Heraklion (Iraklio)

Régió: Kelet-Kréta, Heraklion
Koordináták: 35.341773, 25.137531

Kréta legnagyobb, legforgalmasabb városa egyben a sziget fővárosa is.


A Kréta északi oldalán, nagyjából a sziget közepén fekvő Heraklion (Iraklio, Iráklion) igazi nagyváros: a sziget lakosságának jelentős része, kb. 150.000 ember lakik a településen. A tenger mellett fekvő metropolisz és környékének útjain szinte mindig nagy a forgalom, a kikötőjében egymást váltják a kisebb-nagyobb hajók és kompok. Kréta legforgalmasabb repülőtere, a Nikos Kazantzakis Nemzetközi Repülőtér (Heraklion Airport) közvetlenül a város mellett található, ahová több tucatnyi másik ország mellett Magyarországról is érkeznek a repülők.

Heraklion Kréta fővárosa (Iraklio)

Heraklion (Iraklio) történelme

A fővárosnak és Kréta ezen régiójának több ezer éves, viszonylag jól dokumentált múltja van: kikötőjét a krétai civilizációk már a kezdetek óta használják, és a mínoszi kultúra egyik központjának tekintett Knossos (Knosszosz) is a közelben, a várostól alig néhány kilométerre terül el.

Ugyan Heraklion kikötőjét évezredek óta használták, ám a mai Heraklion elődjének számító város alapkövét a szaracénok rakták le i. sz. 824-ben, akik a település köré hamarosan masszív falat is emeltek, a falak tövébe pedig mély árkokat ástak. Ezek segítségével hosszú időn keresztül hatásosan védték a kalózok és tengeri fosztogatók támadásaitól Kréta északi részének ezen térségét, és a város lakosságát egyaránt.

Alig száz évvel később, i. sz. 961-től a város bizánci uralom alá került, akik bő kétszáz éven át voltak a település urai. Birodalmuk hanyatlásakor, 1204-ben azonban eladták Herakliont a Krétára érkező, a Földközi-tengeri kereskedelmi útvonalaikból meggazdagodott velenceieknek, akik a várost Candia névre keresztelték. Velence ekkortájt szinte az összes fontosabb várost megszerezte Kréta szigetén, hajózási útvonalaik védelmére pedig a kezükre került városokban masszív erődöket húztak fel.

Heraklion Kréta főváros látnivalók

A virágzó velencei kultúra több száz évig maradt fenn a városban, ennek nyomai még a mai napig is látszanak a régi épületek stílusában, építészetében és színeiben. Candia városa hamar Kréta északi részének egyik kultúrális központjává vált Chania és Rethymno mellett, élen járt a művészetekben, a tudományokban, emellett a gazdaság is fejlődött. Mai szemmel meglepő lehet, de akkoriban még nem Heraklion, azaz Candia volt Kréta fővárosa: a velenceiek korában Chania számított annak.

Heraklion velencei látnivalók Kréta fővárosában

1462-ben Candia falait nagyon komolyan megerősítették a törökök egyre erősebb tengeri haderejének fenyegetése miatt: új, még erősebb falakat emeltek, melyeket masszív védőbástyákkal egészítettek ki.

Heraklion látnivalók, Kréta

Heraklion elődjének, Candiának további fejlődését végül minden velencei igyekezet ellenére az Oszmán Birodalom hadereje akasztotta meg a 17. század közepén. A törökök óriási haderővel, több száz fős hajóhaddal támadták a szigetet: egymás után esett el Chania, majd Rethymno, és végül egy 21 éven át elhúzódó, 1648-tól 1669-ig tartó háborúban magát Candiát, azaz Herakliont is legyőzték. A rendkívül hosszú és kegyetlen harc rendkívül sok életet követelt: a török oldalán a történészek szerint 110.000, a velencei és krétai oldalon csaknem 30.000 ember esett áldozatul. A sziget akkori lakosságának hatalmas része volt ez, és Kréta szigetén sem előtte, sem az azt követő évszázadokban nem követelt még ennyi áldozatot egyetlen másik háború sem. A törökök Candia elfoglalása után a legsúlyosabb károkat szenvedett falakat úgy-ahogy kijavították, a templomokat mecsetekké alakították át, és teljesen berendezkedtek a városban. Heraklion akkori rendkívül erős, masszív védvonala miatt a törökök Megalo Castro, azaz ‘Nagy Vár’ -ként is emlegették a települést, ám a hivatalos török neve a Candiából formált ‘Kandiye‘ lett.

Heraklion Iraklio Kréta

A gyakran könyörtelen török katonaság, és mindenkit saját hitükre megtéríteni szándékozó hódítók ellen a helyi krétai lakosság sokszor fellázadt az évek során, ám ezeket a felkeléseket törökök mindannyiszor elfojtották.

Az 1800-as évek közepétől kezdődően azonban Kréta lakossága egyre nagyobb erőkkel, gerillaharcokkal, a háttérben ritkán nemzetközi támogatással kezdte el felőrölni a Krétán állomásozó török haderőt. A gyakran rendkívül könyörtelen megtorlások ellenére a helyiek nem adták fel a szabadságukat, és végül hosszas csatározások után, 1913-ban az összes krétai város felszabadult a török uralom alól, és a sziget egyesülhetett végre Görögországgal.

Heraklion tengerpart (Iraklio)

Candiát, avagy törökösen Kandiye városát ekkortól, az 1900-as évek elejétől kezdték csak a ma is ismert nevén, Heraklionként (Iraklio, Iráklion) hívni, a középkori neveit pedig a helyi lakosság a megszállás emléke miatt nem szívesen emlegette.

Heraklionban, egyben Kréta szigetén a megszállást követő viszonylagos békeidők a felszabadulástól alig három évtizedig tartottak csupán, ugyanis a második világháború a település lakosságának ismét súlyos csapásokat hozott. A németek több alkalommal is bombázták a várost, számos polgári áldozatot követelve, és rengeteg épület is elpusztult. A háború lezárása után a Krétán a szegénység évei következtek, és csak lassan indultak el az újjépítések – a 60-es évektől kezdve viszont már jelentős fejlődésnek indult a város.

Heraklion 1971-ben kapta meg Kréta fővárosának címét, mivel addig a sziget közigazgatási központja a sziget nyugati oldalán fekvő Chania volt.

Heraklion, Kréta fővárosa napjainkban

Mára Heraklion Görögország negyedik legnagyobb városává nőtte ki magát – a közeli Nikos Kazantzakis Nemzetközi Repülőtér (Heraklion Airport, HER) pedig szerény méretei ellenére Athén után a második legforgalmasabb görög repülőtér.

Heraklion sétálóutca

Heraklion látnivalói – mit érdemes megnézni?

Sajnos a város nevezetességeinek nagy részét a háborúkban lerombolták, így Heraklionban a többi nagy múltú krétai városhoz, Chaniához vagy Rethymnóhoz képest aránylag kevés történelmi látnivaló maradt fenn. Ennek ellenére aki ide utazik, nem fog unatkozni: így is számos érdekességet tekinthetünk meg, sőt Kréta legjobb múzeumai is itt látogathatóak meg.

Heraklion Iraklio vélemények

Heraklion fennmaradt látnivalóinak egyike a régi velencei kikötő, amit a szintén középkorból származó bástya, a Rocca A Mare (Castello Del Molo) erőd véd. A nagy kövekből épült bástya két szintes, végleges formáját 1540-ben nyerte el.

Rocca A Mare erőd, Heraklion legjobb látnivalói

Heraklionban további látnivalói közé tartoznak a főváros központja körül futó, masszív kőfalak, melyek egy része még ma is áll – néhány ezek alatt átívelő városkapu is megmaradt. Az egyik bástyán Nikos Kazantzakis sírja látogatható meg, melyet méltó tisztelgésként emeltek Kréta leghíresebb írója számára.

A városközpontban néhány látványos szökőkút, köztük Kréta legrégebbi szökőkútja, az 1554-ből származó Bembo-szökőkút, vagy az oroszlános Morosini szökőkút idézi a velencei időket.

Mit érdemes megnézni Heraklionban? Morosini szökőkút
A Morosini szökőkút (Morosini Fountain)

A ma már városházaként funkcionáló, egykoron velencei és a helyi krétai elöljárókat fogadó Loggia (Venetian Loggia of Heraklion) is érdemes megtekintésre, melynek alapjait 1628-ban rakták le, és az azóta többször is felújított épületet 1987-ben Görögország egyik legszebben restaurált épületének is megválasztották.

Heraklion látnivalók (Iraklio Kréta)
A velencei Loggia (Venetian Loggia)

Heraklion legjobb látnivalói közé tartozik a fővárosban, a kikötő közelében található Régészeti Múzeum (Heraklion Archeological Museum), mely egyedülálló kiállítást nyújt az ókori civilizációk emlékeiből: az elmúlt 5000 év történelméből több mint 15.000 kiállítási tárgy látható. A múzeumban nem csupán krétai vonatkozású emlékek vannak, egész Görögországból találhatóak itt ősi időkből származó tárgyak: a mínoszi kultúra ékes darabjai éppen úgy a tárlathoz tartoznak, mint a görög szárazföldről származó festmények és szobrok.

Kréta, Heraklion legjobb múzeumai
A Régészeti Múzeum páratlan régészeti gyűjteménnyel rendelkezik Kréta ókori időszakából, a Heraklion egyik legjobb látnivalója

A másik legjobb múzeum Heraklionban (és Krétán) a Természettudományi Múzeum (Natural History Museum of Crete), amely több szinten biztosít érdekes elfoglaltságot a tudományok, az állatvilág, a természet iránt érdeklődőknek.

Heraklion látnivalói, Bembo szökőkút

Heraklion közlekedése, parkolás

Heraklion Kréta fővárosához híven megannyi üzlet, szupermarket, autókölcsönző, és a lehető legkülönfélébb boltok kínálatát nyújtja. A város nagy számú lakosság és a rengeteg autó miatt meglehetősen forgalmas, utcái és belvárosa messze a legnyüzsgőbbek a szigeten. Vezetéskor a gyakran erős forgalom mellett a sok szűk utcára, egyirányú utakra oda kell figyelni, de viszonylag sok a körforgalom és lámpák is irányítják a forgalmat.

Heraklion közlekedése, parkolás Kréta fővárosában

A parkolás a rengeteg autó miatt a belvárosban sokszor meglehetősen nehézkes, a megállni tilos jelzést érdemes komolyan venni. Heraklionban a legtöbb belvárosi parkolóhely fizetős – nyaralóként érdemes keresni egy táblával is jelzett erre a célra kialakított parkolót, és letenni ott az autót, óránként átlagosan 1,5 – 2 Euro között mozog a parkolási díj – van ahol minimum 3-4 órát kell kifizetni, majd egy euró per óra a további díj. Mivel a város utcáin parkolva az autók sérülésveszélye meglehetősen magas, bérautóval kifejezetten érdemes egy ilyen fizető parkolóba beállni – az óváros és a kikötő közelében, ahol a múzeumok is vannak, viszonylag sok ilyen parkolóhelyet találni, gyakran táblák is mutatják őket!

Heraklion belváros

Heraklion strand információk

Kréta fővárosának a helyi földrajzi sajátosságok miatt nincs igazán jó saját strandja, mivel az itteni tengerpart leginkább nagy sziklákkal, méretes kövekkel borított, melyek megnehezítenék a vízbe jutást. Ezen felül Heraklion tengerparti szakaszának nagy részét a kikötő foglalja el, így sem a hely, sem a víz minősége nem alkalmas kiadósabb fürdőzésekre.

Heraklion strand, tengerpart

A helyi lakosság emiatt leginkább a Herakliontól néhány kilométerre fekvő környékbeli kistelepüléseket és külvárosi részeket választja strandolásra, ha a közelben a tengerben támad fürdeni kedve. Ezen helyek elsősorban a Heraklion központjától 3-4 kilométerre nyugatra (Chania irányában) fekvő Ammoudara beachet jelentik, a legszebbnek itt azonban a keleten, a repülőtér mellett fekvő strandok számítanak: Karteros strandja (Karteros beach), az Arena beach, majd Kokkini Hani strandja (Kokkini Hani beach), Gournes és Gouves strandja (Gouves beach), valamint Analipsi strandja. Az imént felsorolt, a várostól kintebb eső strandok sekélyebbek, tisztább vizűek, aranyhomokos fövennyel borítottak, ellentétben a főváros sziklás partjával.

Heraklion strandjai
Heraklionhoz legközelebb eső látványos strandok a repülőtér keleti oldalán kezdődnek, Karterosnál

Hol érdemes megszállni Heraklionban?

A sziget legnagyobb városa igazi görög nagyváros, annak minden előnyével és hátrányával: rendkívül nyüzsgő, helyenként meglehetősen zsúfolt, ám a környéken számos olyan krétai látnivaló akad, ami igazán nagy élmény jelent sokak számára (Heraklion múzeumai, kikötő környéke, Knosszosz, stb). A közeli repülőtérről tömegközlekedéssel (helyi buszjárattal, taxival) könnyen és gyorsan a központban, vagy a kívánt szálláson lehetünk.

Heraklion szállásaihoz ide kattintsunk!

Heraklion Iraklio Kréta főváros sétálóutca

Az ajánlott utasbiztosításokról itt írunk, hogy idén melyiket érdemes megkötni és miért – természetesen utasbiztosítási kalkulátorral, ahol egy perc alatt kiszámolható és meg is köthető a számos utazó által is ajánlott biztosítás.

Kellemes időtöltést kívánunk, és érezd jól magad Heraklionban, Kréta szigetének nyüzsgő fővárosában!

Távolságok Herakliontól

Rethymno: 81 km
Chania: 140 km
Plakias: 115 km
Chora Sfakion: 145 km
Paleochora: 211 km
Stalis, Malia: 32 km
Hersonissos: 26 km
Gouves: 19 km
Agios Nikolaos: 63 km
Matala: 71 km
Ierapetra: 96 km

Balos: 185 km
Elafonissi: 211 km
Falassarna: 186km
Vai: 153 km
Chrissi sziget: 106 km

Scroll to Top