Intzedin erőd

Intzedin erőd (Intzedin Fortress)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania
Koordináták: 35.468671, 24.148642

Az Intzedin erőd (Intzedin Fortress, Ingedin) jellegzetes, börtönszerű falai Chania keleti részén, a településtől mintegy 15 kilométerre, a Krétai-tenger partján magasodnak. Egyike a sziget török uralmából származó történelmi látnivalóknak, melynek szimbolikus jelentősége is volt az Oszmán Birodalom számára.


Az Intzedin erőd (Intzedin Fortress, Ingedin) 1872-ben épült fel arra a pontra, ahol az Oszmán Birodalom partra szállt katonái a velenceiek legyőzése után 1646-ban elsőként egy kis őrtornyot emeltek. A Reouf Pasa által építtetett nyugat-krétai erőd kettős célt szolgált: a közeli kikötő és a Souda-öböl minél hatékonyabb védelme, illetve az ellenállók bebörtönzése voltak az elsődleges szempontok.

Intzedin erőd, börtön (Intzedin Fortress) török erőd

Fénykorában több mint ezer török katonát szállásoltak el benne, akiknek egy része Chania ezen környékének védelméért volt felelős, míg a többi a rabokra vigyázott. Az Intzedin erőd (Intzedin Fortress, Ingedin) a török uralom alatt meglehetősen félelmetes hírnévnek örvendett, így nem fenyegette ostrom a helybeliek részéről, sőt a Krétán élők kifejezetten kerülték az épületet. A belső részt a szárazföld felől ráadásul dupla kőfal is védte, így még bevehetetlenebbnek tűnt, ráadásul nem messze mögött ott magasodott a másik török erőd, Aptera.

Intzedin erőd Chania látnivalói

Az Intzedin a felette őrködő Aptera erőddel (Aptera Fortress) hatásosan egészítette ki egymást, ugyanis az Intzedin erőd a tenger felé volt gyorsabb reagálású, míg az Aptera erőd Kréta belső része felé eső területet tudta jobban irányítása alá vonni, hiszen utóbbinak katonái a magaslati elhelyezkedés révén bármilyen ellenséges tevékenységet hamar kiszúrtak.

A nyugat-krétai börtön-erődben a 20. század elején olyan ismert krétaiak is raboskodtak, mint Eleftherios Venizelos, későbbi görög miniszterelnök, bár ő 15 napnál nem töltött több időt bent. Az Intzedin erőd évtizedekig megtartotta a börtön szerepét Chania környékén, legtöbbször politikai foglyokat őriztek benne, és egészen a 70′-es évek közepéig működött.

Intzedin Chania

Hivatalosan az Intzedin nem látogatható státuszban van – egy része a görög katonasághoz tartozik, mögötte egy kis radarállomás és több légvédelmi fegyver került felállításra. Utóbbiak miatt számos térképen nem is látható az erőd pontos képe, hasonlóan Görögország legtöbb repülőteréhez, amik katonai repülőtérként is működnek.

Intzedin Nyugat-Kréta látnivalói (Intzedin erőd, fortress Chania)

A Nyugat-Krétán található történelmi látnivaló mellett a sziget legfőbb útja, a National Road is elhalad, így aki Chania és Rethymno között közlekedik, a tenger felőli oldalon kiszúrhatja az Intzedin sárgás-szürkés külső falait.

Egyéb nevek, írásmódok: Ingedin, Intzedin Fortress, Izzedin, Kastro Itzentin

Scroll to Top