Neoria

Neoria (Venetian Shipyards)

Chania kikötőjének keleti szegletében, csendesen és minden feltűnéstől mentesen bújik meg a velencei Neoria, azaz hajójavító.


A hajók karbantartása és téli javítása már évszázadokkal ezelőtt is fontos volt Kréta szigetén: a velenceiek felismerték ezt, és 1526-tól Chania város kikötőjében is erre alkalmas csarnokokat, úgynevezett Neoriát (Neoria Venetian Shipyards) építettek. A több, mint egy tucatnyi boltíves tetejű épületben folyamatosan zajlottak a munkálatok, hajóácsok dolgoztak az út közben megsérült járművek helyreállításán és karbantartásán.

A török hadsereg Krétára érkeztekor hajójavító munkások helyett a velencei haderő költözött beléjük, hadianyag raktárként és fegyverkarbantartó épületté alakították át a belsejüket. A törökök Chania feletti uralom átvétele után úgyszintén a hadseregnek szolgáltatták ki a Neoria épületét, csak immár az Oszmán birodalom katonái használták raktárként őket.

Neoria velencei hajójavító Chania (Venetian Shipyards)

Az elmúlt évszázadok során a Neoriék többségét lerombolták, hogy helyükre más épületek kerülhessenek – napjainkra mindössze hét maradt belőlük Chania velencei kikötőjében. A jellegzetes épületek a kikötő keleti részén, a világítótorony felé kanyarodó mólónál találhatóak.

Neoria Chania velencei kikötő (Venetian Shipyards)

Neoria (Neoria Venetian Shipyards) koordináták: 35.518403, 24.021158

Scroll to Top