Chrissi sziget, Kréta

Chrissi sziget (Chrisi, Chrissi island)

A Kréta körüli szigetvilág egyik legszebb szigetének tartott Chrissi remek, szinte karibi hangulatú és látványvilágú strandjai miatt rengeteg látogatót vonz a keleti oldalon.


Az alig hét kilométer hosszú és két kilométer széles Chrissi sziget (Chrissi island) Európa legdélebbi városától, Ieraperától alig néhány kilométerre emelkedik ki a tengerből. Chrissi emiatt kizárólag hajóval közelíthető meg, ám Kelet-Kréta déli részén a sziget mesebeli strandjainak meglátogatása kedvelt hajókirándulás és fakultatív program is egyben. Az érkező kirándulóhajók Ierapetra kikötőjéből indulnak a délelőtti órákban, és hajótól függően csak késő délután érkeznek vissza.

Chrissi sziget Kelet-Kréte (Chrisy)

Chrissi sziget NATURA 2000 védelem alatt álló egyedi képet tár az ide látogatók elé: földje világos színű homokkal és homokkővel borított, melyen több ezer cédrus és boróka nő. Az Európa egyik legnagyobb libanoni cédruserdejeként számon tartott Chrissi területének negyedén, nagyjából 350 hektáros területen élnek az akár több száz éves, csavarodott törzsű növények, közülük sok a 300 éves kort is megérte már. A cédrusokon és borókákon kívül még száz különféle növény él itt, közülük több mint egy tucat kizárólag Görögországban, öt pedig csak Kréta szigetén és Chrissin őshonos.

Chrissi információk

A sziget meglehetősen sík vidék, teljesen más képet mutat, mint pl. Gramvousa sziget Kréta nyugati oldalán – Chrissi legmagasabb pontja mindössze 31 méterre emelkedik a tengerszint fölé, melyet Kefala csúcsnak neveznek. Természetes vízforrás nincs: mindössze a rendkívül ritkán előforduló eső, és a gyakran magas páratartalom jelenti a csapadékot.

Chrissi Ierapetra Kréta

A Kréta délkeleti része mellett fekvő Chrissin emberek állandó jelleggel, hivatalosan nem élnek, de ez nem volt mindig így: Chrissi egyik pontján néhány mínoszi romot, egy másik részén pedig római kori temetőt azonosítottak a régészek, emiatt valaha lakott területnek számított. A sziget aprócska kápolnáját Szent Miklósnak szentelték (Saint Nicholas Orthodox Church), az északnyugati oldalon épült fel, a 13. századból származik. A templom környékére emelt néhány további kis épületen, egy kis méretű világítótornyon és egy Kefala dombra felhúzott épületen kívül mindössze a nyaranta felhúzásra kerülő beach bárok jelentik a fedett helyeket.

Chrissi sziget strand Kelet-Kréta Ierapetra

Chrissi (Chrissi island) kikötője a sziget déli oldalán található, ahová a kirándulóhajók is érkeznek, majd innen lehet felfedezni a szigetet gyalogösvényeken keresztül.

Chrissi Kréta hajókirándulás

Chrissi szigeten a forró nyarak és a kevés táplálék miatt viszonylag kevés állat él csak meg: néhány ártalmatlan csúszómászó, valamint rovarok és a rájuk vadászó madarak jelentik az élővilágot errefelé. A tengerben időnként Caretta Caretta teknősöket, azaz álcserepes teknősöket is látnak, azonban ez a sziget nem minősül olyan fontos költőhelyüknek mint pl. Kefalonia szigete, és elsősorban vándorlásuk során érkeznek ide.

Chrissi sziget információk

Akik búvárkodnának, azok számára Chrissi tartogathat meglepetéseket, mivel a tenger sok helyen nyüzsög a kisebb-nagyobb halaktól – ám legtöbbször ott, ahol nincs hajóforgalom, vagy nem zavarják a fürdőzők őket.

Chrissi Kréta Ierapetra

Chrissi sziget strandjai (Chrissi beaches)

Chrissi Kréta legjobb strandjai közül is otthont ad néhánynak: a karibi hangulatú Belegrina beach (Golden beach) szépségét sokan Baloshoz, illetve Elafonissihez hasonlítják, és Kelet-Kréta egyik legszebb strandjaként emlegetik. A hajókirándulások közönsége is elsősorban eme strand miatt látogatja meg Chrissit, ahol a fehérbe hajló homok, kagylók megkövesedett vázai és a háttérben homokdűnék nyújtanak első osztályú látványt és fürdési élményt.

Chrissi Ierapetra Kelet-Kréta

Ezen felül Chrissinek több más strandja is van, szinte mindegyik vize sekély, és búvárkodásra, sznorkelezésre alkalmas. A kikötő mellett a napágyakkal és napernyőkkel is kiépített Vougiou Mati beach fogadja a nyaralókat, majd tőle keletre a Frangou Mnima beach és a Vages beach látogatható meg. A híres Belegrina beach (Golden beach) Chrissi északi oldalán fekszik, melyhez kitaposott gyalogösvény is visz a kikötőből.

Chrissi sziget Ierapetra Kelet-Kréta strand, tengerpart

A keleti strandot Kataprosopo beach néven emlegetik, mellyek éppen szemben látható Chrissi aprócska sziget testvére, a Mikronisi nevű sziklás földdarab. A mindössze négyszáz méter átmérőjű Mikronisi teljesen lakatlan, sziklás partja miatt hajók sem kötnek ki rajta.

Hajókirándulás Chrissi szigetére Kelet-Krétán

Az ide érkező kirándulóhajók Ierapetra kikötőjéből indulnak, és mind helyben egyénileg, mind távolabb lévő utazási irodáknál vásárolhatóak rájuk jegyek. A Chrissire induló kirándulások Kelet-Kréta népszerű fakultatív programjai közé tartoznak, ennek megfelelően a hajók rendszerint májustól októberig közlekednek minden nap, amennyiben az időjárás is lehetővé teszi ezt. Ierapetrában a kikötő közelében ingyenes parkolóhelyek is vannak, aki autóval érkezne. Napernyők és napágyak bérlésérée Chrissi több strandján is van lehetőség, azonban étterem, szupermarket nincs, mindössze apró beach bár üzemel, illetve az ide érkező hajók büféjében lehet vásárolni az út során. A hajóutak nem hosszúak, átlagban háromnegyed órás hajózást jelentenek, mivel Chrissi sziget Ierapetra várostól alig 15 kilométeres távolságra fekszik.

Chrissi sziget hajókirándulás (Kréta) fakultatív program keleten
Chrisi sziget Kréta strand Ierapetra

Egyéb nevek, írásmódok: Chrisi, Chrissy, Chryssi, Chrysi island

Scroll to Top