Plaka

Régió: Kelet-Kréta, Lassithi
Koordináták: 35.299250, 25.7277

Kréta szigetének keleti oldalán fekvő bájos kistelepülés, mely sármját elhelyezkedésének köszönheti: Plaka faluval éppen szemközt emelkedik ki a tengerből Spinalonga, a velenceiek híres erődszigete, mely a leprások szigeteként híresült el a 20. században.


Plaka, Kréta

Az Agios Nikolaostól mindössze tizenöt, Eloundától pedig négy néhány kilométerre fekvő Plaka napjainkban a Spinalongához kapcsolódó idegenforgalomból él: apró kikötőjéből óránként indulnak hajók a szomszédos szigetre, a környéken pedig több taverna, apartman és szálloda is kiszolgálja a Krétán itt nyaralókat.

Plaka, Kréta sziget, Spinalongával szemben

Bár Spinalonga népszerűsége miatt viszonylag sok turista megfordul itt, Plaka mégis gyakran a béke apró szigeteként is jellemezhető: a csendet és a nyugalmat a legtöbbször csak a kikötő környékéig jutó nyaralók nem zavarják meg túlzottan. A látványos Mirabello-öbölben, a tengerparton felépült Plaka épületeinek egy része a lankás hegyoldalról nézi a tengert, szinte mindegyikből első osztályú a kilátást biztosítva mind a település előtti öbölre, és mind magára Spinalongára, a híres erődszigetre.

Plaka, Kréta, Spinalonga

Plaka története – Spinalonga, a leprások szigete

Kréta eme keleti szegletében kezdetben csupán néhány halász kunyhója emelkedett, majd az 1900-as években az akkoriban már elhagyottnak számító Spinalongára költöztették a leprásokat. Plaka kikötője, ami éppen Spinalongával szemben került kialakításra, fontosabbá vált: innen indították a sziget betegeinek szánt ellátmányokat. A krétai lepratelep bezárása után Plaka is elnéptelenedett, majd a turizmus fedezte fel ismét magának a 70-es évek végétől.

Plaka, Kelet-Kréta

A velencei erőd és a leprások szigetének története miatt egyre többen kezdtek érdeklődni Spinalonga iránt, és sokaknak kézenfekvő volt, hogy innen, Plakáról hajózzanak át. Néhány helybeli halász a hajóját egyre inkább a látogatók kiszolgálásának szentelte, kis személyszállító hajókká alakítva csónakjaikat, így az érdeklődők könnyen és gyorsan át tudtak menni Spinalongára, hogy bejárják és felfedezzék azt.

Spinalonga hajókirándulás, Plaka Kelet-Kréta

A turizmus beindulásával több épületet tavernának építettek át, a meglévő házak mellé pedig a 90-es évektől már néhány apartmanházat és szállodát is emeltek, melyekből a Kelet-Kréta eme szegletében nyaralók élvezhetik az erőd páratlan látványát.

Spinalonga, Kelet-Kréta, Plaka

Spinalonga szépirodalom – Victoria Hislop: A Sziget

Plaka és Spinalonga népszerűségéhez az utóbbi két évtizedben nagyban hozzájárult Victoria Hislop – A Sziget c. könyve (Victoria Hislop – The Island), mely először 2005 júniusában jelent meg. Az angol írónő könyve egy család életének történetén keresztül a Spinalongán élő leprások mindennapjait mutatja be, akik Görögország legnagyobb lepratelepén igyekeztek megküzdeni a szörnyű betegséggel.

Victoria Hislop - A sziget, Spinalonga (a leprások szigete) könyv Kréta sziget

Victoria Hislop könyvéből görög filmsorozat is készült, melyet 2009-ben forgattak Krétán, az eredeti helyszíneken, többek között Plakában, Spinalongán, Eloundában és Agios Nikolaosban. A 2010-ben bemutatott és műsorra tűzött filmsorozat címe ‘To Nisi’ lett, melynek jelentése magyarul szintén ‘A Sziget’.

Plaka, Kelet-Kréta

Victoria Hislop – A Sziget című könyve magyar nyelven is megvásárolható, és ugyan a regény nem feltétlenül követi hűen Spinalonga valós történetét, mégis érdekes betekintést nyújt a leprások szigetének mindennapjaiba.

Szállások Plakában és környékén

Plaka környékén több csúcskategóriás, ötcsillagos luxusszálloda is kínál szállást, néhány apartman közelségében. A falu néhány kilométeres körzetéhez tartozik Elounda is, ahol szintén érdemes lehet még egyéni utazóknak szállások terén szétnézni.

Plaka falu, Kelet-Kréta
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top