Paleochora (Palaiochora)

Régió: Nyugat-Kréta, Chania körzet
Koordináták: 35.23102,23.682376

Paleochora hangulata alapján igazi dél-krétai település, mérete miatt több vonásában is inkább városias, mintsem falusi jellegű.


A kb. 2300 állandó lakosú krétai város térképeken látható Palaiochora (görög nyelven Παλαιοχώρα) néven is, Chania régiójának délnyugati részén bukkanhatunk rá, a nagyvárostól 71 kilométerre. Paleochora egyik érdekessége, hogy közvetlenül a Líbiai-tenger partjára, egy tengerbe nyúló földnyelvre épült, melynek mindkét oldala teljesen lakott. A helybéli lakosok zömmel a nyáron megjelenő idegenforgalomból, valamint a helyi mezőgazdaságból élnek – a közelben számos üvegházban és fóliasátorban folyik a zöldségek, gyümölcsök termelése.

Paleochora, Kréta

Egy kis Paleochora történelem

Paleochora (avagy Palaiochora) múltját a történészek több kétezer évvel ezelőttre vezetik vissza, amikor a rómaiak alapítottak városállamot a környéken. A középkorban a velencei hódoltság hozott a környéknek fellendülést, akik több erődöt is emeltek a környező hegyekben – a legismertebb közülük a Selino Kastelli volt, melynek nevén sokáig magát a települést is emlegették.

A régió több évszázadon keresztül puskaporos hordónak számított, rengeteg összecsapás zajlott a krétaiak, a bizánciak, a velenceiek, és a törökök között. Az akkor felhúzott erődök közül többnek a romjai a mai napig is láthatóak, amint a hegyek oldalában magasodnak. A legjobb állapotban megmaradt erőd, a Selino erőd a 13. századból származik, melyet Marino Gradenigo, Kréta akkori dózséja az afrikai kereskedelmi útvonalak megvédésére és a helyi lázadók ellen építettetett.

Paleochora Kréta
A Selino erőd a város kimagasló pontja a kikötő mögött

Az erődítményt később Barbarossa kalózserege is elfoglalta, majd 1653-ban a törökök kezére került, ám ezt követően elhanyagolták. Az utolsó nagyobb építkezések a Selino erődben a második világháború évei alatt zajlottak, helyenként raktárhelyiségként átalakítva.

A Selino erőd romjairól megkapó kilátás nyílik a Líbiai-tengerre, többen felkapaszkodnak ide a napkelte és napnyugta fenséges látványához. A helyi lakosok Paleochorát eme lenyűgöző látkép miatt a mai napig a Líbiai-tenger menyasszonyának is becézik.

Miért érdemes meglátogatni Paleochorát Kréta szigetén?

Paleochora elhelyezkedése révén eléggé kiesik a klasszikus turistaútvonalakból, ugyanis a sziget nyugati részének déli csücskében, minden nagyobb várostól messze található. Chania, a legközelebbi nagyváros is több mint 70 kilométerre fekszik, ami a kanyargós, hegyekben vezető út miatt másfél órás autózást jelent.

Paleochorát viszont érdekes természeti környezete, a környéken magasodó hegyek túrázási lehetőségei, és békés, csendes légköre miatt érdemes lehet meglátogatni aki erre időt szán, mivel Kréta déli részének több jellegzetessége itt is megtalálható.

Paleochora Kréta

A település még főszezonban sem zsúfolt, mivel hatalmas szállodakomplexumok Kréta ezen részére kevés épült – ellenben apartmanokból, studiókból van választék. Esti időtöltésre tavernák, kávézók, szabadtéri mozi, és néhány zenés bár gondoskodnak a nyaralók szórakozásáról.

A település fő strandja a félsziget nyugati oldalán található, a Pachia Ammos beach. A tengerpart ott szürkés színű homokkal, aprókaviccsal és kövekkel borított, tiszta vizű strand, de emellett a környéken kisebb-nagyobb strandok bőségesen állnak rendelkezésre. A közelben a kis sziklás öblök éppen úgy jelen vannak, mint a nagyobb szakaszok, utóbbibál a legszebb a valamivel nyugatabbra fekvő Grammenou környéke.

Palaiochora Dél-Kréta
Paleochora strand

A földnyelv egyik oldalán a kikötő fekszik, közvetlenül mellette egy kis strand (Chalikia beach), mögöttük pedig tavernák húzódnak. Paleochorának saját múzeuma is van, melyben főként festmények és kisebb emléktárgyak vannak kiállítva. Az 1279-ben épült Selino erőd, melyről a bevezetőben bővebben is írtunk, a városka központjában, egy kis dombon fekszik, könnyen megközelíthető.

Paleochora Kréta legjobb látnivalói
Palaiochorában a Selino erőd történetét tábla meséli el a vár udvarán

Paleochora (Palaichora) szállásai

Ha meg szeretnénk szállni ebben a déli-krétai városkában, azt csak egyénileg tehetjük meg, mivel Magyarországról utazási irodák nem szerveznek utakat ide. Eljönni Chania repülőteréről ajánlott, mivel az a legközelebbi nemzetközi repülőtér, ettől a helytől kb. 90 kilométerre.

Szállások Paleochorában itt!

A helyi apartmanok és kis szállodák nem a zsúfoltságról híresek, magyar nyaralókkal viszonylag ritkán találkozni itt. Ide a nyaralók közül inkább azok érkeznek, akik egy csendesebb, de mindennel felszerelt nyugodt kisvárosban szeretnének pihenni, és egyénileg szervezik az utazásukat.

Scroll to Top