradhatott egyedi hangulatú, érdekes halászfalunak.


A Líbiai-tenger partján fekvő Lentas nevét a közelben található, fekvő oroszlánra emlékeztető szikla (Cape Liontas) után kapta. Az ősi Gortüsz (Gortys) városának kikötőjeként szolgáló környék a dicső múltjának köszönhetően több régészeti látnivalóval is büszkélkedik: bár a mínoszi korból származó ereklyék többségét ugyan ma már múzeumokban őrzik, ám az ásatások, a régi épületek és mozaikok több helyen is láthatóak. A 20. század elején kezdődő feltárások olyan érdekességeket fedeztek fel, mint az Asklepios-szentély, vagy a Szent-János bizánci templom maradványai.

Lendas, Kréta

A falu érdekességét és nyugalmát először a hippik fedezték fel a 60-as években, akik éveken keresztül élvezték az itteni mesés naplementék látványát. A hippik eltűnése után néhány évvel dél-krétai település környékét védett régészeti területnek nyilvánították: ez még ma is segít megőrizni Lentas egyedi hangulatát, és távol tartani a szállodaláncok hosszú sorát.

Lentas Kréta

Miért látogasd meg Lentast Kelet-Krétán?

A régió egyedi környezete miatt a természet szerelmesei körében is kedvelt. Az éjszakai élet nem jelentős, de itt a dolgok egészen más tempóban zajlanak: Lentasban csupán néhány taverna és kávézó (kafenio), valamint egy kevés kiadó apartman várja a nyugalmat kedvelőket. A nyarak errefelé még krétai viszonylatban is forróak, a telek pedig igen enyhék: az itteni mediterrán klíma már-már afrikainak is nevezhető.

Lendas Kréta

Lentas aprócska, szürkés homokos-kavicsos saját strandján kívül a környék másik ismertebb strandja a Dytiko (Dytikos beach), amely az oroszlán-szikla túlsó felé terül el – Lentastól mindössze bő negyed órás, egy kilométeres séta, de aszfaltozott út is vezet át. Az aprókaviccsal és homokkal borított dél-krétai strand aránylag gyorsan mélyül, így némi úszástudás elkél a strand felhőtlen élvezetéhez. A parton a nudizmus, valamint az éjszakai sátrazás is megengedett, ám a fürdőruhás nyaralóknak sem kell messzire menniük, számukra is bőven akad hely Dytiko széles strandján. Érdekesség, hogy a nyugati szeleknek köszönhetően némi hullámzás szinte mindig tapasztalható. Árnyékot a part mögött húzódó néhány fa nyújt, így napernyő elkél a nyári forróságban.

A közelben alig néhány kilométerre keletre található Petraki és Loutra partszakaszai, ahol egy apró kikötő mellett kavicsos strand is fekszik – itt egy fokkal talán még nagyobb tengerparti nyugalom vár, mint Lentasban. Mellettük szinte közvetlenül egy érdekes krétai szurdok is található, a Trafoulas kanyon (Trafoulas Gorge).

Szállás Lentasban

A legközelebb eső repülőtér Krétán Lentashoz a heraklioni, mely kb. 65 kilométerre fekszik a falucskától. A mindentől viszonylag távol fekvő dél-krétai falu elsősorban a nyugalmat kedvelőknek ajánlott, hiszen a sziget ezen részén szinte még az idő is megáll! Ha eltöltenél itt pár napot, nézd meg és foglalj az alábbi ajánlott szállások közül.

Távolságok Lentastól

Matala: 44 km
Heraklion: 72 km
Stalis, Malia, Hersonissos: 100-120 km
Rethymno: 110 km
Chania: 166 km
Agios Nikolaos: 134 km
Sitia: 173 km
Paleochora: 233 km
Ierapetra: 112 km

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top