Spili

Régió: Nyugat-Kréta, Rethymno közelében
Koordináták: 35.218682, 24.534456

A festői környezetben fekvő, 400 méteres dombok és sziklamagaslatok között elterülő Spili barátságos oázis a krétai hegyek óvó őrizetében.


Spili hegyvidéki mivolta miatt a hőmérséklet rendszerint érezhetően alacsonyabb, mint a közvetlenül tenger melletti részeken, ám ez igazán kellemes is lehet a nyári kánikulában. A település központi része a falut kettészelő főút, ahol a házak földszintjein számos ajándékbolt található. Ezekben az üzletekben a másfelé is megvásárolható szuvenírokon kívül helyben készített különlegességek is bőséggel akadnak: kézműves tárgyak, faragványok, kerámiák, szőttesek egészítik ki a kínálatot.

Spili Kréta
Spili, Kréta egyik bájos hegyvidéke faluja

Spili Rethymno régióban nyaralva a legkönnyebben megközelíthető, ugyanis a várostól alig harminc kilométerre fekszik, míg a többi krétai nagyváros lényegesebben messze található tőle. Egyénileg is könnyen megközelíthető, de krétai fakultatív program is útba ejti.

Spili, Kréta

Spili szökőkútja (Fontana dei Leoni, Lion Fountain)

A kb. 600 állandó lakossal rendelkező Spili egyik fő érdekessége szép természeti környezetén kívül a 25 oroszlánfejből álló szökőkútja, amikből iható víz folyik. A kristálytiszta víz egyenesen Kréta legnagyobb hegyvonulata, a Fehér-hegység forrásaiból táplálkozik.

Spili szökőkútja (Fontana dei Leoni, Lion Fountain) könnyen megközelíthető a főút menti parkolókból, ugyanis Nyugat-Kréta eme látnivalója központi elhelyezkedése lévén nincs messze.

Spili szökőkút, Kréta
Az oroszlánfejes szökőkút Spiliben

Spili három temploma a falu látképének meghatározói is egyben, kimagasodva a lakóépületek közül – ezekben érdekes ikonosztázokat, festményeket, vallási ereklyéket őriznek. A település központjában tágas parkoló fogadja a látogatókat, melyhez a letérést táblák is jelzik.

Spili Kréta

Érdekesség, hogy a település nevét a közelben található sziklamagaslatok üregeiről és barlangjairól kapta, ugyanis a Spilit körülvevő hegyekben a természet több barlangot is kialakított. Ezek többségükben azonban csak hegymászó felszereléssel látogathatóak, csupán egy-két kisebb barlanghoz vezet kiépített ösvény. Ám ha a névadó barlangok többségét nem is, a környező hegyeket bárki felfedezheti a kialakított turistacsapások egyikén.

Spili, szökőkút

Spili szállásai

A hegyvidéki falvak légkörét idéző Spiliben akár meg is lehet szállni egyénileg, mely egészen más élményt nyújt, mint Kréta szigetének tengerparti részei.

Apartmanok, studiók Spiliben

Studios Vasileios (2 fő)

Panorama Luxuy Rooms (2-5 fő)

Heracles Hotel (2-4 fős szobák)

Rastoni apartman (2-4 fő)

Domus Polymnia (2-5 fő)

Spili, Kréta

Távolságok


Rethymno: 27 km
Chania: 82 km
Hersonissos: 127 km
Chora Sfakion: 57 km
Matala: 52 km
Stalis, Malia: 135 km
Heraklion: 105 km
Ierapetra: 199 km

Balos: 127 km
Elafonissi: 153 km
Falassarna: 127 km
Vai: 255 km

Spili Kréta
Spili
Scroll to Top