Kréta időjárása

Kréta időjárása és éghajlata, hőmérsékletek

Milyen az időjárás Krétán? Mikor érdemes Krétára utazni? Milyen idő van májusban, júniusban, júliusban, augusztusban, szeptemberben? Rendkívül gyakran felmerülő kérdések ezek, melyek szinte mindenkit érdekelnek, akik Görögországban Krétára érkeznek.

Kréta időjárása fekvésének és hegyvidékeinek köszönhetően meglehetősen különleges, mivel egyesíti magában a mediterrán, száraz kontinentális, valamint a forró övezeti, észak-afrikai jellegű időjárást is.

Mivel a sziget területe igen nagy, és domborzata is rendkívül változatos, többféle éghajlat is megtalálható itt: más a tenger környékén, más a hegyekben, valamint Kréta keleti és nyugati részeinek éghajlata is eltér kissé egymástól.

Kréta időjárása

Nagy általánosságban Kréta időjárására az jellemző, hogy a tengerparti részeken a nyár forró és száraz, a tél pedig enyhe, és havazás rendkívül ritkán fordul elő. A sziget belsejében, főként a hegyekben nyáron kevésbé nagy a forróság, bár csapadék ilyenkor itt is ritka. A telek viszont a tengerparti részekhez képest jóval hidegebbek, az átlaghőmérséklet sokkal alacsonyabb, és a magasabb pontokon a hóesés is gyakori.

És most lássuk Kréta időjárását részletesebben is!

Nyaralás Kréta apartman szálloda

Nyugat-Kréta időjárása

Északon, a Krétai-tenger közelében a nyarak szárazak, csapadékmentesek, a napsütéses órák száma meglehetősen magas. Nyaranta a Meltemi nevű, északi irányból fújó szél hűsíti a vidéket, ami gyakran napokig tart, és igen erősen fúj. A novembertől áprilisig tartó, csapadékosabb időszak alatt sokat eshet az eső, a hó viszont ritka jelenség. Ez Chania időjárására éppen úgy vonatkozik, mint Rethymno időjárására, a két nyugat-krétai város között nincs jelentős különbség.

Nyugat-Kréta időjárása, március április május
Tavasz Krétán

Délebbre, a hegyekben a nyár szintén meleg, ám a hőmérséklet némileg kellemesebb, mint a part közeli forró részeken. Az összeverődő felhőkből néha egy-egy zápor frissíti ezt a részt, ám júliusban és augusztusban az esély erre igen csekély. A november végétől március elejéig tartó telek hidegek, a gyakori esőzéseken kívül hó is sokszor esik. Nyugat-Kréta aktuális időjárására az is kifejezetten jellemző, hogy az északról, északnyugatról jövő felhőket a magas hegyek gyakran megakasztják, így a déli tengerpartra valamivel kevesebb jut el belőlük még akkor is, amikor Chania, illetve Rethmyno éppen felhősebb.

Kréta időjárása június, július, augusztus hónapokban
Kréta nyáron – forró és száraz, amikor a legjobban a strandokon érzi jól magát az ember

Nyugat-Krétán a déli részen, a Líbiai-tengernél a legmelegebb az időjárás, Chora Sfakion, Frangokastello, Loutro, Palaichora falvakban és a többi apró településen: ezen a tájon kevés a csapadék, és magas a napsütéses órák száma. Ha Krétán nyaralsz, és azt látod, hogy északon vagy a hegyekben befelhősödik, attól még van rá esély, hogy délen tiszta idő és napsütés fogad.


Kelet-Kréta időjárása

Nyáron a sziget északkeleti részei sokszor még forróbbak, mint a másik oldal. A csapadék is ritkább, az átlaghőmérséklet még magasabb. A telek kifejezetten enyhék, a csapadék eső formájában érkezik – a hó a tengerparton szinte ismeretlen jelenség. Az Égei-tenger medencéjének meghatározó szele, a Meltemi itt is érezteti hatását, gyakran napokon keresztül tartó, néha igen intenzíven fújó szél képében.

Ez vonatkozik Heraklion időjárására éppúgy, mint Kokkini Hani, Gouves, Malia, Stalis vagy épp Hersonissos időjárására: ezek a krétai nyaralóhelyek meglehetősen hasonló klímával rendelkeznek.

Kréta keleti oldalán, a sziget belsejében, a hegyesebb részeken és a fennsíkokon többet süt a nap és kevesebbet esik az eső, mint nyugaton. A nyarak rendkívül melegek és szárazak, szinte csak a tél hozza meg a hideget, valamint a nagyobb és kitartóbb esőket. Télen havazás a tengertől távolabbi tájakon sokszor előfordul, a hó a legmagasabb csúcsokon egészen akár májusig, sőt kivételes esetben júniusig is kitarthat.

Kelet-Kréta időjárása
Kelet-Kréta hegyvidéki tájai

Kelet-Kréta időjárásában a délkeleti részek már szinte teljesen észak-afrikai klímával rendelkeznek: a legnagyobb görög szigeten itt legmagasabb a napsütéses órák száma, és itt a legmagasabb az átlaghőmérséklet. A forró és rendkívül száraz nyarak néhol a tájat is sivatagszerűen kopárrá formálják, ám sokak némi meglepetésére itt is akadnak erdőségekkel borított területek.

Mivel Kelet-Krétán, főként annak déli oldalán még télen is enyhe az idő, egész évben rendkívül fontos mezőgazdasági termeléssel bír a környék, elsősorban Ierapetra környékén.

Kelet-Kréta időjárása június, július, augusztus
Kelet-Kréta nyáron

Mikor érdemes Krétára utazni? Tengerparti nyaralás szóba jöhet tavaszi vagy őszi hónapokban?

Kréta ugyan a legdélebbi görög sziget, ám hogy mikor érdemes utazni a szigetre, arra egyszersmind egyszerű, és viszonylag összetett válasz is adható. Minden attól függ ugyanis, hogy elsősorban mit szeretnél Krétán!

Amennyiben Krétán klasszikus nyaralás, azaz elsősorban a napozás, a tengerben fürdés a cél, akkor leginkább a június közepétől szeptember közepéig tartó időszak javasolt.

Kréta sziget szállás vélemények tapasztalatok

Júniusban a szigeten a nappalok már igen melegek lehetnek, a tenger folyamatosan melegszik, esőre már kicsi az esély. Kréta júliusban és augusztusban a legforróbb, eső a tengerpartokon szinte sohasem fordul elő. Ilyenkor ivóvíz és fejfedő nélkül nem tanácsos elindulni semerre, mivel Krétán túrázni ilyenkor igazán próbáló feladat. A Meltemi miatt egyes helyeken, főként hegyvidékeken, szurdokokban, bizonyos tengerpartokon akár kellemetlenül fújó szelek is kialakulhatnak, ám szélvédettebb helyeket is lehet találni.

Kréta időjárása nyáron
Kréta júniusban

Kréta tavasszal és ősszel

A túrázásra Kréta szigetén a legmegfelelőbb időpontok rendszerint márciustól június elejéig, ill. a szeptember közepétől október végéig vannak. Tavasszal a sziget kivirágzik, még a legkopárabb keleti tájak is kizöldülnek ilyenkor. Ugyan napközben és éjszakánként ilyenkor még bőven elkél a pulóver vagy egy széldzseki, ám túrázni igazi élmény ebben az időszakban. Májusban már melegebb napok is jöhetnek, nem ritkán 30 fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála, ám az igazán forró nyári napoknál túrázásra ez is sokkal alkalmasabb.

Kréta időjárása áprilisban, májusban

Szeptember közepétől egészen október közepéig a tenger fürdésre gyakran még jó lehet, hiszen a nyári hónapokban kellemesen felmelegedett. A hőmérséklet ebben az időszakban fokozatosan csökken, esős napok is egyre gyakrabban fordulhatnak elő, ám még októberben is jöhet egy-egy 28-30 fok körüli, kellemesen meleg nap vagy hét. Kirándulásra ősszel egész Kréta, fürdésre szeptember végétől inkább a déli rész ajánlott, ahol valamivel tovább kitart a jó idő. Esőre megnő az esély, de szeptemberben, főleg annak közepéig még leginkább a gyorsan jövő-menő záporok és zivatarok jellemzőek, néhány felhős nappal.

Eső Krétán
Szeptemberi zápor Dél-Krétán

Valaki, valahol azt mondta Kréta időjárásáról, hogy…

A különféle közösségi oldalakon, fórumokon mindig akad egy-egy kivétel, akinek éppen akkor, éppen ott szerencsére, vagy épp pechje volt, és ezt előszeretettel teszi közkinccsé. Érdemes ezeket helyén kezelni, és nem egy-egy egyedi időjárási tapasztalatból kiindulni.

Kréta déli fekvése ellenére a tavaszi hónapokban, egészen május végéig sokkal inkább a kalandozásé a főszerep, mintsem a fürdésé, ami szeptember közepétől, illetve a végétől szintén egyre inkább jellemző. Némi szerencsével ezekben az időszakokban is ki lehet fogni egybefüggő napokat vagy akár heteket, amikor forró nyári meleg fogad, és akár a tengerben is lehet fürdeni, ám május elejéig vagy éppen szeptember közepétől-végétől ezek egyre inkább az időjárás aktuális szeszélyétől függő lutrivá válnak.

Kréta nyaralás októberben, novemberben
A képen a színtelen, esős-felhős Balos beach egy hűvös, borús szeptemberi napon – kevésbé kellemes, mint szikrázó napsütésben és melegben

Ha valaki azt mondja, hogy gyere, október közepén mindig tökéletes az idő – akkor érdemes megkérdezni, hogy tengerben fürdésre vagy a szobában olvasásra, illetve Kréta melyik részén? 2023-ban az ősz nagy része csodálatos volt és nagyon sokáig remek idő volt, amikor akár még fürdeni is lehetett még októberben több helyen. Ez azonban nem általános, hanem kivételes időszak volt nem csak Krétán, hanem egész Görögországban, ugyanis előtte több évben is elég sokszor volt példa borús, hűvösebb napokra az ősz folyamán.

A tavaszi / őszi krétai utakat mindig úgy fordítsd le magadban, hogy megvan rá az esély, hogy valahol Krétán jó idő lesz. Lehet hogy éppen ott, ahol Te vagy, lehet hogy el kell menned napsütésért 50-100 kilométerre, legrosszabb esetben éppen akkor fut be egy tavaszi vagy őszi front, és napokra felhőbe burkolja a szigetet, amire tavasszal és ősszel többszörös az esély a nyárhoz képest. A klasszikus tengerparti nyaralás, ahol a fürdésen és napozáson van a hangsúly, Krétán leginkább nyáron zavartalan, és tavasszal és ősszel mindig megvan a kockázata néhány felhős, hűvösebb, akár esős napnak.

Kréta (és a hozzá tartozó Gavdos) ugyan a legdélebbi görög sziget, de ennek ellenére Görögországban az Égei-tenger medencéjének időjárási, éghajlati eltérései miatt a valamivel északabbra fekvő Rodosz szigetén valamivel tovább kitart a nyaralószezon. Rodosz időjárása meglepő módon utószezonban kellemesebb, mint Krétáé – nem véletlenül a napisten szigete!

Kréta időjárás május
Kréta tavasszal – nyáron ritkán látni a felhőket, ilyenkor azonban még sokszor

Feltétlenül megemlítenénk, hogy az elmúlt években az időjárásban az egész világon voltak nagyobb kilengések, így Görögországban, azon belül Krétán is. Az utóbbi pár évben előfordult akár az is, hogy az egyik legjobb nyaralóidőszaknak tekintett július közepén a szigeten másfél hétig tartó esős, hűvös időjárás uralkodott, ami szó szerint beárnyékolta a nyaralását a szigeten akkor pihenőknek. Olyan is akadt, amikor novemberben a szokatlanul meleg és száraz év miatt még vígan fürödtek a tengerben a déli oldalon.

Időjárás előrejelzés terén 100% sajnos nincs, még ha sokan hónapokkal korábban meg is kérdezik – az, hogy mire lehet számítani, az természetesen elmondható, de hogy éppen mi lesz pont akkor Kréta aktuális időjárása, az más kérdés. Aki leginkább biztosra akar menni tengerparti nyaraláshoz és minimalizálná az esős, felhős napokat, az a fentiekben is említett, klasszikus nyári periódust válassza Krétán, ha viszont belefér, hogy pár felhős, hűvösebb nap is előfordulhat, tavasszal vagy ősszel is utazhat.

A véleményekhez Kréta szállásairól és az árakhoz kattintsunk ide, tengerparti nyaraláshoz és városnézéshez!

Kréta szállodák és apartmanok nyaraláshoz értékelések, vélemények

Kréta tenger hőmérséklet május, június, július, augusztus, szeptember, október hónapokban

Krétán szigetén a tenger hőmérséklete meglehetősen tág keretek között is mozoghat, köszönhetően az északi és déli part fekvéséből adódó eltéréseknek, illetve egy-egy adott strand egyedi jellemzőinek. Fürdésre a sziget körüli vizek nagy általánosságban a legtöbbek számára május végétől, június elejétől válnak élvezhetővé, és a kellemes vízhőmérséklet gyakran akár októberig is kitart. Bővebben a Kréta körüli tenger hőmérsékletéről külön is írunk, melyet itt olvashatsz el.

Scroll to Top