Dia sziget

Dia sziget (Dia island, Nisi Dia)

Kréta a legnagyobb görög sziget, ám körülötte is számos kisebb-nagyobb sziget emelkedik ki a tengerből. A Kréta körüli szigetek közé tartozik Dia (Dia island), ami a legnagyobb, Kréta fővárosának közelségében fekvő lakatlan sziget. A szárazföldtől kb. 10 kilométerre lévő, szinte teljesen kopár látványt nyújtő földdarab keletkezéséhez legenda is kapcsolódik: a görög istenek korában egy óriási sárkány megpróbálta elpusztítani Kréta szigetét, ám Zeusz megakadályozta: mielőtt elérte volna a szigetet, a rém a főisten villámcsapásától megkövült.

Dia sziget, Heraklion, Kréta (Nisi Dia island)

Az öt kilométer hosszan elnyúló Dia sziget (Dia island, Nisi Dia) legmagasabb pontja 220 méter, domborzata változatos: a laposabb, síkabb részek mellett az akár 60 méterre is felnyúló, tengerből kiemelkedő meredek sziklafalakig minden megtalálható. A sziget védett, szélcsendes öbleiben kiváló lehetőségek adódnak a vitorlások és csónakok számára a lehorgonyozásra, amivel a görög tengerészek rendszeresen élnek is.

A Natura 2000 program tagjaként Dia területe természetvédelmi terület, mivel több védett növény- és állatfaj is él itt. Az állatokat főként a vadnyulak, kisebb rágcsálók, gyíkok képviselik, melyek a sziget cserjéi között, vagy földbe ásott üregekben bújnak meg. Ugyan kevesen képzelnék, de a manapság szinte teljesen kopár, sziklákkal és kövekkel borított Dia szigetet évezredekkel ezelőtt még sűrű erdőségek uralták – a hajóépítéshez nélkülözhetetlen fákat azonban az emberek évezredekkel ezelőtt teljesen kiirtották.

A legendás Cousteau kapitány is járt már Dia szigeten (Dia island, Nisi Dia), ugyanis több merülést is végrehajtott a part közelében, amikor Atlantisz maradványait kereste. A merülései alkalmával egy ókori kikötőváros is felfedezésre került, mely Dia partjaitól nem messze nyugszik a felszín alatt. A romok méretéből ítélve egykor a sziget legfontosabb kikötői közé tartozhatott, és valószínűleg a Santorini vulkán felrobbanásakor keletkezett szökőár rombolta le.

Dia a Krétán nyaralók számára is elérhető fakultatív programként: a főváros Heraklion kikötőjéből, illetve a keleti üdülővárosok némelyikéből, pl. Hersonissosból is indulhatnak szervezett hajókirándulások a szigetre.

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top