Knossos (Knosszosz, Minoan Palace of Knossos)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Heraklion közelében
Koordináták: 35.299230, 25.161003

Knosszosz (Minoan Palace of Knossos) Kréta sziget leghíresebb és leglátogatottabb régészeti területe, a mínoszi kultúra idejéből származó páratlan történelmi látnivaló. Az 1878-ban felfedezett, Európa egyik legrégebbi városának tartott településhez számos legenda és mítosz kapcsolódik, melyeknek egyike a Minótaurusz labirintusának legendája.


A Heraklion (Iraklio) mellett elterülő Knosszosz viszonylag könnyen és megközelíthető Kréta fővárosából mind autóval, mind busszal, mivel a régészeti emlék a városközponttól mindössze öt kilométeres távolságban terül el, gyakorlatilag a település külterületén. Knosszosz előtt tágas ingyenes parkoló várja az autókat és a fakultatív programokra érkező turistabuszokat, a helyijárat buszmegállóját is oda építették.

Knossos, Kréta (Minoan Palace of Knossos), Heraklion

Knosszosz (Knossos) történelme

Knosszoszba még i.e. 6000 körül érkezhettek az első telepesek, és a térség hamarosan Kréta szigetének központjává vált. A közelben több, saját korukban nagynak számító várost is alapítottak, pl. Phaistost vagy Maliát, de Knossos mind közül kiemelkedett gazdagságával, és hatalmas, 100.000-re becsült lakosságával.

A mínoszi civilizáció fénykora, és egyben a bronzkor legnagyobb építkezése i.e. 2000 körül kezdődött el, amikor Kréta szigetének uralkodója, Knosszosz királya fényűző rezidencia készítését tűzte ki célul a város közelében fekvő Kephala dombra. A munkálatok befejezése után a hatalmas kőtömbökből emelt királyi épület a város központja lett, és hamarosan innen irányították egész Krétát. Háromszáz évvel később, i.e. 1700 körül egy földrengés azonban rendkívül súlyos károkat okozott az építményben, így a Kréta szigetén uralkodó mínoszi dinasztia a teljes újjáépítés mellett döntött.

Knossos történelme és legendája (Knosszosz), Kréta sziget (Knossos Minoan Palace)

Knosszosz új mínoszi palotája (Minoan Palace of Knossos) a réginél még bonyolultabb és nagyobb méretű lett, és immár több szintes: a régészek becslése szerint a húszezer négyzetméteresre becsült területen ezernél is több helyiség volt. A mészkőből épült, nagyszabású építmény négy fő bejárata a négy égtáj felé nézett, és minden egyes szint más és más célokat szolgált. Az alsó szinten a raktárak voltak megtalálhatóak, ahol az élelmiszereket tárolták, majd egyre feljebb haladva a műhelyek, a szolgák szobái, kertek, templomhelyiségek, a nagyobb lakosztályok, teraszok kaptak helyet. A mínoszi palotát mindenfelé kanyargó kis levegőztető folyosók hálózták be, több helyre még vízvezetéket és csatornát is bevezettek.

Valószínűleg az ókorban addig sosem látott bonyolultságú épületegyüttes miatt keletkezhetett a palotában található labirintus legendája, melybe a Minotauruszt, a bikafejű, embertestű szörnyeteget zárták. Knosszosz labirintusának valódi létezését a régészek a mai napig még nem tudták bizonyítani, ezzel kapcsolatos tárgyi emlékeket a művészeti ábrázolásákon kívül eddig nem találtak a régészek. A legenda időszakában élt Mínosz király is, akinek uralkodásának éveiben a mínoszi civilizáció csúcspontjára ért.

A Knosszoszi labirintus és a Minótaurusz története, Mínosz király palota

Knosszosz mínoszi palotáját i. e. 1600-ban és i.e. 1450-ben újabb hatalmas földrengések rázták meg, egy alkalommal tűzvész is pusztított, ám minden egyes katasztrófa után a várost és a palotát is újraépítették.

Utóbbi időponttól, i.e. 1450-től datálják a mínoszi civilizáció hanyatlásának lassú kezdetét is, melyben jelentős szerepe lehetett a Krétától bő száz kilométerre fekvő Santorini szigetén kitört vulkánnak. A felrobbanó tűzhányó mérgező hamuval borította be az Égei-tenger térségét, és több méter magas szökőárat indított, ezzel elpusztítva Kréta szigetének alacsonyabban fekvő, tengerparti településeit.

A mínoszi civilizáció helyét már i.e. 1300 körül vették át a szárazföld felől érkező műkénéiek, ám Knosszosz (Knossos) ekkorra már elvesztette lakossága nagy részét, a város és a palota állapota pedig karbantartás hiányában egyre csak romlott. Az évszázadok múlása során Kréta egykor legjelentősebb települése végül teljesen elnéptelenedett, majd néhány földrengés pusztításának köszönhetően a helye évezredekre feledésbe került.

Knosszosz, Kréta (Minoan Palace of Knossos Heraklion)

Knosszosz (Knossos) felfedezése és feltárása

1800-as évek közepétől az ókori Görögország, illetve magának Kréta szigetének múltja egyre jobban felértékelődőtt, több régész is ásatásokat kezdeményezett a szigeten. Az akkoriban azonban még török megszállás alatt lévő Krétán azonban a kormány jelentősen megnehezítette a régészek dolgát, ami miatt több alkalommal is fel kellett függeszteni a feltárásokat.

Évtizedek múltak el így, míg végre 1878-ban Minos Kalokairinos amatőr régész, aki civilben kereskedő volt, bukkant rá Knosszosz (Knossos) romjaira, és fedezte fel azokat. Kezdetben azonban nem is sejtette, milyen jelentőségű helyet talált meg: még Trója felfedezője, Heinrich Schliemann is évekig mükénéi kupolasíroknak gondolta az épületmaradványokat.

1900-ban egy brit régész, Sir Arthur Evans vásárolta meg a területet, miután rájött, hogy a földben még a mükénéinél is régebbi civilizáció emlékei hevernek. Bár eredetileg nem tervezte a feltárási munkálatokat egy évnél hosszabb időre nyújtani, a rengeteg tárgyi lelet és az új felfedezések miatt végül több mint 30 évig foglalkozott Knosszosszal. Az első hónapokban kiásott több mint kétezer agyagtáblán és pecséten ismeretlen hieroglifákat fedezett fel, melyeket egyetlen addig ismert kultúrához sem tudott társítani.

Amint az egyre nagyobb szabásű régészeti feltárás során lassan napvilágra bukkantak a falak, folyosók, helyiségek, úgy lett egyre világosabb számára, hogy a labirintusszerű építmény nem más, mint a legendás Knosszosz (Knossos), a mínoszi kultúra fellegvára. A falak domborművein, a freskókon, vázákon talált bikakultuszra utaló emlékek egyre jobban megerősítették, hogy nem téved. Sajátos munkamódszerei miatt azonban sok régész támadta, ugyanis a palota helyreállításánál több helyen beton elemekkel próbálta pótolni az épületek egyes részeit.

Knosszosz mínoszi palota (Knossos Palace) Kréta sziget látnivalói

Sir Arthur Evans-t 1911-ben a régészetben elért eredményeiért lovaggá ütötték, az általa felfedezett ismeretlen nyelvet azonban csak az 1941-ben bekövetkezett halála után, 1950 és 1953 között sikerült csak megfejteni – katonai titkosírásokra specializálódott módszerekkel.

Knosszosz mínoszi palotája ma (Minoan Palace of Knossos)

Knosszosz a legnagyobb mínoszi palotaként ma Kréta sziget leglátogatottabb régészeti látnivalója, melynek népszerűségét növeli, hogy könnyen és gyorsan megközelíthető a fővárosból, Heraklionból. Fakultatív programokon résztvevők és egyéni utazók ezrei látogatják, döntően a Kelet-Krétán nyaralók – a nyugaton fekvő Chania várostól 140 kilométeres táv, és még Rethymno is 80 kilométeres táv. Ezzel ellentétben Gouves vagy Kokkini Hani mindössze kb 20 kilométerre fekszenek, de még Malia, Hersonissos vagy Stalis is 40 kilométeren belül találhatóak.

Knosszosz Kréta (Knossos, Minoan Palace of Knossos)

Knosszosz mínoszi palotájának (Minoan Palace of Knossos) nagy része a látogatók számára szabadon bejárható, azonban több régészeti emléknek csak a másolata tekinthető meg a területen. Az eredeti műtárgyak közül többet múzeumokban őriznek, mint amilyen a Heraklionban található Régészeti Múzeum (Historical Museum of Crete).

Knossos Kelet-Kréta legjobb látnivalói (Minoan Palace of Knossos)

Knosszosz (Knossos) információk

Knosszosz rendszerint kétféle, téli és nyári nyitva tartási rend szerint látogatható, a hét minden napján, Görögország ünnepnapjainak kivételével. Hatalmas népszerűségnek örvend, így nyári hónapokban gyakran zsúfolt látogatókkal a terület.

Nyári nyitva tartás: április és szeptember között 8:00 – 20:00
Szeptember – október között hamarabb zár, 19:00, majd 18:00-kor.
Téli nyitva tartás: 8:30 – 17:00

Belépő díj: kb. 19 Euro felnőtt, 10 Euro kedvezményes, 0 – 4 év között ingyenes
Kombinált belépő díj is váltható, mellyel Knosszosz és a Heraklioni Régészeti Múzeum látogatható.
Online jegyvásárlás, aktuális jegyárak: knossos-palace.gr

A Knosszoszban megtekinthető főbb építmények, látnivalók

A Nagy Palota / Grand Palace / Palace of Knossos
(benne a Trónteremmel, a falakra festett griffekkel)

A Kis Palota / Little Palace
A Királyi Villa / Royal Villa
A Főpap Háza, kőoltárral / House of the High Priest

A Karavánszeráj / Caravanserai
(a palota eredeti bejárata, a közelben fürdőhelyiségekkel)

Festmények háza (House of Frescoes)
A déli lakosztály (South Mansion)

Távolságok

Heraklion: 5 km
Gouves, Kokkini Hani: 20-25 km
Hersonissos: 28 km
Stalis, Malia: 35 km
Panormos: 60 km
Agios Nikolaos: 66 km
Matala: 70 km
Chania: 141 km
Plakias: 114 km
Ierapetra: 100 km
Chora Sfakion: 145 km
Palaiochora: 210 km

Scroll to Top