Tenger hőmérséklet

Kréta tenger hőmérséklet – hány fokos a tenger Krétán?

Krétai nyaralás kapcsán rendkívül gyakori érdeklődésre számot tartó kérdés, hogy a milyen a tenger hőmérséklete.

Valóban az egyik legfontosabb információ ez sokak számára egy krétai utazásnál, hiszen a hideg tengert kevesen kedvelik, és egy ilyen csodálatos strandokkal megáldott szigeten a nyaralás egyik fő attrakciója a tengerpartok meglátogatása.

A helyiek közül mindig akad valaki, aki akár már március-áprilisban is megmártózik, ám ez a legtöbbek számára még nagyon távol áll az élvezetestől, és az ilyenkor még meglehetősen hűvös tengerben pár percnél többet nem lehet elviselni az edzettek számára sem.

Kréta tenger hőmérséklete, hullám
Kréta körül a tenger hőmérséklete májusig még hűvös, és gyakrabban is hullámzik, főleg északon

A tenger hőmérseklete Kréta körül rendszerint május végétől válik alkalmassá a fürdőzésre, ám sokan még ekkor is hűvösnek érezhetik az áramlatoktól függően 21-23 Celsiust elérő a tengervizet. Ha a tavaszi napok melegek, akkor június első napjaira a sekélyebb területeken, elzártabb öblökben akár már kellemessé, 24 Celsiust is elérővé válik a tenger, ám ha a szokásosnál valamivel hűvösebb az aktuális tavasz, akkor inkább csak június közepétől válik mindenki, akár kisgyerekek számára is elfogadhatóvá Krétán a tenger hőmérséklete.

Kréta tenger hőmérséklet júniusban, Agia Marina strand
A tengervíz hőfoka Kréta körül általában júniusban válik élvezetessé – Agia Marina strandja ilyenkor

Krétán a tenger júliusban már a legfázósabbaknak is élvezetessé válik, mely a 25-26 Celsiust jelentő hőmérsékleti csúcsot augusztus eleje és vége között éri el. Az északi part és a déli part között az aktuális áramlatoknak köszönhetően lehetnek különbségek, sőt mivel Kréta hatalmas görög sziget, kevés az egyforma tengerhőmérsékletű strand. Még néhány kilométeres távolságon belül is lehetnek eltérések két strand vízhőmérséklete között, attól függően hogy mennyire sekély, vagy mennyire védett a nyílt tengertől.

A krétai nyaraláshoz a szállásokat, szállásvéleményeket itt találjuk!

Görögország Kréta szállások nyaraláshoz tengerparton

Szeptemberben a tenger hőmérséklete az átlagos 24-25 Celsius fokkal még közelít a nyárihoz, és csak viszonylag lassan kezd lehűlni.

A tenger hőmérséklete Krétán július, augusztus
Kréta augusztusban – Elafonissi beach

Októberben is lehetnek olyan meleg napok, amikor a Kréta körüli vizek alkalmasak a fürdésre, ám ekkortól már nem feltétlenül a tenger hőmérséklete a szűk keresztmetszet, hanem az aktuális időjárás alakulása. A november már bármit hozhat, de míg északon egyre inkább elmaradoznak a fürdőzők, a déli partok egy-egy strandján még vannak felállított napernyők helyenként.

Kréta tenger hőmérséklet szeptember, október
Kréta körül szeptemberben még gyakran alkalmas fürdőzésre a tenger – a képen a pálmáiról híres Vai beach ebből az időszakból

Kréta északi és déli része nem csak tenger hőmérsékletben, hanem hullámok terén is eltérhet egymástól, mivel az északi oldal gyakran hullámosabb a délinél, és a helyi áramlatoknak is jobban kitett. Mivel a déli parton, a Líbiai-tengernél a hullámzásra kisebb az esély, a zavartalanabb víztükör a tenger hőmérsékletére is jótékony hatással van – ezért is érződik melegebbnek, főként ősszel.

A krétai szállásokért kattints ide, olvasd el a véleményeket és válogass közöttük!

Kréta tengerparti nyaralás szállás városnézés

Kellemes strandolást kívánunk Krétán!

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top