Agios Nikolaos

Agios Nikolaos

Régió: Kelet-Kréta, Lassithi
Koordináták: 35.190592,25.719078

Agios Nikolaos az egyik legnagyobb és legszebb nagyváros Kréta szigetének északkeleti felén, egyben Lassithi régió központja.


Agios Nikolaos történelme

Az Agios Nikolaos térségében lévő tengeröblök az ókorban fontos kereskedelmi kikötőként funkcionáltak: a bronzkor egyik ismert városa, Lato a környék legnagyobb hatalma volt. A településnek az állandóan a térségben portyázó kalózok miatt szüksége is volt jól védhető tengeri kijáratokra, így a térséget sokáig nagy becsben tartották és erődökkel védték. Az öblök természetes védelmét a középkorban a velenceiek is kihasználták, akik szintén erődöket emeltek a környező dombokra, melyek falai ma is több helyen megtekinthetőek.

Agios Nikolaos, Kréta

Kréta egyik legismertebb velencei erődítménye is éppen a kelet-krétai Agios Nikolaos közelében, egy kis mesterséges szigeten épült fel: Spinalonga erőd a középkorban hosszú ideig erős védvonalat képezett a környéken, majd az 1900-as években a leprások szigeteként híresült el.

A város az 1960-as évektől kezdődően viszonylag lassan nyerte el mai formáját, mivel csak lassan indultak a világháborúkat követő felújítások. Ez a régió kevéssé volt felkapott és népszerű terület, mint Kréta sziget nyugatabbra eső részei, ám az évek múlásával, a 90-es évektől lassan az idegenforgalom mégis felfedezte magának. A szállodák és apartmanok felhúzása a helyi gazdaságot is felélénkítette, és Agios Nikolaos hamar felzárkózott a sziget népszerűbb nagyvárosai, Heraklion (Iraklio), Chania és Rethymno mellé. 

Agios Nikolaos

Nyaralás Agios Nikolaosban, Kelet-Krétán

A mai Agios Nikolaos a városképet alapjaiban meghatározó, jellegzetes öböl köré épült, melyet a helyiek Voulismeni-tónak hívnak.

Agios Nikolaos lüktető szíve ma az érdekes tengeröböl környéki utcák térsége, illetve a tengerpart környéke, ahol sok tradícionális ételeket kínáló taverna, kávézó és bár található. Napközben és az esti órákban sokan sétálják és fotózzák körbe a zöldes vizű tavat, hogy utána ebédeljenek vagy vacsorázzanak egy finomat a közeli éttermek egyikében.

Agios Nikolaos, Kelet-Kréta

Bár Agios Nikolaos viszonylag forgalmas település, nagy zaj vagy hömpölygő tömeg erre a városra néhány nyári főszezoni napot, illetve a hétvégéket kivéve kevéssé jellemző: ebbe a térségbe más kelet-krétai nyaralóvárosoktól, Maliától vagy Hersonissostól eltérően inkább a nyugodt pihenésre vágyó nyaralók érkeznek.

Agios Nikolaos látnivalói Kelet-Krétán

Magyarországról viszonylag kevesen érkeznek Agios Nikolaosba a Krétán nyaralók közül, ám ez leginkább annak köszönhető, hogy az utazási irodák nyugatabbra fekvő nyaralóvárosokba viszik a legtöbb utast, az egyéni nyaralók pedig szétszóródnak a sziget rengeteg nyaralóhelye között.

Agios Nikolaos nyaralás, Kréta

A kelet-krétai nyaralóvárosban számos ajándéküzlet, szupermarket és turisztikai szolgáltatás található, a sziget keleti régióközpontjának megfelelően gyakorlatilag mindent megtalálni, amire csak szükség lehet.

Agios Nikolaos, Kelet-Kréta

Agios Nikolaos látnivalói, mit érdemes megnézni

A krétai Agios Nikolaos egyik legjobb látnivalója természetesen maga a Voulismeni-tó, melyet tavernák és üzletek sora vesz körül. A magasabb pontokról remekül rálátni a mögötte fekvő tengerre és a a keleti hegyekre is, meglehetősen festői látványt nyújta.

Agios Nikolaos látnivalói, Voulisma tó

A legszélesebb részén nagyjából 140 méter átmérőjű Voulismeni tavat a helyiek sokáig feneketlennek gondolták, amelyhez szokatlan mélysége is hozzájárult: a legmélyebb pontja 64 méterre található a vízfelszín alatt. A méretéhez képest rendkívül mély Voulismeni tó feneketlenségéről egészen a 19. századig tartották magukat a legendák, ugyanis mélységét csak ekkor mérték le. Agios Nikolaos tavának nem csupán mélységéről, de más vonatkozásáról is szólnak mítoszok: a krétaiak szerint a vízben maga Athéné istennő is megmártózott. A kis csatornát, ami az öbölből a tengerhez visz, 1870-ben építették.

Agios Nikolaos Kréta, Görögország

Agios Nikolaosban régészeti múzeum (Archeological Museum of Agios Nikolaos) is működik: 1970-es alapítása óta főként a mínoszi kultúra emlékei vannak kiállítva, köztük számos ősi edény, szobor és egyéb műemlék. A múzeum a kórház közelében, a tótól bő 300 méterre északra található. A másik érdekes felfedeznivaló intézmény a néprajzi múzeum, ami Kréta lakosainak viseletét és művészetét mutatja be az elmúlt évszázadokból.

Nyaralás Agios Nikolaosban, Krétán

A városnak tekintélyes méretű kikötője van, amelynek segítségével Agios Nikolaost kompjáratok kötik össze Kréta több városával, és néhány környékbeli szigettel, köztük Karpathosszal is. A krétai település kikötőjéből fakultatív programok és hajókirándulások is indulnak, melyek közül a legnépszerűbb a közeli Mirabello öböl felfedezése, és a legendás Spinalonga erődjének megtekintése. Agios Nikolaos hajókirándulásai ki vannak téve a kikötőben kisebb-nagyobb táblákon – a leprások szigeteként elhíresült velencei erődhoz, Spinalongához naponta nyáron több hajó is indul, akár többször is egy nap.

Spinalonga, Agios Nikolaos

Lato, az ókori város romjai Agios Nikolaostól kb. 10 kilométerre fekszenek, természetesen ma is meglátogathatóak. Latotól csupán alig néhány kilométerre fekszik a hagyományőrző Kritsa falucska, ahol a helyi krétai népművészetbe nyerhetünk bepillantást. Kritsa északi határában a Kritsa szurdok járható be, míg a keleti oldalon Panagia Kera bizánci templom festményei tekinthetőek meg.

Agios Nikolaostól 18 kilométerre, Neapoli falu mellett bukkanni rá az Amazonas Parkra, amely egy kis dél-amerikai állatokat bemutató állatkert Kréta szigetén, főként különféle pagagájokkal és egzotikus állatokkal.

Agios Nikolaos kikötő, hajókirándulások

Strandok Agios Nikolaos környékén

A Lassithi régió központjaként ismert krétai kisváros strandjai elsősorban a településközponton kívül, délen és északon helyezkednek el, apró homokos partszakaszok. Agios Nikolaos környékének legjobb strandjai viszont nem közvetlenül a város határában, hanem néhány kilométerre északra Spinalonga felé, Elounda falu környékén, illetve délen vannak.

Agios Nikolaos Kréta sziget

Északon a Mirabello-öbölnek is hívott környék Elounda körül több teljesen kiépített partszakasszal, türkiz vizű tengerrel rendelkedik. Délen Istro falu környékén délen több egymás melletti, kisebb-nagyobb öbölre bukkanni, amik sorban váltják egymást az út mellett. A régió egyik híresebb strandja, a Voulisma beach is itt található, nyári napokon az egyik legnépszerűbb strand Kréta szigetének keleti felén.

Mirabello, Agios Nikolaos Kelet-Kréta

Agios Nikolaos szállásai, hotelek és apartmanok

A városkában viszonylag sok a szálloda és az apartman, ám mint mindenhol, itt is érdemes odafigyelni, hol szállunk meg. Agios Nikolaos legjobb szállásai közül a külterületeken főként medencés szállodákat, a városon belül pedig magán apartmanokat és studiókat találunk.

Szállások Agios Nikolaosban kelet-krétai nyaraláshoz…

Kelet Kréta, Agios Nikolaos

Utasbiztosítási ajánlást itt találunk, kalkulátoral együtt.

Távolságok

Sitia: 68 km
Ierapetra: 34 km
Heraklion: 63 km
Stalis: 32 km
Matala: 130 km
Rethymno: 140 km
Chania: 199 km
Plakias: 174 km
Chora Sfakion: 204 km
Paleochora: 269 km

Balos: 244 km
Elafonissi: 270 km
Falassarna: 245 km
Vai: 91 km
Chrissi sziget: 44 km

Agios Nikolaos, Kelet-Kréta nyaralás
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top