Paleochora (Palaiochora)

Régió: Nyugat-Kréta, Chania körzet
Koordináták: 35.23102,23.682376

Paleochora hangulata alapján igazi dél-krétai település, mérete miatt több vonásában is inkább városias, mintsem falusi jellegű.


A kb. 2300 állandó lakosú krétai város térképeken látható Palaiochora (görög nyelven Παλαιοχώρα) néven is, Chania régiójának délnyugati részén bukkanhatunk rá, a nagyvárostól 71 kilométerre. Paleochora egyik érdekessége, hogy közvetlenül a Líbiai-tenger partjára, egy tengerbe nyúló földnyelvre épült, melynek mindkét oldala teljesen lakott. A helybéli lakosok zömmel a nyáron megjelenő idegenforgalomból, valamint a helyi mezőgazdaságból élnek – a közelben számos üvegházban és fóliasátorban folyik a zöldségek, gyümölcsök termelése.

Paleochora, Kréta

Egy kis Paleochora történelem

Paleochora (avagy Palaiochora) múltját a történészek több kétezer évvel ezelőttre vezetik vissza, amikor a rómaiak alapítottak városállamot a környéken. A középkorban a velencei hódoltság hozott a környéknek fellendülést, akik több erődöt is emeltek a környező hegyekben – a legismertebb közülük a Selino Kastelli volt, melynek nevén sokáig magát a települést is emlegették.

A régió több évszázadon keresztül puskaporos hordónak számított, rengeteg összecsapás zajlott a krétaiak, a bizánciak, a velenceiek, és a törökök között. Az akkor felhúzott erődök közül többnek a romjai a mai napig is láthatóak, amint a hegyek oldalában magasodnak. A legjobb állapotban megmaradt erőd, a Selino erőd a 13. századból származik, melyet Marino Gradenigo, Kréta akkori dózséja az afrikai kereskedelmi útvonalak megvédésére és a helyi lázadók ellen építettetett.

Paleochora Kréta
A Selino erőd a város kimagasló pontja a kikötő mögött

Az erődítményt később Barbarossa kalózserege is elfoglalta, majd 1653-ban a törökök kezére került, ám ezt követően elhanyagolták. Az utolsó nagyobb építkezések a Selino erődben a második világháború évei alatt zajlottak, helyenként raktárhelyiségként átalakítva.

A Selino erőd romjairól megkapó kilátás nyílik a Líbiai-tengerre, többen felkapaszkodnak ide a napkelte és napnyugta fenséges látványához. A helyi lakosok Paleochorát eme lenyűgöző látkép miatt a mai napig a Líbiai-tenger menyasszonyának is becézik.

Miért érdemes meglátogatni Paleochorát Kréta szigetén?

Paleochora elhelyezkedése révén eléggé kiesik a klasszikus turistaútvonalakból, ugyanis a sziget nyugati részének déli csücskében, minden nagyobb várostól messze található. Chania, a legközelebbi nagyváros is több mint 70 kilométerre fekszik, ami a kanyargós, hegyekben vezető út miatt másfél órás autózást jelent.

Paleochorát viszont érdekes természeti környezete, a környéken magasodó hegyek túrázási lehetőségei, és békés, csendes légköre miatt érdemes lehet meglátogatni aki erre időt szán, mivel Kréta déli részének több jellegzetessége itt is megtalálható.

Paleochora Kréta

A település még főszezonban sem zsúfolt, mivel hatalmas szállodakomplexumok Kréta ezen részére kevés épült – ellenben apartmanokból, studiókból van választék. Esti időtöltésre tavernák, kávézók, szabadtéri mozi, és néhány zenés bár gondoskodnak a nyaralók szórakozásáról.

A település fő strandja a félsziget nyugati oldalán található, a Pachia Ammos beach. A tengerpart ott szürkés színű homokkal, aprókaviccsal és kövekkel borított, tiszta vizű strand, de emellett a környéken kisebb-nagyobb strandok bőségesen állnak rendelkezésre. A közelben a kis sziklás öblök éppen úgy jelen vannak, mint a nagyobb szakaszok, utóbbibál a legszebb a valamivel nyugatabbra fekvő Grammenou környéke.

Palaiochora Dél-Kréta
Paleochora strand

A földnyelv egyik oldalán a kikötő fekszik, közvetlenül mellette egy kis strand (Chalikia beach), mögöttük pedig tavernák húzódnak. Paleochorának saját múzeuma is van, melyben főként festmények és kisebb emléktárgyak vannak kiállítva. Az 1279-ben épült Selino erőd, melyről a bevezetőben bővebben is írtunk, a városka központjában, egy kis dombon fekszik, könnyen megközelíthető.

Paleochora Kréta legjobb látnivalói
Palaiochorában a Selino erőd történetét tábla meséli el a vár udvarán

Paleochora (Palaichora) szállásai

Ha meg szeretnénk szállni ebben a déli-krétai városkában, azt csak egyénileg tehetjük meg, mivel Magyarországról utazási irodák nem szerveznek utakat ide. Eljönni Chania repülőteréről ajánlott, mivel az a legközelebbi nemzetközi repülőtér, ettől a helytől kb. 90 kilométerre.

Szállások Paleochorában itt!

A helyi apartmanok és kis szállodák nem a zsúfoltságról híresek, magyar nyaralókkal viszonylag ritkán találkozni itt. Ide a nyaralók közül inkább azok érkeznek, akik egy csendesebb, de mindennel felszerelt nyugodt kisvárosban szeretnének pihenni, és egyénileg szervezik az utazásukat.

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top