Növényvilág Krétán

Kréta növényei és virágai

A szigeten több mint kétezer különféle növény él, amelyből számos csak Krétán található meg – a különféle tájegységeinek nagy változatosságát biztosítva ezzel.


A mediterrán térségek hagyományosan gazdag növényvilággal rendelkeznek, és ezek közül Kréta szigete sem kivétel: a hegyvidékeken és a sík részeken egyaránt rengeteg jele van a zöldellő életnek. Még a távolról kopárnak tűnő hegycsúcsok sziklarepedéseiben is zuzmók és magaslati cserjék élnek, a csapadékosabb évszakokban sokszor zöldebbé téve a látványt. És míg a sziget nyáron, a forró száraz évszakokban gyakran mutat kietlen képet, ez késő ősztől kora tavaszig egész megváltozik: az esők megérkezte után Kréta zöldbe és virágokba borul, sok nyaraló ilyenkor szinte rá sem ismerne. A kiégett és elszáradt fű ismét kel, a sárgás növényzet helyébe élettel teli virágok és levelek lépnek: jácintok, tulipánok, ciklámenek, kakukkfű, zsálya, rozmaring, és krétai orchideák pompáznak.

Kréta növényei

Az alacsonyabb lankákon főként az örökzöld mediterrán tűlevelűek dominálnak, köztük borókák, ciprusok, fenyők rengetege. A sík vidék jellegzetes fái közül a legelterjedtebbek a fenyőkön kívül a platánfák, tölgyek és az itt őshonos krétai tamariszkuszok. A mezőgazdasági centrumok környékén az olajfák dominálnak, nem egyszer kiterjedt erdőket alkotva. A világ legöregebbnek tartott olajfája Nyugat-Krétán, a Chania város közelében fekvő Ano Vouves faluban él, 2000 – 4000 év közötti életkorúra becsült növény!

Igazi görög szigethez méltón Krétán is találhatóak szőlőültetvények, melyek terméséből remek italokat készítenek a helyi termelők.

Kréta növényei

Európában egyedülálló módon Krétán egy pálmafaj is őshonos: a Phoenix theophrasti fajta Kelet-Krétán, a híres Vai beach közelében alkot ötezer fánál is nagyobb erdőt, valamint ebből a fajta pálmából Rethymnótól délre, a Preveli strandnál is megtalálható egy kisebb pálmaerdő. Az akár 14-15 méteres magasságot is elérő datolyapálmák csoportokat alkotva nőnek, gyakori hogy ugyanazon gyökérzet 4-5 törzset is ellát tápanyaggal. 

Datolyapálma Krétán
Scroll to Top