Bali

Régió: Nyugat-Kréta, Rethymno régió
Koordináták: 35.409777,24.785282

Kréta északnyugati oldalán, Heraklion és Rethymno között nagyjából félúton elterülő tengerparti település. Népszerűségét a környék dekoratív öbleinek, és a táj hegyes-völgyes természeti adottságainak köszönheti.


Bali az utóbbi évtizedekben szemmel látható turisztikai fejlődésen és nagyfokú változáson ment keresztül: a környező dombokra különböző kategóriájú szállodák és apartmanházak épültek, az egyszerűbbektől a minden igényt kielégítő luxusszállásokig. A domborzatnak köszönhetően utcái meglehetősen kacskaringósak, azonban nincs belőlük sok: legfőbb közülük a Balit kettészelő főutca. Erről az útról nyílnak a leágazások a tradícionális tavernákhoz és kávézókhoz, ezen kívül természetesen szupermarket is fellelhető, ahol a bevásárlás megoldható.

A Nyugat-Kréta északi oldalán fekvő Balit és környékét elsősorban a pihenni vágyók, illetve a családosok választják, hiszen erre nem gyakoriak a hangos diszkók, vagy akár hajnalig tartó mulatozások. A családias éttermek és bárok esténként apránként megtelnek nyaralókkal, míg a szuvenírboltok és a kisboltok nézelődőkkel.

Bali, Kréta

A krétai Bali faluban nyaralók egyik kedvelt kirándulási célpontja az alig fél órás autózásra, 30 kilométerre található velencei kikötővel és óvárossal rendelkező Rethymno városa, ahová az aprócska kikötőből hajós kirándulások is indulnak. Baliból helyi buszközlekedéssel akár még Kréta fővárosa, Heraklion is elérhető, viszont a buszmegálló a falu központjától kb. 2 km-re van, kint a főúton van. Helyben taxik is vannak, így aki sem autót nem bérelne, sem a helyi buszközlekedést nem szeretné igénybe venni, taxival is több közeli helyre eljuthat.

Bali neve török eredetű, bár jelentéséről a mai napig vitatkoznak: egyesek szerint a ‘balli’, vagyis méz szóból ered, mások a ‘ballik’ szó a forrás, ami viszont halat jelent. Bármelyik is legyen az igazi, Bali ugyanaz a csendes nyugat-krétai kisváros az északi oldalon, bájos öblökkel és nyugodt hangulattal.

Bali, Kréta

Bali strandjai

A krétai Bali strandjai leginkább kisebb-nagyobb méretű, aranyhomokkal és aprókaviccsal borított öblök. A többségük kiépített, ugyanis a bérelhető napágyak, napernyők szinte mindegyik közeli öbölnél megtalálhatóak, mögöttül a tengerparton néhány kotélbárral és tavernával. A közelben korlátozottan még vízisport lehetőségek is találhatóak, ahol vízibiciklit lehet bérelni, vagy épp a gyerekek vízi ugrálóvárban mókázhatnak.

Bali Kréta, Bali strand és tengerpart

A környező hegyek miatt a strandok egy része Balinál a nagyobb széltől és hullámzástól védett – míg ha más észak-krétai fürdőhelyeken magas hullámok is váltják egymást, itt mindig van esély azoknál csendesebb víztükörre. Az öblökben a víz aránylag lassan mélyül, így kisebb gyerekek számára is élvezhető a lubickolás. A krétai nyaralófalu legszebb strandjai a vélemények szerint a Livadi beach, a Varkotopos beach, illetve a Karavostasi beach.

Egyes helyeken Bali tengerpartján még tengeri barlangok is vannak, némelyikbe hullámmentes időszakban akár be is lehet menni.

Bali Kréta nyaralás

Milyen látnivalók vannak Bali környékén?

Kréta szigetén Bali látnivalói közé tartozik a régió egyik legismertebb történelmi emléke az Attali kolostor (Attali Monastery, Moni Attali), melyet a 14. században alapítottak. Bár Kréta török megszállása nyomott hagyott a kolostoron, az elmúlt években az épületek kisebb-nagyobb felújításokon estek át, és számos szép falfestményt és ikonosztázt őriznek itt. A zöldellő kerttel, nyugodt hangulattal rendelkező krétai kolostor Bali központjától bő három kilométerre fekszik, koordinátái: 35.402940, 24.772942.

Egy másik érdekes látnivaló Bali környékén a bő 10 kilométerre fekvő Vossakos kolostor (Vossakos Monastery), mely az ide vezető földút miatt inkább gyalogotúrával ajánlott.

A közeli Melidoni falucska (15 kilométerre) határában egy meglehetősen szép cseppkőbarlang látogatható meg (Melidoni cave), sőt ugyanezen településen egy hüllőkre szakosodott kis magánállatkert, a Reptiland is megtekinthető. A vitrinekben különféle kígyókat, gyíkokat, kaméleont láthat az érdeklődő.

Aki tartalmas városnézésre vágyik, feltétlenül látogassa meg a közeli Rethymnót, melynek óvárosa velencei kikötőjével, számtalan történelmi emlékével valóságos kis szabadtéri múzeum.

Kréta egyik legszebb kolostora, az Arkadi kolostor (Arkadi Monastery) sincs messze, Balitól kb. 40 kilométerre fekszik – aki még nem látta, feltétlenül látogassa meg! A kolostornak mind a látványa, mind a történelme egyedülálló, még a legnagyobb görög szigeten is.

Szállás

Bali Krétán azon helyek közé tartozik, ahová rendszeresen érkeznek Magyarországról is nyaralók repülővel: a Personal Tours szállásai közül a Bali Apartmanház itt található, és természetesen foglalható.

Távolságok Balitól

Rethymno: 36 km
Chania: 94 km
Heraklion: 51 km
Hersonissos: 74 km
Stalis: 80 km
Matala: 108 km
Agios Nikolaos: 112 km
Sitia: 178 km
Ierapetra: 141 km

Balos: 145 km
Elafonissi: 163 km
Falassarna: 141 km
Vai: 202 km
Chrissi sziget: 151 km

Jó nyaralást kívánunk a krétai Bali faluban!

Scroll to Top