Fehér Hegység (Lefka Ori)

Fehér-hegység (Lefka Ori)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió

Kréta sziget legnagyobb kiterjedésű hegysége a nyugati oldalon, Chania régióján vonul át, földrajzilag kettéválasztva Észak- és Dél-Krétát.


A lélegzetelállító meredélyekkel, kanyonokkal, völgyekkel tűzdelt Fehér-hegység, avagy Lefka Ori több mint két tucatnyi csúcsa kétezer méternél is magasabbra tör, a természet szerelmeseit teljesen elkápráztatva. A Fehér-hegységben található meg többek között a híres Szamariai-szurdok (Samaria Gorge) is, melyet túrázók ezrei látogatják évről-évre, de ezen kívül az Imbrosz-szurdok (Imbros Gorge) és az Aradena-szurdok (Aradena Gorge) is itt látogatható meg.

Lefka Ori Chania, Fehér-hegység Kréta sziget

A Fehér-hegység (Lefka Ori) magaslatai decembertől egészen késő tavaszig hóval borítottak, a csapadék csak a melegebb évszakok beköszöntésével tünik el a magaslatokról. Márciustól októberig természetjárók fedezhetik fel Nyugat-Krétán a hegység ösvényeit, ám a legtöbb, hegyekben vezető túraútvonal nehézségük miatt inkább csak tapasztalt túrázóknak és hegymászóknak ajánlott. Néhány hegytetőn menedékház is fogadja az ide látogatókat, ha az időjárás esetleg rosszra fordulna.

Lefka Ori (Pakhnes) Chania

A Fehér-hegység (Lefka Ori) legmagasabb csúcsa a Pakhnes (Pachnes), mely 2452 méteres magasságával tiszteletet parancsol Kréta magaslatai között: mindössze néhány méterrel alacsonyabb a sziget legmagasabb pontjánál, a Psiloritis hegységben emelkedő Idi csúcsnál. A hegyek között több fennsík is megbújik, a legnagyobbak az Omalos és az Askifou.

Lefka Ori, Chania Kréta (Fehér hegység)

A növényzet igen változatos: bár a hegység nagyobb része látszólag kopár – olyannyira, hogy a neve is innen származik – mégis lankáin sok helyen erdőségekben gazdag területek bújnak meg. A Fehér-hegység sziklái között rengeteg barlangot is felfedezhet a természetjáró, sőt a tájat gyakran hűs vizű patakok és szurdokok szelik át, főként tavaszi időszakban, amikor a hegyekben lassan olvadozni kezd a hó.

Fehér-hegység, Lefka Ori

Aki Kréta sziget délnyugati részén túrázik, és olyan hangulatos kis településeket is felfedez, mint Chora Sfakion, Loutro, Agia Roumeli vagy Sougia, az jó ha tudja, hogy ezen települések mögött is már a Lefka Ori, azaz a Fehér-hegység magaslatai törnek az égbe.

Lefka Ori (Fehér-hegység)

Azon utazók, akik Chania repülőterén landolnak krétai nyaralásukon, azok közül sokan már a gépről is megfigyelhetik ezt a hegyvidéket, amint magasra törve választja ketté az északi és a déli oldalt!

Fehér-hegység (Lefka Ori)
Scroll to Top