Preveli beach

Preveli beach (Preveli Palm Beach)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Rethymno régió
Koordináták: 35.153898, 24.470263

Preveli pálmastrandja a Kréta szigetén lévő strandok egyik legérdekesebb képviselője: egyesül benne a sziklastrandok karakteressége, a hegyek közti szurdokban kanyargó folyó szépsége, és a part menti pálmaerdő egzotikus hatása. 


Preveli megközelítése, hol található

A látványos strand Nyugat-Kréta déli partvidékén fekszik, a régió legnagyobb városától, a velencei látnivalóiról közismert Rethymnótól bő harmincöt kilométeres távolságra. A népszerű dél-krétai kisvárostól, Plakiastól 11 kilométeres táv, míg Agia Galinitól pedig kb. 40 kilométeres a közúti távolság.

Preveli beach Nyugat-Kréta, Rethymno régió

A Preveli beach hivatalos elérése egy rendkívül festői látványt nyújtó ösvényen történik, melynek lépcsősora fentről, a magasból indul lefelé, majd éri el lent a tengert. Létezik egy könnyebb, nagyjából háromszáz méteres gyalogút is, melynél egy sziklás dombon kell átkelni, ám utóbbi nem mindig opció, mert ezt a gyalogösvényt időnként lezárják. A harmadik megközelítés a tenger felől történik, ugyanis Agia Galiniből és Plakiasból hajókirándulások is érkeznek Preveli strand (Preveli beach) meglátogatására, így akár fakultatív programként is elérhető a Rethymno régióban nyaralók számára.

  • A festői megközelítéshez Preveli beach fő parkolójába kell érkezni, a koordinátái a következőek: 35.153898, 24.470263, ahol a bejárati kioszknál kb. 2-3 Eurós parkolási díj leszurkolása után lehet lefelé indulni az innen kb. 400 méteres sétára található tengerpartra, melynek nagy része lépcsőzés. A megközelítéshez a meglehetősen sok lépcső miatt jó erőnlét ajánlott.
Preveli beach parkoló (Preveli beach parking)
  • A másik útvonal Prevelihez kevésbé látványos, és mint említettük, sajnos nem is mindig használható, mivel ez nem hivatalos megközelítési mód, és az ösvényt erre hivatkozva időnként lezárják. Ehhez a szomszédban lévő Drymiskiano Ammoudi beach a célpont, melynek parkolója az alábbi koordináta: 35.153725, 24.478755. Itt a part menti sziklákra felkaptatva, helyenként kerítéssel is elzárt ösvény vezet át Prevelihez, ha épp engedélyezik az átjárást.
Preveli megközelítése autóval, motorral
Preveli beach könnyű megközelítés

Miért érdemes meglátogatni Preveli strandot Nyugat-Krétán, Rethymno régióban?

Kezdetben, még a 70-es években Preveli tengerpartja csupán a Krétán lazuló hippik egyik kedvelt találkozóhelye volt, ám ma már rengeteg nyaraló érkezik ide, hogy megcsodálják ezt a különlegességéről híres strandot. Preveli fő szenzációja ugyanis a Líbiai-tengert itt elérő folyó, a Megalopotamos (Kissano Faraggi) találkozása a tengerrel, valamint a zölden ragyogó folyó két oldalán növekvő, magas pálmafáiról ismert természetes pálmaerdő.

Preveli beach Nyugat-Kréta strandjai

Ennek az egyedülálló látványnak és hangulatnak a kedvéért az ide látogatók közül sokan még a meredek hegyoldalon történő, hosszú és megerőltető sétát is bevállalják, ugyanis a legszebb panoráma és kilátópont Preveli beachre a magasból nyílik.

Preveli beach, Rethymno Kréta
Preveli strand Kréta, Rethymno régó strandjai

Preveli strand (Preveli beach) teljes hosszának fövenye aprókaviccsal és kavicsokkal borított, míg a vízben nagyobb kövek is megtalálhatóak. Kifejezetten érdekes látvány a folyó édesvizének és a tenger sós vizének találkozása – ha búvárszemüveggel rendelkezel, érdemes alámerülni és megnézni saját szemeddel is.

Preveli beach információk

A tenger a krétai strandok többségéhez hasonlóan rendszerint Prevelinél is tiszta, azonban erősebb hullámzáskor a kavicsos aljzat felkeveredhet, és ilyen alkalmakkor búvárkodásra kevéssé válik alkalmassá, mert a víz is zavarosabbá válhat. 

Preveli pálmastrand

A nyári szezon hónapjaiban, júniustól szeptember végéig a Preveli beachen bérelhető napernyők és napágyak is sorakozhatnak, egy strand mögött működő kis büfében pedig, mely árnyékot adó fák alatt működik, lehetőség adódik frissítőt és ételeket vásárolni. A másik közeli taverna a Preveli a méretei miatt általában a főszezonban is jobbára csak hétvégéken zsúfolt, ám az árnyékot adó fák alatti helyek hamar megtelnek.

Preveli Palm Beach

A strand egyik szegletében emelkedik Preveli ‘szív sziklája’ (Preveli heart stone), mely egy méretes, szív alakú képződmény, és a tengerpart egyik jellegzetessége.

Preveli beach sziv szikla
Preveli beach leírás, vélemények

Preveli pálmaerdő (Preveli Palm Forest)

A híres pálmaerdő Kréta sziget természetes pálmaerdeje, melyből csupán kettő van a szigeten: a másik a keleti részen található Vai beach. A pálmafák a jellegzetes törzsű és levelű krétai datolyapálmák (Phoenix theophrasti), melyek legnagyobb példányai akár 10-12 méter magasra is megnőnek a Megalopotamos, avagy a Kissano Faraggi folyó két oldalán.

Preveli pálma erdő Nyugat-Krétán

A Preveli beach méretes pálmafái a középkor óta nőnek Kréta ezen részén, bár az elmúlt pár évtizedben többször is csak kicsin múlott, hogy nem pusztultak ki: néhányszor tűzvész ütött ki itt, melyeket eddig azonban sikeresen túlélt a fák többsége. A tüzeket vagy a vadkempingezők, vagy ingatlanspekulációk okozhatták, mindkettőre volt már példa.

Kréta sziget pálmaerdő Prevelinél

A pálmafák a strandtól kicsi messzebb, a háttérben emelkednek (a tengertől messzebb, mint a Vai beachnél), a folyó vágta szurdok két oldalában, több száz méter hosszan. Közéjük viszonylag sokáig be is lehet sétálni, sőt még egy kicsit tovább is, legalábbis aki veszi a bátorságot, és a Megalopotamos (Kissani Faraggi) folyó medrében még visszább sétál.

Preveli folyó (Preveli river)

A dél-krétai strand és a Preveli pálmerdő területe a Natura 2000 program tagja, így fokozottan védett területnek minősül – esténként hivatalosan még a kempingezés sem megengedett a területen.

Kréta sziget pálmaerdő, Nyugat-Kréta, Rethymno, Preveli

Szállások

A Preveli beach természetvédelmi terület, így sem apartmanok, sem szállodák nem épültek itt fel. A legközelebbi szállás a strand keleti oldalán található part, a Drymiskiano Ammoudi beach mögötti apartman, a Dionysos Tavern & Rooms, kétágyas szobákkal: kattints ide hozzá…

Drymiskiano Ammoudi Preveli beach Nyugat-Kréta legjobb strandjai

Aki a közelben szeretne megszállni, annak Plakias város lehet még jó opció, hiszen a kisváros környékékén rengeteg első osztályú strand található, ráadásul Dél-Kréta szépségei a környéken igen szép számban vannak jelen. A nyugodt kisvárosban független krétai utazók az alábbi szállásokat ajánlják, aki egyénileg utazna a legnagyobb görög szigetre.

Ajánlott utasbiztosítást és kalkulátort krétai, illetve görögországi nyaralás esetében itt találsz, akár egyéni, akár szervezett nyaralás keretében utazol a szigetre.

Szállodák, hotelek Plakiasban

Cyano Hotel (2-6 fős szobák)

Creta Mare Hotel (2-4 fő)

Horizon Beach Hotel (2-3 fő)

Alinthos Garden (2-4 fő)

Plakias Bay Hotel (2-6 fő)

További apartmanok és szállodák Plakiasban…

Preveli beach / Preveli pálmaerdő információk

Part: Aprókavicsos / kavicsos
Víz: Kék, hullámzás előfordulhat
Kiépítettség: bérelhető napágyak és napernyők, beach büfé
Egyéb nevek, írásmódok: Paralia Preveli, Preveli palm beach, Preveli Palm Forest, Kissano Faraggi beach

Preveli beach pálmastrand információk

A nyugat-krétai pálmastrand a nevét a két közeli kolostorról, a Piso Preveliről és a Moni Preveliről kapta. A közelben ezen felül egy velencei korból származó híd, a Preveli híd (Preveli Venetian Bridge) is megtekinthető, Moni Prevelitől mindössze 500 méterre, az alábbi koordinátánál: 35.173885, 24.465992. A strand mögötti részen, a folyó keleti oldalán egy kis kápolna is meglátogatható, a St. Savvas kápolna (St. Savvas Holy Chapel), ám ajtaját gyakran zárva tartják.

Preveli szurdokvölgye gyakorlatilag a látványos Kourtaliotiko szurdok (Kourtaliotiko Gorge) és a szomszédos Frati szurdok (Frati Gorge) folytatása, mely itt éri el a tengert.

Preveli szurdok

Preveli beach távolságok

Preveli – Plakias: 11 km
Preveli – Rethymno: 34 km
Preveli – Matala: 64 km
Preveli – Chania: 90 km
Preveli – Chora Sfakion: 54 km
Preveli – Paleochora: 159 km
Preveli – Stalis, Malia: 143 km
Preveli – Hersonissos: 136 km
Preveli – Gouves: 129 km
Preveli – Agios Nikolaos: 173 km
Preveli – Ierapetra: 206 km

Scroll to Top