Maleme

Régió: Nyugat-Kréta, Chania
Koordináták: 35.522331, 23.848516

A Chania környéki nyaralóvárosok egyik nyugodt képviselője.


A Nyugat-Kréta történelmi nagyvárosához, Chaniához közel fekvő, attól mindössze 17 kilométerre elhelyezkedő Maleme (görögül Μάλεμε) közvetlenül Agia Marina, Platanias és Gerani települések után következik nyugat felé haladva. A viszonylag kis méretű település épületei szellősen fekszenek egymás mellett, elsősorban apartmanok és néhány szálloda emelkedik itt.

Maleme Kréta
Maleme, Kréta

Amit Maleme faluról tudni érdemes

A mínoszi időkben is lakott település az ókorból néhány viszonylag jó állapotban megmaradt falat őriz. Akkoriban aranybánya is működhetett itt, melyet a városka már a nevében is jelez: a malama szó görögül aranyat jelent. A középkorban velencei befolyás alatt álló falucska régen sem volt méretes település, mivel csupán néhány tucatnyian lakták – a törökök Kréta szigetére érkeztével el is néptelenedett. Csak évszázadokkal később lakták be ismét, amikor a sziget középső részeinek hegyvidékéről több krétai család ide, a tengerpartra költözött. A település napjainkban kifejezetten csendes falu, egyedül nyaranta élénkül fel kissé az élet.

Maleme, Kréta
Főutca üzletekkel, szupermarketekkel

A nyugat-krétai Maleme faluban a főút mentén szupermarketek és ajándékboltok is működnek (még Synka is), így nem kell mindenért bemenni a közelebb fekvő nagyobb településekre. Aki nagyobb nyüzsgésre vagy élénkebb éjszakai életre vágyik, az Malemétől a kb. 6 kilométerre fekvő Platanias, illetve annak szomszédja, Agia Marina felkeresése ajánlott. A környék legszebb krétai nagyvárosáért és annak számtalan látnivalójáért Chania városba akár helyi buszjárattal is be lehet menni, a megálló kint a települést kettészelő főúton van.

Maleme nyaralási információk

Látnivalók Maleme környékén és érdekességek

A környéken néhány említésre méltó érdekesség is felfedezhető: Malemének van egy apró repülőtere (Maleme Airport), amelyet jelenleg kisebb helyi gépek, főként mezőgazdasági gépek használnak, illetve a katonai temető, ahol a második világháború elesett német katonái nyugszanak. Maleme takaros temploma, az Agios Antonios templom (Ekklisia Agios Antonios) a századelő óta emelkedik a falucskában, előtte egy jóval kisebb méretű intézmény volt felelős a helybéliek vallási életéért.

Maleme nyaralás Nyugat Kréta
Maleme egyik utcája

A legjobb környékbeli látnivalónak Chania óvárosa, az Akrotiri-félszigeten lévő kolostorok (pl. az Agia Triada Tzagaroli kolostor), illetve Chania régió történelmi és természeti nevezetességei számítanak, mint pl. a Szamariai szurdok, az Elafonissi beach vagy a Balos beach.

Maleme strandja (Maleme beach)

Maleme tengerpartja északra, a Krétai-tenger felé néz: szinte teljes hosszábban szürkés kaviccsal és helyenként homokkal borított, hosszan elhúzódó, viszonylag sekély partszakasz. A népsűrűség nyaranta sem jelentős a parton, sőt, júniustól szeptemberig általában mindössze néhány napernyőt telepítenek, és sokkal kevesebben fürdenek itt, mint Agia Marina vagy Platanias strandjain. A fürdőzők mögött a nyugati részen természetes árnyékot nyújtó tamariszkuszfák, míg a keleti soron néhány kisebb beach bár, taverna és kávézó található.

Maleme, Kréta
A tengerpart van ahol kiépített, és van ahol szabadon hagyták
Maleme, Kréta

A falut átszelő főútről kisebb utak ágaznak le a Maleme strandjához, ám a táv nem jelentős: a tengerpart mindössze 200-300 méterre fekszik.

Maleme strand, Maleme beach
Maleme strand

Maleme strandjáról (Maleme beach) további információkat itt olvashatunk el. Parkolni Maleme strandjánál az út mellett lehet ingyenesen, mely a tenger mellett fut.

Maleme apartmanok, szállodák

A krétai nyarafalucskában annak kis mérete ellenére van több kifejezetten jónak minősített szállás, melyet a Krétán nyaralók nyugodt szívvel ajánlanak a többi utazónak. A legközelebbi repülőtér Krétán Chania repülőtere, mely Malemétől kb. 38 kilométerre található. A repülőtérről ott felvett bérelt autóval tudunk ide eljutni, továbbá taxival, illetve helyi buszjárattal Chaniába bemenve az ottani buszpályaudvarról.

A település szállásait, véleményeket itt találunk: Maleme szállodái és apartmanjai

Amennyiben nem kavicsos, hanem inkább homokos tengerpartot keresünk a közelben, akkor Agia Marina és Platanias szálláshelyei között válogassunk, mivel Maleme partja végig kavicsos. Emiatt kisebb gyerekekkel is inkább az előző két település ajánlott a közelben a lassabban mélyülő part miatt. Agia Marina apartmanjait és szállodáit ide kattintva nézhetjük meg, Platanias szállásairól pedig itt kapunk véleményeket és árakat.

Maleme taverna Nyugat-Kréta
A tengerparti falu nyugodt esti hangulata naplemente után
Maleme szálloda apartman Kréta
Scroll to Top