Red beach

Red Beach (Kokkini Ammos)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Heraklion régió
Koordináták: 34.986836, 24.749241 (csak gyalogtúrával vagy hajóval)

A Matala mellett lévő, a dél-krétai várostól sziklákkal is elválasztott Red Beach rendkívül érdekes látványt és élményt ígér az ide látogatóknak.


A Red Beach, avagy Kokkini Ammos beach Kréta déli részének egyik legérdekesebb színvilágú strandja, ugyanis a Matala déli részén elterülő tengerpart vöröses-sárga homokjáról, fekete szikláiról, és zöldellő vizéről híres.

Matala Red Beach (Kokkini Ammos) Kréta sziget

A matalai Red Beach megközelítése gyalog és hajóval

Ez az érdekes strand Kréta szigetének fővárosától, Herakliontól 70 kilométerre helyezkedik el, szinte közvetlenül Matala mellett, annak déli oldalán. Megközelíteni mégsem túl egyszerű, ugyanis a környék természeti adottságai miatt gyakorlatilag csak túrázással, egy sziklás dombra felmászással érhető el. A másik megközelítési módja a tenger felől történik, ugyanis időnként vízitaxi is indul Matalából, amennyiben azt az aktuális tengeri hullámzás és az időjárási viszonyok is lehetővé teszik.

A Red Beach, azaz ‘Vörös Strand’ túrához Matala egyik utcáját kell felkeresni (balra nyíló utca, parkolók sorakoznak a végén, koordináta: 34.991321, 24.749389) ahonnan felfelé indul a dombra az ösvény. Út közben némi hegymászási képességre is szükség lesz, ugyanis egy aránylag meredek, sziklás dombon kell átküzdenie magát annak, aki látni szeretné ezt a krétai rejtett gyöngyszemet.

Matala Red beach túra útvonal Kréta szigeten

Az ösvényen bizonyos időközönként kék nyilak, vagy kövekre festett jelzések mutatják az útirányt, de eltévedni nem igazán lehet, mivel általában jól kitaposott az ösvény. A Red Beachre vezető gyalogtúra kb. fél órás, ez idő alatt árnyékot adó fejfedőről célszerű gondoskodni a nyári forróság miatt, mert a domboldal teljesen kopár, természetes árnyéknak itt híján van a túrázó. A dombtetőn időnként a szél meglehetősen erősen is fújhat, így aki innen közelíteni a partot, néha kifejezetten óvatosnak kell lennie.

Matala Red Beach (Kokkini Ammos) megközelítés

A legjobb kilátási pont is innen nyílik, ahonnan a legszebb panoráma érhető el erre a strandra: fentről különösen parádés a látvány.

Kréta sziget egyik rejtett gyöngyszeme, ínyenceknek

A Red Beach (Kokkini Ammos beach) fövenyére leérve a híres vöröses-sárgás homok, és a zöldes színezetű tengervíz fogadja a nyaralókat, amelyek kollázsa igazán egyedi látványt kölcsönöz ennek a dél-krétai tengerpartnak. A strand hátterében sárga és fekete sziklák hevernek, ezek elszórtan a vízben is megtalálhatóak, a feketék különösen érdekesen egészítik ki a látványt.

Matala Red Beach, Kréta

A Matalához közel eső vörös strand közepesen kiépített: általában bérelhető napernyők, napágyak, és egy egyszerű kis bár is fogad a parton. Mivel árnyékos rész kevés akad, és a bérelhető napernyők főszezonban betelhetnek, célszerű lehet saját napernyőt is vinni.

Kréta, Matala Red beach (Kokkini Ammos beach)

A vöröses-sárgás színű homok, és az oldalsó, világos sziklafalak hőtükröző hatása miatt nyáron különösen nagy forróság is uralkodhat Kréta ezen partszakaszán, érdemes frissítővel, naptejjel is bőven felszerelkezni.

Matala red beach

A Red Beach (Kokkini Ammos beach) Kréta egyik nudista strandja is, ugyanis előszeretettel látogatják a ruha nélkül fürdőzők: a strand egyik szeglete főként az övék. A nudisták számára Dél-Kréta ezen felül is sok strandot tartogat, a sziget ezen részén több partszakasznak egy-egy szeglete nudista strandként is működik.

Matala nudista strand (Kréta, Red beach)

A közelben olyan tengerpartok várják még a nyaralókat Heraklion régiójában, mint a sziklaüregeiről és hippikről elhíresült Matala strandja (Matala beach), a hosszan elnyúló Komos beach és Kalamaki beach, valamint a szintén túrázással elérhető Agiofarago beach (Agiofaraggo).

Ha meg szeretnéd úszni a gyalogtúrát, Matala kikötőjéből időnként kis hajó, avagy vízitaxi is indulhat ide, melyre néhány Euróért lehet jegyet váltani.

Red Beach, Matala, Kréta sziget

Ajánlott szállások a közelben

A Red Beach elzártsága miatt közvetlenül a strand mögött ugyan nincsenek szállások, azonban a szomszédos Matalában viszonylag sok a lehetőség akár egyszerű szobát vagy studiót, akár tágasabb apartmant vagy hotelt keres valaki. Matala kifejezetten érdekes a Kréta szigetén egyénileg nyaralók számára, hiszen a környéken több olyan érdekesség, strand és látnivaló (ősi Agia Triada, az ókori Phaistos romjai, stb) van, amit innen viszonylag könnyű elérni.

Apartmanok, hotelek Matalában

Xenos Dias Apartment (2-4 fő)

Matala View Apartman (2-4 fő)

Ageliki Studio (2 fő)

Fantastic Matala (2 fő)

Amalia Apartman (2 fő)

Beach View Apartman (2-3 fő)

Studio Rafaela (2-3 fő)

Nikos Hotel (2-4 fő)

Cactus Room (2 fő)

Boutique Hotel 2 Brüder (2-4 fő)

Hotel Orama (2-4 fő)

Hotel Eva Marina (2 fő)

Hotel Sofia (2-4 fő)

Hotel Coral (2-5 fő

Matala Luxury Apartments (6 fő)

Kokkini Ammos beach Matala

Red Beach információk (Kokkini Ammos)

Part: Homokos / köves / sziklás
Víz: Zöldeskék
Hullámzás előfordulhat, közepesen / lassan mélyül
Kiépítettség: napernyők és napágyak (nincsenek mindig kint), beach bár
Egyéb nevek, írásmódok: Kokkini Ammos beach, Paralia Red Beach, Paralia Kokkini Ammos

Kokkini Ammos beach (Matala Red beach)
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top