Agia Pelagia

Régió: Kelet-Kréta, Heraklion közelében
Koordináták: 35.406156,25.017498

Kréta fővárosának, Heraklionnak közelében található, egykori kis halászfalu napjainkra modern, ám mégis viszonylag csendes nyaralótelepüléssé vált. Agia Pelagia vadregényes, dimbes-dombos környezete, illetve tengerre néző, szép kilátása miatt sok nyaralót vonz a nyári hónapokban.


Agia Pelagia nevét a közeli templomról (Ekklisia Agia Pelagia) kapta, mely alig egy kilométerre nyugatra található a településtől. A környéken már kétezer évvel ezelőtt is éltek már emberek, azonban az ókorban virágzó, part menti falukat az ásatások tanúsága szerint többször is szökőár moshatta el. A környék lakossága élénk cserekereskedelmet folytatott a közeli Knosszosszal, így évszázadokig viszonylagos anyagi biztonságban élhettek. Apollonia néhány maradványa ma is megtekinthető egy kis kápolna mellett a falucska északi részének tengerparti szakaszán.

Az ősi civilizációk hanyatlása után évszázadokig lakatlan volt a környék, egészen 1965-ig, amikor a környék turisztika adottságait kihasználandó az egyik dombra felépült az első szálloda.

Agia Pelagia

A barátságos, nyugodt légkörű Agia Pelagia zöldellő környezettel, és több, egymás mellett fekvő öböllel várja az ide utazókat. Mivel a Kréta északi részén futó főút (National Road) a település közvetlen közelében halad el, és a sziget fővárosa, Heraklion is mindössze bő 20 kilométerre fekszik, nyári hétvégéken néha zsúfolttá és forgalmassá is válhat a környék.

A kényelmes nyaraláshoz Agia Pelagiában több helyi taverna, zenés bárok és kávézók járulnak hozzá. A szintkülönbségek a településen belül viszonylagok nagyok, ugyanis a térségbeli dombok közül a legtöbb meredeken zuhan a tengerbe.

Agia Pelagia Kréta

A Kréta szigetén jól megszokott apartmanok és a kisebb, egyszerűbb szállodák mellé az utóbbi években több luxusszálloda is épült, melyek kézzel fogható bizonyítékai a régió folyamatos turisztikai fejlesztéseinek. Agia Pelagia környékének látnivalói közé tartozik a névadó Agia Pelagia templom, vagy a híres festő, El Greco múzeuma a közeli Fodele falucskában. A közeli Heraklion természetesen látogatásért kiált, ahol Kréta legnagyobb Régészeti Múzeumát (Heraklion Archeological Museum), illetve a Természettudományi Múzeumot (Natural History Museum of Crete) vétek kihagyni, de a főváros régi kikötőjét és az erődöt is érdemes meglátogatni. A híres mínószi régészeti emlék, Knosszosz (Knossos) mindössze 25 kilométer, az legendás Arkadi kolostor pedig kb. 60 kilométerre fekszik.

Agia Pelagia strandjai

A régióban található, többségükben szélvédett öblök legtöbbször nagyobb hullámzástól mentesek, és sárgás-szürkés homokkal, vagy aprókaviccsal borított fövennyel rendelkeznek. Bár néhány öböl aránylag gyorsan mélyül, a gyerekes családok, vagy úszni kevésbé tudók sekélyebb részeket is találhatnak néhány partszakaszokon. A föveny a természeti adottságok miatt viszonylag szűkös, így nyaranta a teljes, bérelhető napernyőkkel-napágyakkal történő beépítettség akár zsúfolt hatást is kölcsönözhet némelyik öbölnek.

Agia Pelagia strandjai mögött kisebb bárok és tavernák is gondoskodnak a fürdőzők folyamatos kiszolgálásáról. A parton napközben jóval nagyobb a nyüzsgés, mint a település utcáin, ám ez is jobbára csak főszezoni hétvégéken jellemző. A legismertebb környékbeli strandok Agia Pelagia főstrandja, valamint a Mononaftis beach, a Kladissos beach, a Ligaria beach, és a Made beach. A magasabb sziklákról gyakran ugrálnak is a vízbe, persze csak ha a tenger mélysége megfelelő ehhez.

Agia Pelagia strand

Hol érdemes megszállni Agia Pelagiában?

A krétai nyaralófalucska viszonylag könnyen elérhető Heraklion repülőteréről, mivel harminc kilométeres távolságon belül fekszik, és a főváros zsúfolt központját a National Road segítségével ki lehet kerülni. Agia Pelagia szállodái és apartmanjai azok számára megfelelőek, akik nem szeretnének a Heraklion repülőterétől túl sokat közlekedni, fontos Kréta fővárosának közelsége, és mégis egy igazi kis nyaralóvároska légkörét szeretnék átérezni. Nézzük, mit ajánlanak a Krétán nyaralók Agia Pelagia szállásai közül az egyénileg utazóknak!

Agia Pelagia apartmanok, studiók

Diana Apartments (2-3 fős szobák)

Joanna Apartments (2-3 fő)

Dioskouroi Apartman (2-5 fő)

Scala Hotel Apartments (2-5 fős szobák)

Attalos Apartments (2-5 fő)

Laia Seafront Luxury Apartments (4 fős szobák)

Apartment Villa Omega (max 5 fős szobák)

Keramos Villa & Apartments (2-6 fős szobák)

Aquarius Exclusive Apartman (2-3 fő)

Agia Pelagia szállodák, hotelek

Irida Hotel (2-3 fős szobák)

Sunday Life Hotel (2-4 fő)

Peninsula Resort & Spa (2-4 fő)

Seascape Luxury Residences (2-6 fős szobák)

Bellair Village (2-4 fő)

Alexander House Hotel (2-4 fő)

Creta Sun Hotel Studios (2-3 fő)

Sea Side Resort & Spa (csak felnőtt, 2-4 fő)

Eva Mare Hotel & Suites (2-5 fő)

Az idei évben ajánlott utasbiztosításokról egyéni, illetve szervezett krétai nyaraláshoz itt írunk, utasbiztosítási kalkulátorral.

Főbb távolságok

Heraklion: 24 km
Rethymno: 61 km
Chania: 120 km
Hersonissos: 46 km
Stalis: 54 km
Matala: 81 km
Agios Nikolaos: 86 km
Sitia: 151 km
Ierapetra: 115 km

Balos: 171km
Elafonissi: 189 km
Falassarna: 169 km
Vai: 175 km
Chrissi sziget: 125 km

Kellemes élményeket kívánunk Agia Pelagiában és környékén!

Scroll to Top