Seitan Limania

Seitan Limania beach

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió, Akrotiri-félsziget
Koordináták: 35.551516, 24.191708

Az Akrotiri-félsziget egyik legkülönlegesebb, Seitan Limania nevű sziklastrandja a part menti sziklák között megbúvó, apró öböl, melyhez egy kis túrázás is szükséges.


Seitan Limania megközelítése

Ez az érdekes strand a nyugat-krétai Chania város környékén nyaralók számára a legegyszerűbben megközelíthető: magától a várostól bő 20 kilométerre terül el, de az ahhoz közeli Agia Marina környékén nyaralóknak is vállalható, 35-40 kilométeres táv. A Seitan Limania strandot Krétán ugyanaz az Akrotiri-félsziget rejti, ahol Chania repülőtere (CHQ) is felépítésre került, sőt a légikikötő meglehetősen közel is fekszik hozzá, mindössze 8 kilométerre.

Seitan Limania Nyugat-Kréta

A tengerparthoz a repülőtér környékét északkelet felé elhagyva Chordaki falucskából indul az aszfaltozott út, melynek vége felé néhány nagyobb kacskaringó és hajtűkanyar visz le a strandhoz, az út végén kisebb parkolóval. A Seitan Limania beach némileg speciális abból a szempontból, hogy innen még le kell mászni hozzá: erőnléttől függően kb. 15-20 perces gyalogtúrával, kitaposott sziklaösvényen érhető el a part. Az út mentén kecskék bárhol és bármikor felbukkanhatnak, az itteniek viszonylag barátságos jószágok.

Seitan Limania Nyugat-Kréta strandok

Chania környékének egyik legszebb sziklastrandja

A szinte teljesen kiépítetlen nyugat-krétai tengerpart világos szinű, aprókavicsos fövennyel és kristálytiszta vízzel csábítja ide a természeti szépségek kedvelőit. A Seitan Limania beach specialitása, melynek egyedi kinézetét is köszönheti, hogy gyakorlatilag egy természetes kis sziklavájat a kopár sziklafalak között: egy szurdokvölgy tengeri kijárata.

Seitan Limania beach Kréta Chania strandjai

Az elmúlt pár évet megelőzően ezt a tengerpartot nagyon kevesen keresték fel, ám az utóbbi években egyedi kinézete miatt már kifejezetten népszerű lett. Mivel Seitan Limenia strandjának fövenye meglehetősen kis méretű, a nyári hónapok alatt zsúfoltság könnyen adódhat – főként hétvégéken vannak a szokásosnál is többen.

Chania strandok Seitan Limania beach

A környező sziklákról a kalandvágyóbbak előszeretettel ugrálnak a Krétai-tenger türkiz színű vizébe, a többiek pedig kellemes strandolással vagy napozással kötik össze a Seitan Limania beach meglátogatását. A part az Akrotiri-félsziget keleti oldalán fekszik, de ettől függetlenül a Kréta szigetének északi oldalára jellemző módon hullámzás időnként előfordulhat itt is, amikor a tenger egészen világoskékre színeződik – ilyenkor a fürdés csak fokozott elővigyázatossággal lehetséges.

Seitan Limania beach (Stefano beach) Kréta

Apró érdekesség, hogy mivel ez a strand egyben egy krétai szurdok kijárata is a tenger felé, tavasszal végigjárva akár kisebb vízesésekkel is találkozni benne.

Seitan Limania beach Nyugat-Kréta Chania

Útban Seitan Limaniára az út vége felé, de még a szerpentinek előtt egy apró templommal is találkozhat az úthoz közel a látogató, az Agios Spiridonnal (Ekklisia Agios Spiridon), mely kék-fehérre mázolt falai között ikonokat és szentképeket őriz.

Fontos, hogy ez a Kréta nyugati oldalán, Chaniához közel található strand kiépítve egyáltalán nincs, étel-ital a nyári hónapokban egy kis ‘Seitan Delivery’ kantinban kapható még fent, az előbb is említett templom mellett. Szállások sincsenek emiatt a part környékén, a legközelebbi települések Chordaki, Mozouras és Kalorrouma, melyek az Akrotiri-félsziget szívében megbújó, a tengertől távolabb eső aprófalvak.

A strand a félelmetes nevét – a Seitan Limania az ‘ördög kikötője’ magyarul – a környéken előforduló erős hullámokról kapta, melyek sok kisebb csónak vesztét okozták itt régebben, a környék szikláihoz sodorva, zátonyra futtatva őket.

Seitan Limania beach információk

Part: Aprókavicsos / homokos
Víz: Kék / türkiz
Hullámzás előfordulhat, közepesen gyorsan mélyül
Kiépítettség: parkoló
További nevek, írásmódok: Stefano beach, Seitan Limani beach, Paralia Seitan Limania, Paralia Stefanou

Seitan Limania beach
A szurdok többi része a parkoló mögött is jól látható, magas sziklafalakkal
Seitan Limania beach
A strand mögött nincs sok hely, nyári napokon zsúfolt lehet
Scroll to Top