Bali

Régió: Nyugat-Kréta, Rethymno régió
Koordináták: 35.409777,24.785282

Kréta északnyugati oldalán, Heraklion és Rethymno között nagyjából félúton elterülő Bali (Μπαλί )a sziget egyik népszerű tengerparti települése. A nyaralók körében a kedveltségét a környék dekoratív öbleinek, és a táj hegyes-völgyes természeti adottságainak köszönheti.


Bali Kréta szigetén az utóbbi évtizedekben szemmel látható turisztikai fejlődésen és nagyfokú változáson ment keresztül: az egykori kis halászfalu dombjaira különböző kategóriájú szállodák és apartmanházak épültek, az egyszerűbbektől a minden igényt kielégítő luxusszállásokig. A környék domborzatának köszönhetően Bali utcái meglehetősen kacskaringósak és dimbes-dombosak, azonban nincs belőlük sok: a legnagyobb közülük a falut kettészelő főutca. Erről a kacskaringós központi útról nyílnak a leágazások, illetve a további szűk kis utcák a helyi tradícionális tavernákhoz és kávézókhoz, és ezek mellett természetesen szupermarketek is működnek, ahol a bevásárlás megoldható.

Bali, Kréta

A Nyugat-Kréta északi oldalán, Rethymno város régiójában fekvő Balit és környékét elsősorban a pihenni vágyók, illetve a családosok választják, hiszen erre nem gyakoriak a hangos diszkók, vagy akár hajnalig tartó mulatozások. A családias éttermek és bárok esténként apránként megtelnek nyaralókkal, míg a szuvenírboltok és a kisboltok nézelődőkkel.

A krétai Bali faluban nyaralók egyik kedvelt kirándulási célpontja az alig fél órás autózásra, 30 kilométerre található velencei kikötővel és óvárossal rendelkező Rethymno városa, ahová az aprócska kikötőből hajós kirándulások is indulnak. Baliból helyi buszközlekedéssel akár még Kréta fővárosa, Heraklion is elérhető, viszont a buszmegálló a falu központjától kb. 2 km-re van, kint a főúton van.

Bali, Kréta

Helyben taxik is vannak, így aki sem autót nem bérelne, sem a helyi buszközlekedést nem szeretné igénybe venni, taxival is több közeli helyre eljuthat. A parkolás Baliban az utcák mellé lehúzódva történik ingyenesen, némely helyi strand mögött néhol nagyobb parkolót is találunk.

Bali neve török eredetű, bár jelentéséről a mai napig vitatkoznak: egyesek szerint a ‘balli’, vagyis méz szóból ered, mások a ‘ballik’ szó a forrás, ami viszont halat jelent. Bármelyik is legyen az igazi, Bali ugyanaz a csendes nyugat-krétai kisváros az északi oldalon, bájos öblökkel és nyugodt hangulattal. Ugyan említésekor néha keverik az indonéz szigetvilágban Bali szigetével, de ha Görögországot vagy Kréta szigetét is említjük, akkor kevésbé lesz félreérthető.

Bali Kréta

Bali strandjai (Bali beach)

A Bali strandjai Kréta szigetén leginkább kisebb-nagyobb méretű, aranyhomokkal és aprókaviccsal borított öblök. A többségük kiépített, ugyanis a bérelhető napágyak, napernyők szinte mindegyik közeli öbölnél megtalálhatóak, mögöttül a tengerparton néhány kotélbárral és tavernával. A közelben korlátozottan még vízisport lehetőségek is találhatóak, ahol vízibiciklit lehet bérelni, vagy épp a gyerekek vízi ugrálóvárban mókázhatnak.

Bali Kréta, Bali strand és tengerpart

Ezek a tengeröblök a központból 5-25 perces sétával érhetőek el, attól nagyban függően, hol vagyunk a faluban. A környező hegyek miatt a strandok egy része Balinál a nagyobb széltől és hullámzástól védett – míg ha más észak-krétai fürdőhelyeken magas hullámok is váltják egymást, egy-két itteni parton még mindig lehet esély csendesebb víztükörre.

Kréta Bali strand

Bali strandjainál a víz aránylag lassan mélyül, így akár kisebb gyerekek számára is élvezhető a lubickolás. A krétai nyaralófalu legszebb strandjai a vélemények szerint a Livadi beach, a Varkotopos beach, illetve a Karavostasi beach.

Egyes helyeken Bali tengerpartján még tengeri barlangok is vannak, némelyikbe hullámmentes időszakban akár be is lehet menni.

Bali Kréta nyaralás

Milyen látnivalók vannak Bali környékén?

Kréta szigetén Bali látnivalói közé tartozik a régió egyik legismertebb történelmi emléke az Attali kolostor (Attali Monastery, Moni Attali), melyet a 14. században alapítottak. Bár Kréta török megszállása nyomott hagyott a kolostoron, az elmúlt években az épületek kisebb-nagyobb felújításokon estek át, és számos szép falfestményt és ikonosztázt őriznek itt.

Bali látnivalók
Attali kolostor

A zöldellő kerttel, nyugodt hangulattal rendelkező krétai kolostor Bali központjától bő három kilométerre fekszik a külterületen, koordinátái: 35.402940, 24.772942.

Egy másik érdekes látnivaló Bali környékén a bő 10 kilométerre fekvő Vossakos kolostor (Vossakos Monastery), mely az ide vezető földút miatt inkább gyalogotúrával ajánlott. A közeli Melidoni falucska (15 kilométerre) határában egy meglehetősen szép cseppkőbarlang látogatható meg (Melidoni cave), sőt ugyanezen településen egy hüllőkre szakosodott kis magánállatkert, a Reptiland is megtekinthető. A vitrinekben különféle kígyókat, gyíkokat, kaméleont láthat az érdeklődő.

Aki tartalmas városnézésre vágyik, feltétlenül látogassa meg a közeli Rethymno várost, melynek óvárosa velencei kikötőjével, számtalan történelmi emlékével valóságos kis szabadtéri múzeum. Az óvárosi negyedben rengeteg velencei és török eredeti épületet, szökőkutat és festői utcát találunk, ahol múzeumok, valamint rengeteg étterem és üzlet működik.

Kréta Bali Rethymno

Kréta egyik legszebb kolostora, az Arkadi kolostor (Arkadi Monastery) sincs messze, Balitól kb. 40 kilométerre fekszik – aki még nem látta, feltétlenül látogassa meg! A kolostornak mind a látványa, mind a történelme egyedülálló, még a legnagyobb görög szigeten, illetve Görögországban is.

Szállás

Bali Krétán azon helyek közé tartozik, ahová rendszeresen érkeznek Magyarországról is nyaralók repülővel: a Personal Tours utazási iroda szállásai közül foglalható itt apartman.

A csendes, nyugodt nyaralást kedvelők számára ajánlott Bali megfontolásra érdemes úticél több utazó véleménye szerint. Ennek oka, hogy a környéken az olyan jellegű turistaáradat, mint amilyen Krétán a Chaniához közeli Plataniasban Agia Marina mellett, illetve még inkább Hersonissos vagy Malia környékén tapasztalható, itt nem igazán jellemző.

Bali apartman, hotel Kréta szigeten

Távolságok Balitól

Rethymno: 36 km
Chania: 94 km
Heraklion: 51 km
Hersonissos: 74 km
Stalis: 80 km
Matala: 108 km
Agios Nikolaos: 112 km
Sitia: 178 km
Ierapetra: 141 km

Balos: 145 km
Elafonissi: 163 km
Falassarna: 141 km
Vai: 202 km
Chrissi sziget: 151 km

Jó nyaralást kívánunk a krétai Bali faluban!

Kréta Bali apartman vélemények szállások
Scroll to Top