Chrissi sziget strandjai

Chrissi sziget strandok (Belegrina, Hatzivolakas)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió, Ierapetra közelében
Koordináták: 34.873402, 25.717071 (csak hajóval elérhető)

Chrissi szigete Kréta délkeleti partvonalától alig néhány kilométerre, Ierapetra várossal szemben emelkedik ki a tengerből. Chrissi különlegessége, hogy Kréta legszebb strandjainak egyike itt található, mely trópusi tengerpartokat idéző hangulattal, fehér homokkal ajándékozza meg az ide látogatókat.


Figyelem, fontos! A környezetvédelmi hivatal döntése nyomán 2022. május 1-től 2022. október 31-ig nyaralóhajók számára Chrissin a kikötést nem engedélyezik, a sziget ezen periódus alatt környezetvédelmi okokból nem fogadhat látogatókat. Chrissi körülhajózása, a nyílt vízi fürdőzés megengedett, a partra úszó nyaralók azonban nem mehetnek a sziget belsejébe, nem használhatják árnyékként a védett cédrusokat. A döntést az egyedi helyi növényzet, az akár több száz éves cédrusok megőrzése érdekében hozták, mert sajnálatos módon a nyaralók közül nem mindenki vigyázott a környezetre megfelelő módon.

Az alábbi leírás még a normál látogatási rend szerint készült, mely legkorábban 2023-tól léphet ismét életbe, vagy amikor visszavonják a fenti rendelkezést.

Chrissi sziget megközelítése

Dél-Kréta egyik legszebb tengerpartját kizárólag hajóval lehet elérni, ugyanis a sziget Krétától kb. 14 kilométerre fekszik a Líbiai-tengerben. Chrissi meglátogatása elsősorban a Kelet-Krétán nyaralóknak jön szóba, mivel először is Ierapetrát, Európa legdélebbi városát kell felkeresni hozzá. Ierapetra Herakliontól bő 90 kilométerre, az északi nyaralóvárosoktól, (a Kokkini Hani – Gouves – Analipsi – HersonissosStalisMalia tengelytől) településtől függően 85 – 60 kilométeres távolságra fekszik.

Chrissi sziget megközelítés Ierapetra Kréta

Chrissi megközelítése Ierapetra kikötőjéből lehetséges, ahonnan naponta indulnak kirándulóhajók a sziget strandjainak meglátogatására. A kikötő mellett tágas ingyenes parkolóhely áll rendelkezésre (koordináták: 35.007703, 25.739711), ahol ha már nincs hely, a közeli utcák egyikében lehúzódva lehet megállni.

Ierapetra kikötő, Chrissi hajókirándulás

Hajókirándulás Chrissire

A Chrissi szigetre induló kirándulóhajók a kikötőből a reggeli órákban, általában 10 órától kezdődően 12 óra körülig futnak ki, hajótól függően. Az utasoknak a beszállás előtt legalább 40 perccel a kikötőben kell lenniük a szabályzatok szerint: Chrissire induló hajók többek között az Aristovoulos és a Chrysi Express.

Chrissi sziget hajókirándulás, Kelet-Kréta

A hajókra a jegyár kb. 25 Euro / fő, 12 éves kor alatt ennek fele, 2 éves kor alatt pedig ingyenes – ez az egyéni utazókra vonatkozó ár, a szervezett fakultatív programokon részt vevőknek ettől eltérő díjszabása lehet a transzfer, stb miatt. Miután kifutnak a hajók Ierapetra kikötőjéből, szűk egy órás hajókázás következik, majd a kirándulóhajók Chrissi sziget másik oldalán, a déli parton kötnek ki.

Chrissi sziget hajóval

Kikötés előtt a sziget körüli sekély vizet a tengerről is megcsodálják a hajózók – van amikor még a motort is leállítják egy kis időre, hogy a napsütéses időben türkiz árnyalatok egész sora megcsodálható legyen.

Chrissi sziget hajóval, Kréta hajókirándulás

A kikötést követően a látogatók szabadon eldönthetik, hogy a Chrissi sziget (Chrissi island) melyik strandját választják: innentől szabadprogram vár a nyaralókra, csupán a visszaút időpontját kell majd fejben tartani.

Chrissi sziget kikötő

Chrissi sziget strandjai

A Kréta déli partvidékén emelkedő kis sziget több stranddal is csábítja a nyaralókat, melyek a kirándulóhajókból a partra szállást követően tetszés szerint meglátogathatóak. Chrissi legjobb strandjai a sziget északi és déli oldalán vannak, melyeket gyalogösvények is összekötnek: lássuk, melyek ezek!

Chrissi hajókirándulás, kikötő

Vougiou Mati beach, a kikötő mellett

A kikötő mellett egyből alig száz méterre, mindössze két perc sétára a Vougiou Mati beach (Paralia Vougiou Mati) ismerhető meg Chrissi szigetén.

Chrissi sziget legszebb strandjai Kelet-Krétán (Vougiou Mati beach)

A világos színű, szürkés színben játszó homokfövenyen bérelhető napernyők és napágyak fekszenek, a tengerben helyenként sziklapadokkal. A strand mögött emelkedő homokdűnéken borókák és ciprusok zöldellnek, közöttük néhány ösvény is vezet.

Vougiou Mati beach, Chrissi Kréta sziget

A Vougiou Mati strandot (Vougiou Mati beach) leginkább azok választják, akik nem szeretnének átsétálni a szigeten Chrissi többi tengerpartjához, vagy már visszatérőben vannak a hajókhoz, de még itt is strandolnak gyorsan egyet. Koordináta: 34.872405, 25.722080

Vougiou Mati beach, Chrissi sziget

Belegrina beach (Golden beach)

Chrissi sziget legszebb strandja, mely egyben Kréta legszebb tengerpartjainak látványos képviselője, az északi oldalon fekszik. A kikötőtől bő 400 méteres, kitaposott gyalogösvény kanyarog át a homokdűnék és a mediterrán cserjék között, mely egyben a szigetet is átszeli.

Chrissi sziget útvonal, Golden beach (Belegrina)

Az ösvény könnyen járható, mivel hosszan fapallók is segítik a közlekedést, és eltévedni sem lehet: az út gyakorlatilag összeköti Chrissi sziget északi és déli partját.

Chrissi strandhoz vezető út, vélemény és beszámoló

Az ösvény vége éppen a Belegrina beach (Paralia Belegrina) lesz, melyet másik nevén Golden beachként, azaz Chrissi aranypartjaként is emlegetnek.

Chrissi strand Kréta sziget

A Kréta szigetére tekintő Belegrina strand (Belegrina beach, Chrissi Golden beach) hírnevét és mesebeli látványát világos színű, szinte fehérbe hajló homokfövenye, lassan mélyülő türkiz vize, és a háttérben emelkedő homokdűnék adják.

Kréta legszebb strandjai, Kelet-Kréta Chrissi

Az összhatás Kréta egyik legegzotikusabb hatású strandját adja ki, mely sokak szerint méltán versenyezhet szépségben a híres Balos és Elafonissi strandokkal, és a sziget legszebb strandjai között szerepel minden felsorolásban.

Chrissi strand, Kelet-Kréta

A Belegrina (Chrissi Golden beach) alapfokon kiépített strand, ahol bérelhető napágyak, napernyők és egy igen apró beach bár működik. A világos színű homokot néhol kagylótöredékek és sziklák szakítják meg, utóbbiakra helyenként vízbe sétáláskor figyelni érdemes.

Chrissi strand, Belegrina beach, Golden beach

A háttérben magas homokdűnék emelkednek rajtuk a Chrissi jellegzetességeinek számító ciprusokkal és borókákkal, melyek látványos kiegészítői a tájnak. Az aranypartot körülvevő sziklákban fosszilizálódott kagylókat is lehet látni, melyek közül több még évmilliókkal ezelőtt kövesedett meg.

Chrissi beach, Ierapetra Kréta

A hullámzás viszonylag gyakran jelen van itt, ám a víz tisztaságát még ez sem kavarja fel különösebben, és a parttól távolabb akár még ilyenkor is lehet búvárkodni egy jót. A víz lassan mélyül, ugyanis a Belegrina beach (Golden beach) Chrissi sziget egyik legsekélyebb strandja, és a szélén a kevésbé jó úszók is élvezhetik a tenger hűsítő simogatását. A parttal éppen szemben Kréta hegyei magasodnak: a távolban még Ierapetra város is kivehető, ahonnan a kirándulóhajók és a fakultatív programok indulnak a szigetre.

Chrissi Golden beach (Belegrina beach), Kréta legszebb strandjai

Belegrina beach (Golden beach) koordináták: 34.875738, 25.720080

Chatzivolakas beach

A Chatzivolakas beach, avagy Hatzivolakas a Belegrina strand nyugati folytatása, amelyet nagyon kevesen látogatnak. Itt nem annyira a fehér homok, mintsem a szürkés sziklák és kövek dominálnak, a part is gyorsabban mélyül, így fürdésre kevésbé kellemes a legtöbbek számára. A Chatzivolakas beach kiépítve általában soha nincs, a legtöbben inkább csak kerülnek egyet itt a szomszédos aranypartról.

Chatzivolakas beach

Chatzivolakas beach (Paralia Chatzivolakas) koordináták: 34.875860, 25.710151

Chatzivolakas beach, Chrissi Kréta

Chrissi többi strandja

Bár Chrissi nem túl nagy sziget, ennek ellenére akár órákat is lehet sétálgatni rajta. A jobb partok a kikötőtől maximum fél órás sétával elérhetőek, ugyanis a mólót szándékosan ezek közelébe építették. A többi strand kevésbé jó fürdésre a sziklás, gyakran éles kövekkek tarkított part miatt, ám aki mindenképp szeretne eltávolodni a fősodortól, azokkal is tehet egy próbát. A Chatzivolakastól még nyugatabbra esik az Avlaki beach és az Agios Nikolaos beach, melynek partja szürkés-barnás kavics és sziklák keveréke.

Chrissi strandjai Krétán

Délen, a kikötőhöz közeli Vougiou Mati strandtól ötszáz méterre keletre bukkanni rá a homokos és sóderszerűen aprókavicsos Vages beachre, mely nincs kiépítve. A vízben lévő sziklapadok miatt vízicipőre itt szükség lehet. A Kataprosopo beach Chrissi leginkább keletre fekvő partja, sóderszerű föveny és sziklás part jellemzi.

További érdekességek Chrissiről

Chrissi legmagasabb pontja, Kefala 31 méteres magasságba emelkedik, melyre felkapaszkodva jól belátható a környék. A sziget keleti szélétől, a Kataprosopo beach néven emlegetett parttól 800 méterre emelkedik a tengerben Mikronisi, Chrissi testvérszigete – a két földdarab között a tenger sehol nem mélyebb 10 méternél – az átlag csupán 5 méter – így ez a rész könnyűbúvárkodásra is különösen ideális.

Chrissi legmagasabb pontja
Chrissi sziget legmagasabb pontja

Chrissin a strandokon kívül néhány más látnivaló is található: a nyugati oldalon a mínoszi emlékek mellett római temető, világítótorony, és egy kis kápolna (Ekklisia Agios Nikolaos) is megtekinthető. A mínoszi kori épületekben a régészek szerint olyan egyedi piros festéket állítottak elő, melyekkel az előkelőségek ruháit színezték.

Chrissi strandjai, Ierapetra Kréta sziget

A sziget területe 70.000 évvel ezelőtt még a tenger felszíne alatt volt, melyet a sziget kőzeteiben megtalált kagylótöredékek is bizonyítanak. Jelenleg a libanoni cédruserdők Chrissi területének egynegyedét fedik le: a sziget nyugati oldalán sokkal kevesebb van belőlük, mint a strandok miatt jóval látogatottabb keletin.

Chrissi teljes területe NATURA 2000 védelem alatt áll: a szigeten emiatt sem kempingezni, sem éjszakára maradni hivatalosan nem lehetséges, ráadásul fent említettük, hogy 2022. május 1-től a Chrissin kikötést környezetvédelmi okokból hivatalosan nem engedélyezik.

Chrissi információk, tudnivalók

Chrissi sziget információk

Part: Homokos, sziklás
Víz: Türkiz / kék / zöld
A legtöbb helyen lassan mélyül
Szél előfordulhat, gyakran hullámzás is
Egyéb nevek, elnevezések: Chrissi island beaches, Paralia Chrissi, Paralia Belegrina, Paralia Golden beach, Paralia Chatzivolakas, Chatzivolakas beach, stb.

Chrissi Golden beach (Belegrina beach), Kréta sziget legszebb strandjai

Kellemes strandolást kívánunk a Kelet-Kréta legszebb strandjai közül többnek is otthont adó Chrissi szigetén, Ierapetra város közelében!

Scroll to Top