Itanos beach

Itanos strandjai (Erimoupolis beach)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió, északi part
Koordináták: 35.264033, 26.261701

Itanos három tengeröblét Vai híres pálmaerdejéről két kilométerre északra találjuk: a fősodorból kieső, így kevésbé látogatott, nyugodt kelet-krétai tengerpartok.


A Kréta szigetének keleti felén fekvő Itanos strandok (Itanos beach és Erimoupolis beach) még Lassithi régió központjától, Agios Nikolaostól is 90 kilométerre fekszenek, míg az olyan népszerű nyaralóvárosoktól, mint Malia, Stalis vagy Hersonissos, már bő 120 kilométeres a táv. Megközelítésük éppen azon az úton történik, mely Vai beach felé visz, csak nem kell a a sziget legnagyobb pálmaerdője felé lefordulni, hanem egyenesen tovább kell menni az aszfaltozott úton, melynek vége ingyenes parkolóba torkollik.

Itanos beach, Kelet-Kréta strandok és tengerpartok

Itanos strand (Itanos beach) nevét a dór városállamról, Itanosról kapta, mely egykor a tengerpart mögött emelkedik dombra épült. Az ősi Itanos (Ancient Itanos) romjai még ma is megtekinthetőek partvidéken, a házak alapjai és falainak maradványai ingyenesen megtekinthetőek és bejárhatóak.

Itanos, Kréta sziget

Itanos strandjai gyakorlatilag három, egymástól kissé távolabb elterülő öblöt takarnak, melyek mindegyike kelet felé néz. A parkolóból mindhárom könnyen és gyorsan elérhető, mindössze kisebb dombokon, illetve az ősi Itanosnak romjai között kell átsétálni hozzájuk. Az itteni kelet-krétai strandokban közös, hogy kopár dombokkal körülvett öblökben kristálytiszta víz, sárgás-barnás homokkal, aprókaviccsal és homokkő sziklákkal tarkított föveny várja a nyaralókat. A tengerben sok más krétai strandhoz hasonlóan itt is helyenként sziklák hevernek, körülöttük kisebb halak élik világukat.

Erimoupolis beach – Itanos északi strandja

Itanos beach, Erimoupolis beach (Kelet-Kréta)

A legészakabbra fekvő öböl a legnagyobb kiterjedésű, és egyben a parkolótól legtávolabbra eső tengerpart: különösebb nehézséget még ennek elérése sem jelent. Ezt a partot Erimoupolis beach néven is emlegetik (Paralia Erimoupolis), kiépítve még ez sem szokott lenni.

Erimoupolis strand Kelet-Kréta

A víz itt aránylag lassan mélyül, színe zöldeskékbe hajló, és hullámoktól mentes időben a tenger kristálytiszta. Fák mögötte nincsenek, de természetes árnyékként a part déli oldalán néhány érdekes formájú szikla szolgál, viszont is főként a délutáni órákban nyújtanak menedéket.

Erimoupolis strand Kelet-Kréta, Itanos

Itanos középső strandja

A középső, és egyben a parkolóhoz legközelebb eső öböl fövenye köves-sziklás, a parton több kisebb-nagyobb fa is árnyékot biztosít.

Itanos beach

Itanos három strandja közül ez a legkisebb méretű, azonban az itt növő fák alatt már akár természetes árnyékra is bukkanni. Fürdőhelyként talán ez a legkevésbé jó, mivel a tengerbe a nagyobb kövek miatt sok helyen nehezebb a bejutás.

Itanos strand (Itanos beach)
Itanos strandok, Kelet-Kréta

Itanos beach, Itanos déli strandja

Itanos harmadik, egyben a legdélebben fekvő strandjának partján néhány pálma teszi egzotikusabbá és keletiesebbé a környezetet.

Itanos beach, Kréta sziget

A lassan mélyülő, zöldeskék színű tengervízben sziklapadok fölött úszkálhatunk, gazdag tengeri élővilág társaságában. A homokos, aprókavicsos föveny itt sem túl nagy, de az ide látogatók számára általában éppen annyira elegendő, hogy ne legyen zsúfolt.

Itanos beach, Kréta sziget

A partok közös jellemzője, hogy egyik sincs kiépítve, és zsúfoltság mindháromnál csak igen ritkán fordul elő – a Krétára érkező nyaralók közül csak kevesen jutnak el ide, inkább helybéliek választják. A közelben a legtöbben Vai strandot, Kréta legnagyobb természetes pálmaerdejét keresik fel, mely valóban igen látványos part, bár ez részben a pálmák egzotikus hatásának is köszönhető.

Itanos beach, Ancient Itanos

Itanos strandjainak további érdekessége, hogy a déli öbölben házak romjai hevernek a víz alatt, így búvárkodás közben rendkívül érdekes élményekkel is gazdagabbak lehetünk. A környéken járva érdemes mindhárom öblöt meglátogatni, mivel mindegyik más-más hangulatot áraszt.

Itanos, Erimoupolis

Még egy kis érdekesség, hogy meglehetősen jól elrejtve egy bájos negyedik strand is létezik Itanosnál: a Voulismata beach (Paralia Voulismata) a Itanos déli strandja és Vai beach között található, de a mögötte emelkedő sziklafalak miatt ide szinte senki nem merészkedik le.

Itanos, Kréta sziget

Hol érdemes szállást foglalni Istro / Vai környékén?

Szállások Itanos beach, illetve Vai beach közvetlen közelében nincsenek: a legközelebbi települések Vigla, Kouremenos és Palekastro faluk 7-8 kilométerre, ahol néhány apartmanban és studióban meg lehet szállni. A Heraklioni Nemzetközi Repülőtértől ezek a falvak 150 kilométerre fekszenek, de vannak akik vállalják az ide vezető utat, illetve vannak, aki csak egy-két éjszakát tölt el Kréta ezen szegletében, és utaznak tovább más tájakat is felfedezni. Az ajánlott szállásokat ezekben a falvakban a Krétán nyaralók szerint az alábbiakban találod.

Glaros Apartments (2-4 fő)

Galini Apartments (2-5 fő)

Onar Apartman (max 4 fő)

Villa Amalia (2-3 fős studió, apartmanok)

Esperides Stone Houses (2-4 fő)

Voula’s Casa di Mare (2-4 fő)

Itanos, Kréta

Itanos beach (Erimopoulis) információk

Part: Homokos, aprókavicsos, homokkő sziklás
Víz: Kék / zöld
Hullámzás: nem túl gyakori, de előfordulhat
Mélyülés: lassan mélyül
Egyéb nevek, írásmódok: Paralia Itanos, Paralia Erimoupolis, Erimoupolis beach

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top