Agiofarago beach

Agiofarago beach (Agiofaraggo)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Heraklion régió
Koordináták: 34.937119, 24.781398 (parkoló)

Kréta szigetének egyik viszonylag kevéssé ismert, ám felettébb látványos tengerpartja a sziget délkeleti részén rejtőzik, meredek sziklafalak ölelésében.


Az Agiofarago beach, avagy Agiofaraggo a sziget fővárosától, Herakliontól 75 kilométerre fekszik, a legközelebbi ismertebb település hozzá a kb. 20 kilométerre elterülő Matala. Meglehetősen különleges strand Kréta déli részén, ugyanis ez a tengerpart az azonos nevű Agiofaraggo szurdok (Agiofarago Gorge) tenger felőli kijáratánál fekszik, és kiépített út nem vezet hozzá. Az ide érkező látogatók választhatnak, hogy vagy gyalogosan, az Agiofarago hasadékvölgyön át túrázva jönnek el ide, vagy a hippi múltja miatt népszerű Matalából, esetleg a Kali Limenes településekről ide induló motorcsónak egyikét foglalják le.

Agiofarago beach Kréta, Heraklion strandjai

Az Agiofarago beach megközelítése

A túrázást választóknak az Odigtria kolostortól induló, délre, Kali Limenesbe tartó földútra kell lefordulniuk, majd innen kb. 4 km múlva kell jobbra kanyarodni egy másik, változatos minőségű földútra (gyakran tábla is jelzi, koordináta a leforduláshoz: 34.948518, 24.795538). A földút végére érve a járműveket murvás parkoló várja (néha egy kis büfé is üzemel itt), majd innen 1400 méteres séta következik a szurdokon keresztül. A túra nem megerőltető, látványos tájakon keresztül visz az ösvény, melyet tetéz, hogy több barlang és egy kápolna, az Agios Antonios is megtekinthető közben. Az Agiofaraggo szurdokot (Agiofaraggo Gorge) a helyiek szent helyként tisztelik, a sziklák oldalából nyíló Goumenospilio barlangot egykor szerzetesek és remeték is lakták. A szurdok sok helyen meglepően zöld, bokrok és fák zöldellnek benne.

Agiofarago beach, Heraklion régió egyik leglátványosabb tengerpartja Kréta déli részén

A túra végén a szurdok egyenesen az Agiofarago strandba (Agiofaraggo beach) torkollik, melyet magas sziklafalak védenek körben. A tengerpart fövenye kisebb-nagyobb méretű szürkés kavicsokkal és kövekkel borított, a park aránylag gyorsan mélyül. A víz legtöbbször kristálytiszta, amit csak az időnként megjelenő nagyobb hullámzás kavarhat fel az öbölben: sík víztükörnél az Agiofarago beach úszáshoz és búvárkodáshoz egyaránt ideális strand Kréta déli részén.

Mivel Heraklion régió egyik leglátványosabb strandja egyáltalán nincs kiépítve, így ide napernyő (11-től késő délutánig kevés a természetes árnyék) és étel-ital mindenképpen ajánlott. Aki azonban esetleg kifogyna a vízből, a szurdokban néhány száz métert visszasétálva egy természetes forrásnál fel tudja tölteni a készleteit – ennek vize csak kivételes időszakokban apad el. Több helyen is táblák figyelmeztetnek rá, hogy ne szemeteljünk, és óvjuk nagyon a környezetünket, de ezt természetesen Kréta szigetének más részein is tartsuk be.

Agiofarago strand Kréta (Agiofaraggo)

Az Agiofarago strandon (Agiofarago beach) általában kevesen vannak, mivel sokan nem is tudnak erről a különleges krétai partszakaszról, távol van mindentől, és megközelítése is kalandosabb, mint a legtöbb fürdőhelyé. Inkább főszezoni hétvégéken lehetnek errefelé többen, de rendszerint akkor sem kell olyasféle zsúfoltságra számítani, mint ami Kréta szigetének több északi strandját is jellemzi. Aki egy kellemes túrát szeretne a végén egy kis strandolással egybekötve, annak ez a tengerpart a sziget déli részén, Heraklion régiójában kifejezetten remek választás.

Agiofarago beach (Agiofaraggo) információk

Part: Aprókavicsos / kavicsos / köves
Víz: Zöld / kék
Hullámzás előfordulhat, gyorsan mélyül
Kiépítettség: nincs kiépítve
Egyéb nevek, írásmódok: Paralia Agiofarago, Agiofaraggo beach, Agiofarango

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top