Maleme

Régió: Nyugat-Kréta, Chania
Koordináták: 35.522331, 23.848516

A Chania környéki nyaralóvárosok egyik nyugodt képviselője.


A Nyugat-Kréta történelmi városához, Chaniához közel fekvő, attól mindössze 17 kilométerre elhelyezkedő Maleme közvetlenül Agia Marina, Platanias és Gerani után következik nyugat felé haladva. A viszonylag kis település épületei szellősen fekszenek egymás mellett, elsősorban apartmanok és néhány szálloda emelkedik itt.

Maleme Kréta
Maleme, Kréta

Egy csepp történelem

A mínoszi időkben is lakott település az ókorból néhány viszonylag jó állapotban megmaradt falat őriz. Akkoriban aranybánya is működhetett itt, melyet a városka már a nevében is jelez: a malama szó görögül aranyat jelent. A középkorban velencei befolyás alatt álló falucska régen sem volt méretes település, mivel csupán néhány tucatnyian lakták – a törökök Kréta szigetére érkeztével el is néptelenedett. Csak évszázadokkal később lakták be ismét, amikor a sziget középső részeinek hegyvidékéről több krétai család ide, a tengerpartra költözött. A település napjainkban kifejezetten csendes halászfalu, egyedül nyaranta élénkül fel kissé az élet.

Maleme, Kréta
Főutca üzletekkel, szupermarketekkel

A nyugat-krétai Maleme faluban a főút mentén szupermarketek és ajándékboltok is működnek (még Synka is), így nem kell mindenért bemenni a közelebb fekvő nagyobb településekre. Aki nagyobb nyüzsgésre vagy élénkebb éjszakai életre vágyik, az Malemétől a kb. 6 kilométerre fekvő Platanias, illetve annak szomszédja, Agia Marina felkeresése ajánlott. A környék legszebb krétai nagyvárosáért és annak számtalan látnivalójáért Chania városba akár helyi buszjárattal is be lehet menni, a megálló a főúton van.

Maleme nyaralási információk

Maleme környéki látnivalók, érdekességek

A környéken néhány említésre méltó érdekesség is felfedezhető: Malemének van egy apró repülőtere (Maleme Airport), amelyet jelenleg kisebb helyi gépek, főként mezőgazdasági gépek használnak, illetve a katonai temető, ahol a második világháború elesett német katonái nyugszanak. Maleme takaros temploma, az Agios Antonios templom (Ekklisia Agios Antonios) a századelő óta emelkedik a falucskában, előtte egy jóval kisebb méretű intézmény volt felelős a helybéliek vallási életéért.

Maleme nyaralás Nyugat Kréta
Maleme egyik utcája

Maleme strandja (Maleme beach)

Maleme tengerpartja északra, a Krétai-tenger felé néz: szinte teljes hosszábban szürkés kaviccsal és helyenként homokkal borított, hosszan elhúzódó, viszonylag sekély partszakasz. A népsűrűség nyaranta sem jelentős a parton, sőt, júniustól szeptemberig mindössze néhány napernyőt telepítenek. A fürdőzők mögött a nyugati részen természetes árnyékot nyújtó tamariszkuszfák, míg a keleti soron néhány kisebb beach bár, taverna és kávézó emelkedik.

Maleme, Kréta
A tengerpart van ahol kiépített, és van ahol szabadon hagyták
Maleme, Kréta

A falut átszelő főútről kisebb utak ágaznak le a Maleme strandjához, ám a táv nem jelentős: a tengerpart mindössze 200-300 méterre fekszik.

Maleme strand, Maleme beach
Maleme strand

Maleme strandjáról (Maleme beach) további információkat itt olvashatunk el.

Maleme apartmanok, szállodák

A krétai nyarafalucskában annak kis mérete ellenére van több kifejezetten jónak minősített szállás, melyet a Krétán nyaralók nyugodt szívvel ajánlanak a többi utazónak. Lássuk, melyek Maleme legjobb szállásai, ha egyénileg utazik valaki.

Apartmanok, studiók

Solon Apartments (2-4 fő)

Aegean Breeze Apartments (2-7 fő)

Mike Studios & Apartments (2-4 fő)

Mythos Beach Hotel Apartments (2-5 fő)

Sunny Suites (4 főig)

Szállodák, hotelek, villák

Oliva Beach Hotel (2-5 fő)

Ledra Maleme Hotel (2-4 fő)

Castro Beach Hotel (2-4 fő)

Carisa Maleme (2-6 fő)

Blue Sea Luxury Villa (4 fő)

Daphnis Villas (max 6 fő)

Az idei nyaraláshoz ajánlott utasbiztosításokról akár egyéni, akár szervezett út esetében itt írunk, kalkulátorral.

Maleme taverna Nyugat-Kréta
Maleme nyugodt esti hangulata, naplemente után
Scroll to Top