Sissi (Sisi)

Régió: Kelet-Kréta
Koordináták: 35.306937, 25.518799

Bájos, kis méretű halászfalu Kelet-Kréta északi részén, amely a sziget híres nyaralóvárosaitól, Maliától és Stalistól mindössze néhány kilométeres távolságra fekszik.


Sissi – nyaralás Kelet-Krétán

Bár Sissi, avagy Sisi meglehetősen közel található a közelben fekvő népszerű településekhez, mégis azokhoz viszonyítva sokkal csendesebb településnek számít még a nyári főszezonban is. A krétai Sissit sziget északon vezető főútja, a National Road ugyan kikerüli, ami miatt az átmenő forgalom sem jelentős, ám aki le szeretne kanyarodni ide, mindössze néhány kilométeres kerülővel könnyedén megteheti.

Sissi, Kelet-Kréta

A mindössze néhány tucatnyi épületből álló kelet-krétai települést Sissi egyik legérdekesebb része, a szárazföldbe mélyen benyúló kikötő vágja ketté. A hullámtörővel is védett kikötőben főként helybéli halászok csónakjai ringatóznak kikötve néhány kirándulóhajó társaságában, de mérete nem túl nagy, mindössze néhány perces sétával körbejárható. A viszonylag keskeny természetes öböl, Sissi kikötője kiváló védelmet és hullámmentességet biztosít a hajók számára, még akkor is, amikor Kréta szigetét északi oldalról méretes hullámok ostromolják. A hullámtörő néhány helyi fürdőző is kihasználja: az öböl nyugati végében még egy aprócska strand is kialakításra került.

Sissi nyaralás, Kelet-Kréta

Sissi központjában (mely a kikötő környéki részt jelenti) autóbérlő cégek, tavernák, gyógyszertár, ruhaüzletek, ajándékboltok és kisebb szupermarketek találhatóak, több szálloda és apartman társaságában. Apró érdekesség, hogy Sissiben kemping is működik (Sissi Camping), a központtól pár száz méterre nyugatra, meglehetősen közel a tengerhez és Agia Varvara aprócska falujához.

Sissi strand (Sisi beach)

Sissi homokkal, aprókaviccsal és kövekkel borított strandjai nem túl nagyok, de a víz hőmérséklete kellemesen hűsítő és legtöbbször tiszta. Nagyobb hullámzás leginkább a kikötő védelmén kívüli eső részeken tapasztalható, de van néhány olyan közeli partszakasz, ahol szintén hullámtörő is védi a partot. A kikötő mellett lévő aprócska strandot Limani beachnek hívják (a ‘Limani’ a görög nyelvben kikötőt jelent), a mellette lévő dombon pálmafák tucatjai nőnek – az ide épített Palm Bay Hotel is nevét kapta, sőt emiatt magát a öblöt is gyakran emlegetik Palm Bay néven.

Sissi, Kréta, strand (Palm Bay)

A kicsit tágasabb fürdőhelyek a krétai település keleti oldalán találhatóak, Sissi központjától bő egy kilométerre. Itt bukkanni rá a Mpoufos (Boufos) beach és Avlaki beach gyakorlatilag kiépített sziklaöbleire, melyek aprókavicsos, sziklás partszakaszok, bérelhető napernyőkkel. A legtágasabbnak a hullámtörővel védett, homokos és aprókaviccsos borított parttal rendelkedő, napágyakkal és napernyőkkel kiépített Kalimera beach ígérkezik, mely Sissi központjától és a kikötőtők kb. két kilométerre keletre található.

Sissi és környéke legjobb látnivalói, mit érdemes megnézni

Sissit meglátogatva mindenképpen érdekes meglátogatni a kikötőt, melynek környékén bárok és éttermek is fellelhetőek. Sissi látnivalói közé soroljuk az Avlaki és Mpoufos (Boufos) beach közötti dombon, a központtól keletre lévő régészeti feltárásokat, melyen még az elmúlt években is dolgoztak a szakemberek. Szintén a strandok mögött, a tengerparttól alig 200 méterre bukkani St. Antonius kápolnára, mely egy bájos kis templom Sissi külterületén.

Sissi kikötőjéből kisebb hajókirándulásokra is el lehet menni, ugyanis a kelet-krétai településen egy-két kirándulóhajó horgásztúrákat, nyílt tengeri fürdőzéseket szervez.

Sisi, Kelet-Kréta nyaralás (kikötő, hajókirándulás)

Egy másik látnivaló a nyugatabbra kb. két kilométerre fekvő Agia Varvara kápolnája, mely mellett egy kis homokos-aprókavicsos strand is fekszik. Kréta sziget keleti részének egyik híres történelmi látnivalója, a máliai mínoszi palota Sissitől mindössze 3,5 kilométerre látogatható meg, a régészet kedvelőinek látogatásra érdemes célpontja.

Kedvelt kirándulócélpontnak számít Sissiből a kb. 25 kilométerre, tőle keletre fekvő festői városka, Agios Nikolaos, vagy azon túlmenve a Mirabello-öböl térsége. Az ott emelkedő Spinalonga erőd legendája, a leprások szigetének megható története messzi tájakról is vonzza az érdeklődőket.

Aki nyüzsgésre is vágyik, az öt kilométerre elhelyezkedő Malia, a kicsit távolabbi Hersonissos meglátogatása javasolt, ahol üzletek százait, tavernák és bárok rengetegét lehet felfedezni.

Sissi (Sisi) Kelet-Kréta nyaralás, utazás, információk

Hol érdemes megszállni Sissiben? Ajánlott apartmanok, szállodák

Sissi kifejezetten nyugodt, mégsem teljesen élettelen település Kelet-Krétán, ahol igazán kellemes krétai nyaralás is kivitelezhető. A külterületek néhány nagyobb szállodája mellett apartmanházakban is megszállhat az egyéni utazó. Lássuk, melyek az ajánlott szállások egyéni szervezésben, amihez Heraklion repülőterére érdemes nézni repülőjáratot. Szervezett, illetve egyéni nyaraláshoz az ajánlott utasbiztosítást itt találjuk, ahol kalkulátorral, egy perc alatt kiszámolható és meg is köthető a biztosítás.

Katt a további szállodákért, apartmanokért Sissiben egyéni nyaraláshoz!

Sisi, Palm Bay, Hotel Kréta
Hotel Sissiben

Távolságok

Heraklion: 42 km
Malia, Stalis, Hersonissos: 5-12 km
Agios Nikolaos: 28 km
Ierapetra: 60 km
Rethymno: 119 km
Chania: 179 km
Plakias: 153 km
Chora Sfakion: 183 km
Paleochora: 248 km
Matala: 109 km

Balos: 230 km
Elafonissi: 249 km
Falassarna: 224 km
Vai: 117 km
Chrissi sziget: 70 km

NÉPSZERŰ: Ne felejtsd el utazásod előtt megnézni és megkötni a 2022-es krétai, illetve görögországi nyaralásokhoz ajánlott utasbiztosítást!

Kréta ajánlat, mit érdemes

Kattints ide, hogy milyen utasbiztosítást érdemes kötni idén, és miért! A sokak által kedvelt, népszerű hasznos információ mellett utasbiztosítást kalkulátort is találsz, ahol egy perc alatt meg is tudod kötni a számodra legideálisabb csomagot.

Scroll to Top