Vai beach

Vai beach (Vai palm beach)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió
Koordináták: 35.253442, 26.264383

A Vai beach Kréta sziget keleti részének egyik legnépszerűbb strandja: Európa legnagyobb természetes pálmaerdejéről nevezetes, így egzotikusnak ható látványa miatt évről évre nyaralók ezrei keresik fel.


Vai beach megközelítése, útvonal infó

A Kelet-Kréta legszebb strandjainak sorába tartozó pálmafás tengerpart a sziget legnagyobb településeitől meglehetősen nagy távolságra terül el, ugyanis éppen az északkeleti csücsökben fekszik. A távolságot jól jelzi, hogy Vai beach a fővárostól, Herakliontól kb. 150 kilométer, Kokkini Hanitól és Analipsitől 140 kilométer, a népszerű nyaralóvárosok, Malia – Stalis – Hersonissos településektől 120-130 kilométer, Agios Nikolaostól 90 kilométer, Ierapetrától pedig 83 kilométeres táv. Némileg segít, hogy ezekről a helyekről a főút viszonylag jól és gyorsan autózható, így Vai beach megközelítése inkább utazási időben, mintsem bonyolultságban okoz nehézséget. Aki az északi részről érkezik, a National Road viszonylag gyorsan járható, kanyargós szakaszai leginkább Istro térsége és Sitia város között vannak.

Vai beach megközelítés, út, parkolás

Vai beachen a parkolásért fizetni kell: a díjat egy kis kioszkban szedik közvetlenül a strand előtt, a parkolási díj kb. 3-4 Euro személyautóra.

Vai beach parkoló

Vai, Kelet-Kréta egyik legszebb strandja

Az eleinte főként csak a hippik által látogatott Vai beach a 80-es évektől kezdve vált egyre népszerűbbé, de az igazi hírnevet a legenda szerint egy itt forgatott Bounty reklám hozta meg a strandnak. A hippik ezt a krétai partot meglehetősen elhanyagolták és teleszemelték néhány év alatt, melynek kis részét csak kifejezetten a reklámfilm forgatására takarították ki.

Vai beach pálma strand Kelet-Kréta (Vai Palm beach)

Ezt követően Vai strandját a helyi önkormányzat lezáratta, a még ott maradt hippiket elküldték, a terület nagy részét pedig elkerítették és védetté nyilvánították. A természetes körülmények között növő pálmafák sokasága miatt a Vai beachnek kifejezetten egzotikus hatást tulajdonítanak, és így ez a tengerpart az egyik legtöbbet felkeresett fürdőhellyé vált Kréta keleti oldalán.

Vai beach, Kelet-Kréta legszebb strandjai

Vai beach pálmafái, avagy a legnagyobb pálmaerdő Kréta szigetén (Vai palm forest)

Vai beach különlegessége, egyben igazi ékessége a kb. 5000 fából álló pálmaerdő, amely nem csupán Kréta, hanem egész Európa legnagyobb természetes pálmaerdeje. A legendák szerint réges-régen a kalózok köpködték szét a datolyák magjait évszázadokkal ezelőtt, amelyekből a datolyapálmákból álló erdő kihajtott. A mendemondákat ugyan nehéz ellenőrizni, az azonban bizonyos, hogy a maradványokból ítélve a pálmaerdő (Vai palm forest) már legalább 2000 éve nő ezen a helyen.

Vai beach pálmafái Kelet-Krétán

A rengeteg pálmafa, és a homokkal és sóderszerű aprókaviccsal borított partszakasz egészen egzotikus külcsínt, oázisszerű jelleget kölcsönöz a strandnak – ezért is kedvelik Vait oly sokan. A pálmaerdő nagy része a strand mögött nem sokkal kerítéssel le van zárva, mivel Vai fokozottan védett természetvédelmi terület, de a tengerparton így is meglehetősen sok pálmafa tekinthető meg.

Vai Palm Beach, Kréta

Vai strand pálmája a krétai datolyapálma (Phoenix theophrasti): ugyanez a fajta pálma nő a sziget másik híres pálmastrandján, a nyugati oldalon lévő Preveli strandnál (Preveli beach) is. A változatos méretekben növő datolyapálma akár 15 méterre is magasodhat, rajtuk a pálmalevelek akár a 3 méteres hosszt is elérhetik. Egy gyökérből akár több törzs is kihajthat, melyet gyakran meg lehet figyelni Vai beach pálmáin is, melyek a part mögött nem sokkal nőnek.

Vai strand pálma Kréta

Milyen a Vai beach, miért érdemes meglátogatni?

A híres pálmaerdőn túl a Vai strand egy kellemes kelet-krétai tengerpart, melyet teljesen kiépítettek az elmúlt évtizedekben. A parkoló mellett beach bár és taverna (Palm Beach Vai Restaurant) is működik, mellettük öltözőfülkék, tusoló, bérelhető napágyak és napernyők szolgálják a nyaralók kényelmét.

Vai beach taverna, étterem

A tenger vize változóan mélyül, helyenként kisebb-nagyobb kövek és sziklapadok fordulnak elő a vízben: búvárkodni, sznorkelezni kifejezetten jó strand Kréta keleti részén, kis szerencsével számos kisebb-nagyobb hal figyelhető meg a mélységben.

Vai strand információk Kréta sziget

A strand fölé egy kilátópontot is építettek, ahonnan jól kivehető mind a tengerpart, mind a mögötte húzódó hatalmas kiterjedésű pálmaerdő. A kilátóhoz a Vai tavernájától vezet felfelé az út, a fenti magaslatról pedig akár át is lehet sétálni a szomszédos Psili Ammos beachre.

Vai beach kilátó

Vai egyetlen nagyobb hátránya éppen a népszerűsége számlájára írható: Kelet-Kréta egyik leglátogatottabb strandja, amelyet a nagy távolságok ellenére rengeteg fakultatív program is útba ejt. Ennek köszönhetően a nyári hónapokban, júniustól szeptemberig a rengeteg idelátogató miatt akár komolyabb zsúfoltság is előfordulhat, a szabad napágyakat és napernyőket hamar elfoglalják a nyaralók.

Vai beach Kelet-Kréta

A Vai pálmastrandra hatványozottan érvényes, hogy ide érdemes időben érkezni, mivel aki már csak dél környékén vagy később érkezik, ott a sokaság miatt könnyen meglepődhet az ember. A parton vízisport lehetőség is van: jet-ski bérlés, banán, crazy sofa, fly fish és fly board alkotják a kínálat gerincét.

Kréta sziget Vai pálma strand

Ami néhányaknak esetlegeses csalódást okozhat itt, hogy Vai a rengeteg pálmától eltekintve egy átlagos, jó búvárkodási adottságokkal rendelkező strand Kelet-Krétán. Ha valaki esetleg kevésbé jó időpontban, zsúfoltan látja, lehetséges hogy túlértékeltnek fogja tartani, ám aki időben, még a nagyobb tömeg előtt délelőtt megérkezik, búvárkodik egy jót a tengerben és pihen egyet a pálmák árnyékában, annak Vai igen kellemes nyaralási élmény is lehet.

Vai pálma strand (Vai palm beach)

Fontos, hogy mivel Vai védett terület, így a kempingezés nem megengedett, éjszakára sem lehet a pálmaerdőben maradni. Apró érdekesség, hogy Vai strand előtt egy lakatlan kis sziget emelkedik ki a tengerből, a Peristerovrachoi.

Vai strand

Vai beach régiója

A strand közvetlen közelében érhetőek el Itanos strandjai (Itanos beach, Erimoupolis beach), melyek alig néhány kilométerre északra fekszenek a Vai pálmastrandtól. Itanos (Ancient Itanos) ókori városállam is volt, melynek maradványai díjmentesen megtekinthetőek az ottani strand mögött. Útban Vai felé az út mellett emelkedik Kréta sziget fontos kolostora, az erődszerű Toplou kolostor (Toplou Monastery), mely masszív falairól és a kiváló minőségű olívaolaj termeléséről is híres.

Vai strand és környéke Krétán

Szállás Vai beach környékén

Apartmanok és studiók a természetvédelmi terület miatt néhány kilométeres körzetben nem épültek Vai közvetlen közelségében. A legközelebbi szállások Vigla, Kouromenos és Palekastro falvakban vannak, melyek a pálmastrandtól 7-8 kilométerre fekszenek. Aki egyénileg érkezne és eltöltene 1-2 éjszakát vagy hosszabb időt Kelet-Kréta ezen részén, az alábbi szállások a javasoltak. Az utazók véleménye és a tapasztalataink által ajánlott utasbiztosítást krétai nyaraláshoz itt találsz, ahol kalkulátorban egy perc alatt meg tudod kötni a szimpatikus utasbiztosítást.

Ajánlott szállások Vai beach környékén

Glaros Apartments (2-4 fő)

Galini Apartments (2-5 fő)

Onar Apartman (max 4 fő)

Villa Amalia (2-3 fős studió, apartmanok)

Esperides Stone Houses (2-4 fő)

Voula’s Casa di Mare (2-4 fő)

Vai beach információk

Part: Homokos, aprókavicsos, a vízben itt-ott sziklák
Víz: Kék / zöld, közepesen gyorsan mélyül
Hullámzás ugyan előfordulhat, de nem túl gyakori
Egyéb nevek, írásmódok: Paralia Vai, Vai Palm beach, Vai pálmastrand

Kréta pálmafa Vai beach
Scroll to Top