Kedrodasos

Kedrodasos beach

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.272211, 23.559386 (parkoló)

Elafonissi strandjának ragyogó szépsége zavaró tömeg nélkül? Sokak számára választ jelenthet a közeli, kevéssé ismert, ám nem kevésbé szép Kedrodasos.


Kedrodasos megközelítése

Kedrodasost még napjainkban sem sokan ismerik, ugyanis nincs úgy kiépítve, mint a Kréta legszebb strandjai közé tartozó Elafonissi beach, és megtalálni is körülményesebb. Az ide vezető szűkös, szegényes útszakasz még Elafonissi előtt, a fóliasátrak környékén ágazik le, azok között kanyarog két kilométert, majd egy murvás parkolóban ér véget. A parkolóból még egy két-háromszáz méteres kis gyalogtúra következik a partig, ahol mediterrán fenyők között, köves-sziklás talajon tart a séta.

Kedrodasos Kréta

Miért látogasd meg?

A strand nincs kiépítve, ám varázslatos szépsége a híresebb testvéréhez hasonlóan elvitathatatlan: a sziklák között több helyen is világos színű homokos föveny, kristálytiszta, türkiz színű tengervíz, helyenként homokdűnékkel a háttérben. A rózsaszín homok, mely Elafonissinél is jelen van, gyakran itt is észrevehető néhány helyen, sőt itt is vannak kisebb-nagyobb sziklaöblök.

Kedrodasos Kréta, Elafonisi

Az egyik legérintetlenebb krétai tengerpart homokos sávját kisebb-nagyobb sziklák és kövek szakítják meg, a vízben fekvők körül halak úszkálnak. Mivel egyáltalán nincs kiépítve, így árnyékot adó napernyő és némi étel-ital ajánlott – azonban nagyon vigyázz rá, hogy megőrizd a part érintetlen szépségét, és ne szemetelj. Kedrodasos beach a nudisták által is előszeretettel látogatott, akik általában a part legfélreesőbb részeire telepszenek le. Természetes árnyékot is találni itt a háttérben növő fák alatt!

Kedrodasos beach

Az Elafonissitől két kilométerre délkeletre fekvő tengerpart elnevezését a parton sűrűn burjánzó cédrusokról kapta: Kedrodasos név ‘cédruserdő’-t jelent. Ami Elafonissihez képest esetleges hátrányt jelenthet néhányaknak, az a sok helyen sziklás-köves föveny, illetve hogy a tengerben is kifejezetten sok a kisebb-nagyobb szikla. Nyaranta az utóbbi években már érezhetően népszerűbb lett, ám zsúfoltnak legtöbbször még mindig ritkán látni.

Szállások Kedrodasos közelében

A Délnyugat-Krétán fekvő strandhoz legközelebb eső szállások Elafonissi mögött vannak, innen bő két és fél kilométerre. Ezek többnyire kisebb studiók és apartmanok, melyek a híres strandhoz érkezőket szolgálják ki, mint az ahhoz elérhető legközelebbi szálláshelyek. További közeli szállásokra még az apró Chrisoskalitissa falucskában bukkani, Kedrodasostól 5 kilométerre.

Az Elafonissi mögötti szállások

Elafonissi Resort by Kalomirakis (2-3 fő)

Lafo Rooms (2-3 fő)

Elafonisi Paradise (2-4 fő)

Chrisoskalitissa szállásai (Kedrodasotól bő 5 km)

Cretan Fleur Apartments (2-3 fő)

Glykeria Hotel (2-3 fő)

Rooms Kochilas (2-3 fő)

Iliovasilema Apartman (2-4 fő)

Xasteria (2-3 fő)

Nireides Villas (4 fő)

Kedrodasos információk

Part: Homokos / aprókavicsos / sziklás
Mélyülés: lassan / közepesen mélyül
Víz: Kék / Türkiz
Szél: előfordulhat, általában kevésbé szeles, mint Elafonissi
Kiépítettség: parkoló a háttérben
Ismert nevei / írásmódjai még: Paralia Kedrodasos

Kedrodasos
Scroll to Top