Sarakina szurdok

Sarakina-szurdok (Sarakinas Gorge, Sarantapihos)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió
Koordináták: 35.047789, 25.579215

Kelet-Kréta egyik látványos szurdokvölgyére Ierapetra városától alig 15 kilométerre bukkanhatunk rá, Mythi (Mithi) falu közelében.


A Sarakina-szurdok (Sarakinas Gorge) egy nem túl hosszú, nagyjából 1500 méter hosszú hasadék, melynek szélessége 3 és 12 méter között váltakozik. Ettől függetlenül a völgy több helyen is meglehetősen látványos, ugyanis a sziklafal legmagasabb pontja 150 méterre nyúlik fel, és az értékelések és vélemények szerint Kelet-Kréta egyik legjobb természeti látnivalója Ierapetra város közelében.

Sarakina szurdok (Sarakinas Gorge)

A kisebb-nagyobb kövekkel, sziklákkal tarkított Sarakina-szurdokban (Sarakinas Gorge) a Myrtos patak folyik, azonban a bőséges téli vízhozam a száraz nyári hónapokra jelentősen lecsökken, így téve lehetővé a völgy bebarangolását. Apró érdekesség, hogy a patak dél-kréta hangulatos kis nyaralóhelyénél, Myrtosnál éri el a tengert, melyről a nevét is kapta.

A közepes nehézségű Sarakina-szurdokbeli túrához egy jó cipő, fejfedő, enni és innivaló mindenképpen elkél. Mivel a patak teljesen csak nagyon ritkán szárad ki, így több helyen, ahol összeszűkül a kanyon, a vízben kell gázolni. A Sarakina-szurdok azon túraútvonalak közé tartozik, ahol nem kell belépőt fizetni, így ingyenesen látogatható.

Az egy-két órás sétával is bejárható szurdokról az a legenda járja, hogy akkor keletkezett, amikor Zeusz egyik fia, Sarantopichos itt oltotta szomját. Az isteni ivadék hosszú szakálla kettévágta a hegyet, és így keletkezett a hasadék.

Sarakina szurdok információk (Sarakinas Gorge)

A Sarakina szurdok meglátogatása a közeli Ierapetrából, majd Myrtos faluból a legegyszerűbb, a túra pedig Mithi falu északi külterületéről, egy kis mesterséges gát mellett indul. Az oda kanyarodó szűk út végén egy kis parkolót is kialakítottak, majd az ösvény az ide épített kis duzzasztómű mellől halad befelé a szurdokba. A Sarakina szurdok a laposabb domboknál ér véget, majd ugyanazon az úton kell visszasétálni.

Belépődíj: nincs

Egyéb nevek, írásmódok: Sarakinas Gorge, Faraggi Sarakinas

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top