Shinaria beach

Shinaria beach (Skinaria)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Rethymno régió
Koordináták: 35.166580, 24.422647

A Shinaria beach, avagy Skinaria strand Kréta sziget, és egyben Görögország egyik legtisztább vizű tengerpartja – ennek ellenére a kevésbé felkapott és látogatott helyek közé tartozik.


Shinaria megközelítése

A legközelebbi település az apró Lefkogia falu, majd a a strand a településen átautózva három kilométerre aszfaltozott úton érhető el. A nagyobb és ismertebb városok közül Rethymno 33 kilométer, Plakias 7 kilométer, Agia Galini pedig 46 kilométeres távolságra fekszik közúton.

Shinaria beach Kréta (Skinaria)

Az út vége Lefkogiából éppen Shinaria beach (Skinaria beach) apró parkolójába torkollik, ám aki később érkezne és ott már nem talál helyet, annak az ide vezető aszfaltcsík szélére történő lehúzódást ajánljuk megállóhelyként.

Shinaria beach (Skinaria beach) Nyugat-Kréta strandjai

Miért látogasd meg Krétán Shinariát?

A Rethymno régióban található dél-krétai strandok egyik legérdekesebb, legszebb képviselője teljesen kiépített tengerpart. Nem meglepő módon számos írásmódja létezik: Shinaria, Skinaria, Schinaria beach néven egyaránt ismerik és hivatkoznak rá a Kréta szigetén nyaralók. A parkolón túl egy kis étterem működik, majd lentebb a partra néhány bérelhető napágyat és napernyőt telepítettek, mellettük tusolóval. Mivel a napernyők nem foglalják el a part teljes részét, a part két oldalára akár saját napernyőt is le lehet szúrni az aprókavicsok közé, ha nem fúj a szél.

Shinaria strand, Nyugat-Kréta Rethymno régió tengerpartok

A tengerpart Shinaria beachen (Skinaria) elsősorban homokkal és aprókaviccsal borított, míg a vízben már kisebb-nagyobb sziklák csoportosulnak. Bár a part irányából a víz alatti nagy sziklák és kövek többsége úgy is tűnhet, hogy megnehezíti az úszást, ám nagy részük valójában a felszín alatt néhány méterrel fekszik, és vannak helyek, ahol a vízbe lehet sétálni vízicipő nélkül is.

Shinaria beach, Kréta búvárkodás

A strand egyik oldalán – a közeli Ammoudi beachhez némileg hasonlóan – itt is egy kis patak éri itt tengert, ám a száraz nyári hónapokban ez gyakran kiszáradhat, és a víz már korábban eltűnik a dombok között, vagy Shinaria (avagy Skinaria beach) homokjában.

Skinaria beach (Shinaria) Kréta

Nyugat-Kréta egyik legjobb búvár / sznorkel strandja

Shinaria, avagy Skinaria beach legnagyobb attrakciója a tenger vizének itteni minősége, mely a sziget számos strandját homályosítja el búvárkodási, sznorkelezési szempontból. A tenger vize ugyanis még a gyakran igazán kivételes dél-krétai viszonylatokban is rendkívül tiszta Shinaria beach környékén, és még a közeli tengerpartoknál is alkalmasabb a búvárkodásra.

Shinaria Kréta búvárkodás, sznorkel

A vízfelszín alatt napsütéses, tiszta időben, hullámok nélkül akár 40-45 méterre is ellátni, sőt van amikor 50 méternél is nagyobb a víz alatti látótávolság: ezzel nem csupán Kréta, de egész Görögország egyik legtisztább vizének számít!

Skinaria beach (Shinaria) Dél-Kréta legszebb strandjai és tengerpartjai
Shinaria beach (Skinaria, Schinaria)

Aki felhőtlen és igazán élvezetes búvárkodást szeretne, ahhoz mindenképpen a sima, hullámoktól mentes vízfelszín és ragyogó napsütés ajánlott, de ezek nem csupán itt, hanem Krétán, illetve Görögországban máshol is a zavartalan búvárkodás zálogai. A nagyobb hullámzás ugyan kevésbé gyakori itt, mint Kréta sziget északi oldalán, azonban időnként néha itt is előfordulhat: ilyenkor a felkavarodó aljzat és a vízinövények részecséi jelentősebben lecsökkenthetik a víz alatti látótávolságot.

Shinaria beach (Skinaria), Plakias Kréta

Shinaria strand (Skinaria beach) és környékének eme kivételes tisztasága miatt búvárközpontok is működnek Kréta sziget ezen környékén, pl. Plakiasban, hiszen alámerülve a Görögországban található szigetek egyik legburjánzóbb felszín alatti élővilága figyelhető meg itt!

Skinaria beach Kréta sziget, Rethymno régió

A közelben megbújó dél-krétai strandok

Shinaria közelében, légvonalban mindössze 400 méterre északnyugatra fekszik a nem kevésbé szép Ammoudi beach, ami közúton, autóval vagy motorral érkezve már 5 kilométeres táv – átsétálni eme két strand között a domborzat miatt közvetlenül azonban nem lehet. Ammoudi strand mellett fekszik Klisidi (Kleisidi) beach, majd a Kréta sziget nudista strandjaként népszerűvé vált Ammoudaki beach, amit a méretes Damnoni beach követ.

Shinariától kelet felé, a másik irányban kilométereken át nincs strand: a legközelebbi fürdőhely a légvonalban 5 kilométerre, közúton pedig 9 kilométeres autózással megközelíthető híres pálmastrand, a Preveli beach. Utóbbi Kréta természetes pálmaerdője méretesre nőtt datolyapálmákkal, ahol egy meredek falú szurdokon átfolyva egy zöld vizű folyó, a Megalopotamos (Kissano Faraggi) is eléri a Líbiai-tengert.

Szállások Shinaria környékén

A strand Kréta délnyugati részén, a látványos Rethymno várostól bő háromnegyed órás autózásra található. A legközelebbi település a három kilométeres távolságban elhelyezkedő aprócska Lefkogia falu, ahol a To Livadi apartman várja a vendégeit, és a foglaláshoz, árakért csak kattints ide. Ezen felül a környék leginkább ajánlott kisvárosa szállás terén a nyolc kilométerre fekvő Plakias, ahol éttermek, pékség, kávézók, szupermarket is működik. Plakias és környékének szállásaihoz erre fáradj…

Ajánlott utasbiztosítást itt kalkulálj, ahol egy perc alatt meg is tudod kötni a sokak által ajánlott csomagokat a krétai utazásodhoz.

Skinaria (Shinaria) apartman, taverna Dél-Kréta

Shinaria beach (Skinaria) információk

Part: Aprókavicsos / homokos
Víz: Zöld / türkiz
Közepesen gyorsan mélyül
Kiépítettség: parkoló, taverna, bérelhető napernyők és napágyak
Egyéb nevek, írásmódok: Paralia Shinaria, Paralia Skinaria, Skinaria beach, Schinaria, Schinaria bay

Shinaria Kréta strand
Scroll to Top