Kréta sziget, Görögország

Kréta információk – ismeretek a legnagyobb görög szigetről

Kréta szigete a legnagyobb és legkalandosabb Görögország szigeteinek sorában, mely az európai kultúra bölcsőjeként is ismert. A ‘Nagy Sziget’-nek is hívott Kréta hatalmas méretére jellemző, hogy egész Európában csupán négy másik sziget nagyobb nála.

Kréta sziget Görögország

Az első nagy görög civilizáció, a mínoszi kultúra Krétán élte virágkorát, a sziget több évezredes múltja megszámlálhatatlan történelmi emléket hagyott ránk a különböző korokból. Kiváló klímájának és időjárásának köszönhetően napjainkra Kréta rendkívül kedvelt nyaralási úticélja lett a világ számos országából ide érkezőknek, akik rengeteg emlékezetes pillanatot gyűjthetnek a szigeten.

Kréta információk, Görögország
Kréta, Görögország

Hatalmas mérete, számtalan strandja és látnivalója miatt igazán fontos, hogy a nyaraló valóban hasznos és érdekes információkat gyűjthessen Kréta szigetéről, melyben weboldalunk, a Kretasziget.hu hosszú évek óta minőségi és megbízható információforrásként szolgál.

Kréta Görögország adatok, információk, történelem

Kréta földrajza

Kréta a legközelebbi görög szárazföldtől mintegy 100 km-re fekszik: északról a Krétai-tenger, míg délről a Líbiai-tenger határolja. Rendkívül változatos domborzata főként szurdokok és völgyek által tarkított, hegyekben gazdag részekből áll, de több fennsík is található itt. Kréta legmagasabb pontja 2456 méter magasba tör, ezzel Görögország szigetei közül a legmagasabbra nyújtózva. A csúcsot, Kréta Psiloritis (Ida) nevű hegyét telente vastag hótakaró is borítja, mely csak késő tavaszra olvad el – így itt megfelelő időjárási körülmények között akár sielni is lehet.

Kréta információk, Görögország legnagyobb szigete
Kréta földrajzát a hegyek határozzák meg

A szigeten kb. 650.000-en laknak, többségük Kréta néhány nagyvárosában és azok közvetlen vonzáskörzetében, ám a szétszórtan elhelyezkedő, kisebb-nagyobb falvakban is jelentős számban élnek. Kréta fővárosa, Heraklion (Iraklio) a sziget északkeleti részén található, mozgalmas település, igazi görög nagyváros.

Heraklion, Kréta fővárosa (Iraklio)
Heraklion (Iraklio)

Kréta négy nagyobb részre osztható: nyugatról kelet felé haladva Chania, Rethymno, Heraklion, Lassithi körzetek alkotják a főbb régiókat, melyek közül mindnek megvan a maga központja. A sziget legnagyobb városai a fővároson, Heraklionon kívül Chania, Rethymno és Agios Nikolaos.

Kréta tudnivalók, mit érdemes tudni Krétáról?
Kréta Lassithi nevű régiójának központja, Agios Nikolaos

Fontos krétai információ, hogy a nagyobb városok és üdülőfalvak uralta északi részek jelentősen különböznek a déliektől, mely látványukban és hangulatukban egyaránt tetten érhető. Kréta hegyek által elzárt, Líbiai-tenger menti déli települései nehezebben megközelíthetőek, kevésbé lakottak, és az idegenforgalom ugyan jelen van, de kevésbé jelentős.

Információk Krétáról, észak és dél-Kréta
Kréta szigetének déli, hegyes-völgyes része

Krétáról nagyon fontos információ, hogy a mérete valóban hatalmas, és méltán szolgált a Megaloniszosz (Megalonisos, avagy Nagy Sziget) jelzőre. A 260 km hosszú sziget szélessége 13 és 60 km között ingadozik, ám a zömében hegyes-völgyes táj miatt néhol akár a kisebb távolságok is hosszabb idő alatt tehetőek meg. Aki nyaralási úticélul választja Krétát repülővel Görögországban, gyakran csodálkozik rá, hogy egy-két hét alatt teljességgel lehetetlen bejárni, és a teljes felfedezéséhez, azaz a lehető legtöbb látnivaló, strand és kisebb-nagyobb település bejárásához igen aktívan töltött hónapok szükségesek.

Kréta egyénileg foglalható szállások, apartmanok

A sziget lakosai az elmúlt évtizedekben rendkívül fontossá vált idegenforgalmon kívül főként a mezőgazdaságból élnek. Az állattenyésztők elsősorban juhokat, kecskéket tartanak, a földművelésből élők pedig zöldségeket és gyümölcsöket termelnek, melyek közül paradicsom, burgonya, citrusfélék, dinnye, banán is terem a gyakran hatalmas üvegházakban és fóliasátrakban.

Kréta sziget információk, Kréta Guide
Chania, Kréta egyik legnagyobb városa

A krétai olívaolaj messze földön híres, és nem csupán Görögország, hanem világ egyik legjobb minőségű olívaolajának számít, melyekkel a helyi termelők gyakran nyernek el rangos kiállításokon díjakat. A szigeten számos szőlőültetvénnyel is találkozni, melyek a bor készítésében játszanak főszerepet.

Kréta sziget gazdasága
Mezőgazdasági területek Kréta belsejében

Kréta hatalmas sziget lévén igen hosszú, több mint ezer kilométeres partszakasszal rendelkezik, így rengeteg különféle strand várja a tengerpartok szerelmeseit. Mindennél többet elmond, hogy Európában nincs másik sziget, mely ilyen elképesztően változatos strandokat nyújtana a látogatóinak. A legszebb krétai strandokat, többek között Balos beach, Elafonissi beach vagy a Vai beach partokat évről-évre a világ legszebb strandjai közé is beválogatják, melyek mára már fogalommá váltak a nyaralók körében.

Információk Kréta szigetéről, a legszebb strandok
Kréta szigete igazi strand nagyhatalom Görögországban, elképesztően változatos tengerpartokkal
Kréta szállások egyénileg

Kréta információk és adatok


Kréta lakossága: kb. 636.000 fő

A sziget területe: 8336 km2 (a körülötte lévő kis szigetek nélkül)
Kréta tengerpartjának hossza: 1047 km
Kréta legmagasabb pontja: 2456 m (Idi csúcs, Psiloritis)
Legközelebbi szárazföldhöz való távolság: kb. 100 km (Peloponnészosz-félszigethez mérve)

Főváros: Heraklion (Iraklio), kb. 140 ezer fős város
Főbb régiók: Chania, Rethymno, Heraklion, Lassithi
Legnagyobb települések: Heraklion, Chania, Rethymno, Agios Nikolaos, Sitia, Ierapetra, Kissamos

Scroll to Top