Zakrosi palota

A zakrosi mínoszi palota (Zakros Minoan Palace)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió
Koordináták: 35.097894, 26.262040

A mínoszi civilizáció legkisebb méretű feltárt palotájának romjai Kréta legkeletebbre eső részén, Kato Zakrosnál hevernek.


Zakros egyike volt Kréta sziget legnagyobb városainak az ókorban, i.e. 1800 környékén, amikor a település több száz éven keresztül virágzott ebben a régióban. A város központját uraló palota, melynek falmaradványai ma a legfőbb emlékei a Zakrosban élő mínoszi civilizációnak, fénykorában több ezer négyzetméteres területet foglalt el, és a régészek szerint 150 helyiség volt benne megtalálható.

Zakros mínoszi palota (Minoan Palace of Zakros)

A dimbes-dombos területre épült zakrosi városközpont több szárnya is bejárható: a falak, kutak, lépcsők maradványaihoz ösvények vezetik a látogatót.
Az első településmaradványokat a földből 19. század elején fordították ki, ám ezután még évtizedek kellettek a teljes feltáráshoz. A Zakrosz mínoszi palotájához (Zakros Minoan Palace) fűződő ásatások nagy része D. G. Hogarth régész nevéhez fűződtek, akinek csapata több épületet is kiásott, valamint számos eszközt, kerámiát, és egyéb ókori emléket fedezett fel a területen.

Zakroszi palota (Minoan Palace of Zakros)

A második világháború a régészeti munkálatok szüneteltetését is jelentette Kréta szigetén, ám amikor újrakezdődtek az ásatások itt is, akkor fedezték csak fel magát a mínoszi palotát: az ekkor már Nikolaos Platon görög régész által irányított munkálatokban felszínre kerültek a központi épület falai.

Zakros mínoszi palotájánan és a környező épületek maradványai a tengerpart mentén elterülő Kato Zakrostól csupán kis sétányi távolságra vannak, így könnyedén össze is lehet kötni a strandolást a feltárás megtekintésével. A falakon kívül napvilágra bukkant kisebb dolgok, például az ókori kerámiák, használati tárgyak, érmék a Sitia városában található régészeti múzeumban, illetve Heraklion Régészeti Múzeumában vannak kiállítva.

Zakros mínoszi palota (Minoan Palace of Zakros)

Zakros mínoszi palotája információk (Minoan Palace of Zakros)

Kelet-Kréta negyedik legjelentősebb mínoszi palotája, a zakroszi palota váltott téli és nyári időszámítás szerint tart nyitva, a görög ünnepnapok kivételével minden nap. A többi krétai mínoszi palotával ellentétben viszonylag kevés a kupolával is fedett rész, így természetes árnyék kevés van a területen. A romok előtt helyenként információs táblák segítik az egyes épületrészek beazonosítását görög és angol nyelven.

Nyári nyitva tartás: április 1 – október 31-ig, 8:30 – 18:00

Téli nyitva tartás: november 1 – március 31-ig, 8:30 – 15:30-ig.

Belépőjegy díja: kb. 6 Euro / fő, a kedvezményes jegy kb. 3 Euro / fő.

Egyéb nevek, írásmódok: Zakros Palace, Zakros Minoan Palace , Minoan Palace of Zakros

Scroll to Top