Spili

Régió: Nyugat-Kréta, Rethymno közelében
Koordináták: 35.218682, 24.534456

A festői környezetben fekvő, 400 méteres dombok és sziklamagaslatok között elterülő Spili (Σπήλι) barátságos kis oázis a krétai hegyek óvó őrizetében, Rethymno városától 28 kilométerre.


Spili hegyvidéki mivolta miatt a hőmérséklet rendszerint érezhetően alacsonyabb, mint a közvetlenül tenger melletti részeken, ám ez igazán kellemes is lehet a nyári kánikulában. A település központi része a falut kettészelő főút, ahol a házak földszintjein számos ajándékbolt található. Ezekben az üzletekben a másfelé is megvásárolható szuvenírokon kívül helyben készített különlegességek is bőséggel akadnak: kézműves tárgyak, faragványok, kerámiák, szőttesek egészítik ki a kínálatot.

Spili Kréta
Spili, Kréta egyik bájos hegyvidéke faluja

Spili Rethymno régióban nyaralva a legkönnyebben megközelíthető, ugyanis a régióközponttól alig harminc kilométerre fekszik, míg a többi krétai nagyváros lényegesebben messze található tőle: Chania 82, míg Heraklion 105 kilométer. A hegyi falu bérelt autóval egyénileg könnyen megközelíthető, de néhány szervezett krétai fakultatív program is útba ejti.

Spili, Kréta

Spili szökőkútja (Fontana dei Leoni, Lion Fountain)

A kb. 600 állandó lakossal rendelkező Spili egyik fő érdekessége szép természeti környezetén kívül a 25 oroszlánfejből álló szökőkútja, amikből iható víz folyik. A kristálytiszta víz egyenesen Kréta legnagyobb hegyvonulata, a Fehér-hegység forrásaiból táplálkozik.

Spili szökőkútja (Fontana dei Leoni, Lion Fountain) könnyen megközelíthető a főút menti parkolókból, ugyanis Nyugat-Kréta eme látnivalója központi elhelyezkedése lévén nincs messze.

Spili szökőkút, Kréta
Az oroszlánfejes szökőkút Spiliben

Spili három temploma a falu látképének meghatározói is egyben, kimagasodva a lakóépületek közül – ezekben érdekes ikonosztázokat, festményeket, vallási ereklyéket őriznek. A település központjában tágas parkoló fogadja a látogatókat, melyhez a letérést táblák is jelzik.

Spili Kréta

Érdekesség, hogy a település nevét a közelben található sziklamagaslatok üregeiről és barlangjairól kapta, ugyanis a Spilit körülvevő hegyekben a természet több barlangot is kialakított. Ezek többségükben azonban csak hegymászó felszereléssel látogathatóak, csupán egy-két kisebb barlanghoz vezet kiépített ösvény. Ám ha a névadó barlangok többségét nem is, a környező hegyeket bárki felfedezheti a kialakított turistacsapások egyikén.

Spili, szökőkút

Spili szállásai

A hegyvidéki falvak légkörét idéző Spiliben akár meg is lehet szállni egyénileg, mely egészen más élményt nyújt, mint Kréta szigetének tengerparti részei. Mivel hegyi falu, és a legközelebbi tengerpartok is 20-30 kilométerre vannak tőle, inkább rövidebb tartózkodásra ajánlott, mintsem klasszikus nyaraláshoz.

Apartmanok, studiók Spiliben

Studios Vasileios (2 fő)

Panorama Luxuy Rooms (2-5 fő)

Heracles Hotel (2-4 fős szobák)

Rastoni apartman (2-4 fő)

Domus Polymnia (2-5 fő)

Spili, Kréta

Távolságok


Rethymno: 27 km
Chania: 82 km
Hersonissos: 127 km
Chora Sfakion: 57 km
Matala: 52 km
Stalis, Malia: 135 km
Heraklion: 105 km
Ierapetra: 199 km

Balos: 127 km
Elafonissi: 153 km
Falassarna: 127 km
Vai: 255 km

Spili Kréta
Spili
Scroll to Top