Kréta utazási információk

Kréta utazási információk

Általános információk a szigetről: krétai nyaralás előtt érdemes elolvasni néhány alapvető dolgot.


Kréta (Görögország) pénzneme: Euro

Görögországban, így Kréta szigetén is évtizedekig a drachma volt a hivatalos fizetőeszköz, ám az ország 2002. január 1-től bevezette az Euro-t. A pénzváltást a szigetre utazás előtt még célszerű Magyarországon intézni, mivel a Forintot a helyi pénzváltók többsége nem fogadja el. Gyakorlatilag már szinte minden településen, akár a kisebb nyaralófalvakban is van lehetőség ATM bankautomaták használatára, de egyre több helyi boltban és étteremben is lehetőség nyílik bankkártyás vásárlásra. A helyi ATM automaták használata banktól függően magas felárral is járhat, erről mindenkinek a számlavezető bankja tud felvilágosítást adni.

Synka market Kréta üzlet

A szupermarketek döntő többsége elfogadja a bankkártyát fizetéskor, míg a kisebb marketeknél, távoli helyek éttermeinél használat előtt érdemes tájékozódni és előre megkérdezni, hogy elfogadják-e. A krétai bankok nyitva tartási ideje hétköznap rendszerint 9:00 – 14:00, hétvégén a legtöbb zárva tart.

Árak és vásárlás Krétán

Településtől, bolttól függően az árak akár ugyanannál az árucikknél, vagy szolgáltatásnál akár jelentősen eltérőek is lehetnek. A városok tengerparti sétálóutcáin, frekventáltabb helyein lévő éttermek, szupermarketek általában érezhetően drágábbak, mint az eldugottabb, csendesebb helyeken fekvők. Az árszínvonal Görögországban általánosságban véve mindenhol magasabb, mint Magyarországon, ám aki nem szeretne sokat költeni, találhat viszonylag olcsó éttermeket és boltokat is Kréta városaiban. Az éttermekben a borravaló a fogyasztás értékének kb. 8-10 százaléka – ha elégedettek voltunk a kiszolgálással és ízlett az étel, hagyjunk ennyivel többet az asztalon.

Vásárlás, üzletek, szupermarketek Krétán

A helyi piacokon általában alkudni is van lehetőség, ám ne lepődjünk meg, ha erre nem mindegyik árus hajlandó. Ha szuvenírt szeretnénk hazahozni szeretteinknek vagy magunknak, próbáljunk eredeti, Kréta szigetéről származó emléket hazahozni, és ne a főként Kínából származó, műanyag egyenajándékok közül válasszunk! Krétán kiváló minőségű helyi készítésű termékek közül is lehetőség nyílik vásárolni, elég csak a világszerte híres olívaolajat, olívaszappant, a rakit, a kiváló borokat, a fűszereket, az ínycsiklandó édességeket, a helyi műtárgyakat, vagy a szőtteseket említeni.

Kréta vásárlás, szupermarket, ajándék és bazár

Néhány tájékoztató jellegű élelmiszer ár Krétán

Ásványvíz: 1,5 L = kb. 0,5 Eurótól, 6-os csomagokban fajlagosan a legolcsóbb
Kenyér 1 kg = kb. 1 Euro
Sör 0.5 L = kb. 1-1.5 Euro
Szénsavas üdítőitalok 2 L = kb 1,5 Euro
Péksütemények = mérettől függően 0,5 – 2 Euro
Olívaolaj 1 L = kb 4 Eurótól
Bor, 1 palack = minőségtől függően kb. 4 Eurótól
Frissen facsart narancslé = kb. 3 Eurótól
Gyümölcsök = kb. 0.8 Eurótól / kg
Kávé, 1 csésze = kb. 1 Eurótól
Frappé = kb. 2.5 Eurótól
Koktélok= kb. 5 Eurótól
Raki 1 dl = kb. 2 Euro
Raki 0,7 L = kb. 10 Eurótól

Vásárlás, szupermarket, boltok és üzletek

Tájékoztató jellegű éttermi árak Krétán

Görög saláta = kb. 5 Eurótól
Tzatziki = kb. 3 Eurótól
Gyros (pitában) = kb. 3 Eurótól
Gyros (tányéron) = kb. 7 Eurótól
Sült burgonya, egy adag = kb. 3 Eurótól
Souvlaki tányéron = kb 8 Eurótól
Mousaka = kb 8 Eurótól
Friss tintahal, polip = kb 10-12 Eurótól
Friss hal, 10 dkg = kb. 12-15 Eurótól

Dohányáru, trafikok

Krétán cigarettát számos trafikban, útszéli kioszkban, illetve szupermarketekben a pénztárnál vásárolhatunk.

Helyi márkák: kb. 4 Eurótól / 1 doboz (25 szál)
Nemzetközi márkák: kb. 5 Eurótól / 1 doboz (25 szál)

Napágyak, napernyők bérlése

Még néhány éve akár fogyasztás ellenében is lehetett számos helyen napernyőt és napágyat bérelni, ez egyre kevésbé jellemző: sok helyen külön elkérik a bérlésért járó összeget a strandon.

1 napágy + napernyő bérlése 1 napra = átlagosan 6 – 15 Euro

Üzemanyag

Az üzemanyag ára nagyon sok tényezőtől függ Krétán, csakúgy mint máshol, az adó és a világpiaci ár is mozgatja. Általánosságban drágább, mint a görög szárazföldön, de olcsóbb, mint néhány kisebb görög szigeten, mint amilyen pl. Karpathos. Benzinkutakból Kréta ellátottsága meglehetősen jó, egyedül a legtávolabb eső pontokra érdemes rá figyelni, hogy ne induljunk üres tankkal.

Benzin 1 L = kb. 1,9 – 2 Euro
Gázolaj 1 L = kb. 1,9 Euro

Kréta benzinkút

Kréta időzóna

Görögország időzónája egy órával több, mint Magyarországon, azaz egy órával előre kell állítani az órákat.

Magyarország +1 óra
(pl. Magyarország: 14:00 -> Kréta: 15:00)

Beutazási szabályok

Érvényes útlevél, vagy érvényes, új típusú (kártyás) személyi igazolvány szükséges. Az aktuális beutazási szabályokat Görögországba a konzuli szolgálat honlapja tartalmazza, amit érdemes figyelemmel kísérni nyaralást megelőzően.

Link: Konzuli szolgálat Görögország

Hálózati feszültség

220V, a Magyarországon is szabványos két villás konnektor van használatban.

Ivóvíz

Kréta sziget több településén is iható a csapvíz, mégis a legtöbb nyaraló ásványvízzel csillapítja a szomját. A helyi szálláson, apartmanban vagy szállodában érdemes megkérdezni a személyzetet, figyelni a feliratokat ezzel kapcsolatban. Az utazási irodák általában az ásványvíz fogyasztását ajánlják a nyaralók számára, hogy kiküszöböljék az esetleges egészségügyi panaszokat.

Kellemes időtöltést kívánunk Kréta szigetén!

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top