Kréta autópályája, a National Road

Kréta autópályája, a National Road

Ha ránézel a térképre, azonnal szembeötlik Kréta hatalmas mérete: több mint kétszázötven kilométer hosszú. A sziget hegyes-völgyes természeti adottságainak köszönhetően a közlekedés nem mindenhová egyszerű és gyors, azonban a sziget legnagyobb településeit északon olyan autóút köti össze, ami jelentősen leegyszerűsíti és meggyorsítja köztük a vezetést. 


A National Road-nak is hívott autóút a Kréta egyik legnyugatabbra fekvő kisvárosától, Kissamostól egészen a keleti Sitiáig tart, több mint 300 kilométer hosszan köti össze a sziget északi felén a településeket. Kréta legfontosabb főútvonala érinti az előzőekben már említett Kissamoson és Sitián felül a négy nagy régió központjaiként Chania, Rethymno, Heraklion, Agios Nikolaos városait is.

Kréta autópályája, a National Road

A krétai National Road nyomvonala az elmúlt évtizedekben többször is változott, ugyanis újabb szakaszok építésével folyamatosan tehermentesítették a krétai falvakat és nagyvárosokat az átmenő forgalomtól. Az E90-es jelzésű út a legtöbb települést elkerüli, mivel csupán azok külterületén halad át, így a forgalom az úton szinte teljes hosszában folyamatos. A nagyobb települések közelében több leágazás is segíti a közlekedést, míg a lakott településektől távolabb jóval kevesebb helyen van erre lehetőség. Az aszfaltcsík mentén helyenként néhány pihenőhelyet is kialakítottak, van ahol ezek közelében akár taverna is működik. Mivel a National Road gyakorlatilag átszeli Kréta északi részét, a hegyekkel, völgyekkel, hidakkal és az időnként előbukkanó tengerrel igazán látványos útszakasz. Az út szélét gyakran akár tíz-húsz kilométeren keresztül is óriási leander bokrok díszítik, melyek csak ráerősítenek a mediterrán hangulatra és életérzésre.

Kréta National Road, utak a szigeten

A National Road minősége összességében meglehetősen jó, ugyanis bár előfordulnak foltozott szakaszok, a mélyebb kátyúk itt nem jellemzőek. A régebben épült részek közül több is újraaszfaltozásra került az elmúlt években, így gyakran tükörsima, vadonatúj szakaszon közlekedhet, aki autóval vagy motorral szeli rajta a kilométereket. Bár sokan autópályaként hivatkoznak rá, a National Road valójában nem autópálya, a legnagyobb részén csupán két sávos. Az út igazi különlegességét az adja, hogy ugyan a városi elkerülőknél gyakran hivatalosan is 2×2 sávra szélesedik ki, ám nem csak ott használják ebben a formában: a National Road sok szakasza meglehetősen széles, így az autók menet közben kissé lehúzódva el tudják engedni a gyorsabbat. Így ugyan bár a sebességkorlát nem autópályás, mégis gyakran megvalósul a kétszer két sávos haladási lehetőség, és a krétai hegyes-völgyes vidékhez képest meglehetősen jó tempóban tud haladni a rajta utazó.

Kréta közlekedése, a National Road főút

A helyiek is autópályaként tekintenek rá, és a sebességhatárokat nem mindig tartják be, azonban Te mindig légy szabálykövető: a National Road-on gyakran dolgozik a traffipax. Utóbbira táblák is sűrűn felhívják a figyelmet, és szürkés dobozokban több helyen is láthatóak a felszerelt mérők. Régebben nem volt minden dobozban aktív a mérőberendezés, ám a rendőrség tájékoztatása szerint döntő többségük manapság már működik. Ezen felül az útszakasz jelentős forgalma miatt gyakran járőröznek rendőrök is, akik a mozgó autójukból mérik a szembejövőket és az előttük haladókat. A megengedett sebesség a National Road legnagyobb részén 90 km/h, azonban (főleg a lehajtóknál, ill a nagyobb kanyarokban) ezt közlekedési táblák redukálhatják 60 km/h-ra.

Kréta sziget közlekedés, vezetés, szabályok és információk

A szigeten manapság is gyakran találkozni ‘Old National Road’, illetve ‘New National Road’ közlekedési táblákkal, aminek az az oka, hogy a régi nyomvonal eltért a maitól. A régi út települések központján is áthalad, ahol lámpák, zebrák lassítják a közlekedést, így ott kevésbé gördülékeny a forgalom. Cserébe a régi út többször megy közel a tengerhez, és könnyebb a vízhez lefordulni róla. Érdemes tudni, hogy az ‘új’ National Road mellett benzinkútból nincs túl sok, így tankolni inkább a városokban érdemes. 

Gyakran felmerül az utazókban kérdésként, hogy az út Kréta szigetén fizetős-e: jó hírünk van, ugyanis a National Road használata díjmentes!

National Road Kréta főút

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

Scroll to Top