A máliai mínoszi palota

A máliai mínoszi palota (Malia Minoan Palace)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Heraklion körzet
Koordináták: 35.292099, 25.492032

A Kréta sziget keleti oldalán fekvő népszerű nyaralóváros, Malia nem csupán rendkívül nyüzsgő nyári életéről, de ókori történelméről is híres. A város keleti oldalán fekszik ugyanis Malia mínoszi palotája (Malia Minoan Palace), mely az ókorba repíti a látogatókat.


A kelet-krétai település híres régészeti leletei, a mínoszi város romjai Maliától három kilométerre keletre találhatóak, az aprócska halászfalu, Sissi irányában. Kréta jelentős történelmi látnivalója előtt parkoló fogadja az autókat, majd a bejáratnál belépődíjat kell fizetni.

Kréta harmadik legnagyobb mínoszi palotája alig volt kisebb méretű, mint Knosszosz (Knossos) vagy Fesztos (Phaistos), így a sziget egyik legfontosabb ásatási területének számít, és évente ezrek keresik fel.

Mália mínoszi palotája (Malia Minoan Palace), Malia látnivalók

Malia város régészeti jelentőségét 1915-ben fedezte fel Joseph Hatzidakis görög régész, aki több próbaásást követően bukkant rá az ókori palota déli szárnyának maradványaira. Bár 1922-re már a terület nagy részét sikerült feltárni, még napjainkban is látni ásatásokat Malia környékén, a régészek ugyanis időről-időre visszatérnek újabb kutatásokat végezni.

Malia ókori palotája (Malia Minoan Palace)

Az ókori város főépülete, a maliai palota a kormeghatározások szerint i.e. 1900 körül épülhetett, de a közelében még nála is régebbi, i.e. 2500-ból származó lakóépületeket is felfedeztek. Kréta sziget többi mínoszi palotájához hasonlóan, elkészülte után kétszáz évvel erős földrengések sajnos a máliai palotát is lerombolták, ám i.e. 1650 körül újjáépítették. Érdekesség, hogy Knosszos legendás királyának, Mínosznak testvére, Sarpidon is uralkodott a városban hosszú időn keresztül. A kelet-krétai palotában a civilizáció egészen az i.e. 1400 körüli évekig virágzott, amikor egy újabb földrengés véglegesen elpusztította az épületeket.

Malia város, egyben Kelet-Kréta egyik legfontosabb történelmi látnivalója ma is bárki számára megtekinthető, a régészeti terület a többi feltárt városhoz hasonlóan épületromokból áll. A helyben kiásott és feltárt régészeti emlékek, pl. a vázák, amfórák, érmék, különféle korabeli eszközök többsége jelenleg a Heraklioni Régészeti Múzeumban (Heraklion Archeological Museum) és Agios Nikolaos helyi régészeti múzeumában van kiállítva. Malia mínoszi palotának maradványait, a kiásott falakat, termeket sétányok és gyalogösvények kötik össze, számos maradványt kupolával is befedtek az állagromlás, az erős napsütés és az időjárási viszontagságok ellen.

A régészeti leletek előtt több esetben görög és angol nyelvű megnevezés is tartozik, mely egyértelműbbé teszi egykori rendeltetésüket. Érdekesség, hogy helyenkét hatalmas, ember méretű amfórákat is restauráltak és kiállítottak.

Malia mínoszi palota információk

Malia régészeti látnivalója külön téli és nyári nyitva tartási időponttal rendelkezik.

Téli nyitva tartás: november 1 – március 31-ig, 8:00 – 15:30
Nyári nyitva tartás: április 1- október 31-ig, 8:00 – 20:00
Belépő: kb. 7 Euro

Egyéb nevek, írásmódok: Malia Palace, Ancient Malia

Távolságok

Malia: 3 km
Heraklion: 32 km
Stalis, Hersonissos: 5-8 km
Sissi: 4 km
Gouves: 20 km
Kokkini Hani: 25 km
Rethymno: 109 km
Chania: 168 km
Chora Sfakion: 173 km
Matala: 98 km
Spili: 135 km
Ierapetra: 65 km

Scroll to Top