Agia Pelagia

Agia Pelagia

Régió: Kelet-Kréta, Heraklion közelében
Koordináták: 35.406156,25.017498

Kréta fővárosának, Heraklionnak közelében található, egykori kis halászfalu napjainkra modern, ám mégis viszonylag csendes nyaralótelepüléssé vált. Agia Pelagia vadregényes, dimbes-dombos környezete, illetve tengerre néző, szép kilátása miatt sok nyaralót vonz a nyári hónapokban.


Agia Pelagia nevét a közeli templomról (Ekklisia Agia Pelagia) kapta, mely alig egy kilométerre nyugatra található a településtől. A környéken már kétezer évvel ezelőtt is éltek már emberek, azonban az ókorban virágzó, part menti falukat az ásatások tanúsága szerint többször is szökőár moshatta el. A környék lakossága élénk cserekereskedelmet folytatott a közeli Knosszosszal, így évszázadokig viszonylagos anyagi biztonságban élhettek. Apollonia néhány maradványa ma is megtekinthető egy kis kápolna mellett a falucska északi részének tengerparti szakaszán.

Az ősi civilizációk hanyatlása után évszázadokig lakatlan volt a környék, egészen 1965-ig, amikor a környék turisztika adottságait kihasználandó az egyik dombra felépült az első szálloda.

Agia Pelagia

A barátságos, nyugodt légkörű Agia Pelagia zöldellő környezettel, és több, egymás mellett fekvő öböllel várja az ide utazókat. Mivel a Kréta északi részén futó főút (National Road) a település közvetlen közelében halad el, és a sziget fővárosa, Heraklion is mindössze bő 20 kilométerre fekszik, nyári hétvégéken néha zsúfolttá és forgalmassá is válhat a környék.

A kényelmes nyaraláshoz Agia Pelagiában több helyi taverna, zenés bárok és kávézók járulnak hozzá. A szintkülönbségek a településen belül viszonylagok nagyok, ugyanis a térségbeli dombok közül a legtöbb meredeken zuhan a tengerbe.

Agia Pelagia Kréta

A Kréta szigetén jól megszokott apartmanok és a kisebb, egyszerűbb szállodák mellé az utóbbi években több luxusszálloda is épült, melyek kézzel fogható bizonyítékai a régió folyamatos turisztikai fejlesztéseinek. Agia Pelagia környékének látnivalói közé tartozik a névadó Agia Pelagia templom, vagy a híres festő, El Greco múzeuma a közeli Fodele falucskában. A közeli Heraklion természetesen látogatásért kiált, ahol Kréta legnagyobb Régészeti Múzeumát (Heraklion Archeological Museum), illetve a Természettudományi Múzeumot (Natural History Museum of Crete) vétek kihagyni, de a főváros régi kikötőjét és az erődöt is érdemes meglátogatni. A híres mínószi régészeti emlék, Knosszosz (Knossos) mindössze 25 kilométer, az legendás Arkadi kolostor pedig kb. 60 kilométerre fekszik.

Agia Pelagia strandjai

A régióban található, többségükben szélvédett öblök legtöbbször nagyobb hullámzástól mentesek, és sárgás-szürkés homokkal, vagy aprókaviccsal borított fövennyel rendelkeznek. Bár néhány öböl aránylag gyorsan mélyül, a gyerekes családok, vagy úszni kevésbé tudók sekélyebb részeket is találhatnak néhány partszakaszokon. A föveny a természeti adottságok miatt viszonylag szűkös, így nyaranta a teljes, bérelhető napernyőkkel-napágyakkal történő beépítettség akár zsúfolt hatást is kölcsönözhet némelyik öbölnek.

Agia Pelagia strandjai mögött kisebb bárok és tavernák is gondoskodnak a fürdőzők folyamatos kiszolgálásáról. A parton napközben jóval nagyobb a nyüzsgés, mint a település utcáin, ám ez is jobbára csak főszezoni hétvégéken jellemző. A legismertebb környékbeli strandok Agia Pelagia főstrandja, valamint a Mononaftis beach, a Kladissos beach, a Ligaria beach, és a Made beach. A magasabb sziklákról gyakran ugrálnak is a vízbe, persze csak ha a tenger mélysége megfelelő ehhez.

Agia Pelagia strand

Hol érdemes megszállni Agia Pelagiában?

A krétai nyaralófalucska viszonylag könnyen elérhető Heraklion repülőteréről, mivel harminc kilométeres távolságon belül fekszik, és a főváros zsúfolt központját a National Road segítségével ki lehet kerülni. Agia Pelagia szállodái és apartmanjai azok számára megfelelőek, akik nem szeretnének a Heraklion repülőterétől túl sokat közlekedni, fontos Kréta fővárosának közelsége, és mégis egy igazi kis nyaralóvároska légkörét szeretnék átérezni.

Az idei évben ajánlott utasbiztosításokról egyéni, illetve szervezett krétai nyaraláshoz itt írunk, utasbiztosítási kalkulátorral.

Főbb távolságok

Heraklion: 24 km
Rethymno: 61 km
Chania: 120 km
Hersonissos: 46 km
Stalis: 54 km
Matala: 81 km
Agios Nikolaos: 86 km
Sitia: 151 km
Ierapetra: 115 km

Balos: 171km
Elafonissi: 189 km
Falassarna: 169 km
Vai: 175 km
Chrissi sziget: 125 km

Kellemes élményeket kívánunk Agia Pelagiában és környékén!

Scroll to Top