Gouves

Régió: Kelet-Kréta, Heraklion körzet
Koordináták: 35.330584,25.313312

A Kréta fővárosához, Heraklionhoz meglehetősen közel fekvő, alig 20 kilométerre elterülő üdülőfalu a sziget keleti oldalán.


Mivel Gouves a népszerű nyaralófalvak sorába tartozik Kréta északi részén, így a településen számos szálloda és apartman található, amiket főként a tengerpart közelébe építettek. Az üdülőfalu nagy része viszonylag modern, kis méretű település, a part menti épületek többségét csupán az utóbbi évtizedekben emelték. A környék teljesen kiszolgálja a Krétán Gouvesben nyaralókat: tavernák, bárok, szórakozóhelyek sokasága várja a betérő vendégeket. A falu nyáron, májustól szeptemberig élénkül meg igazán, a telet a legtöbb helybéli a Kréta alig negyed órás autózásra található fővárosában, Heraklionban tölti.

Gouves nyaralás Kréta sziget

Gouvesnek két része is van: a helyiek a tengerhez közelebbi, modernebb részt Kato Gouvesnek is hívják, míg a parttól néhány száz méterre, a magasabb dombokon már az ófalu emelkedik, Pano Gouves. Aki a környéken nyaral, érdemes ide feljönni, mivel az ófaluból szép kilátás nyílik a tengerpartra, és magára Kato Gouvesre is. Az ófaluban több takaros templom is emelkedik, melyek szintén megtekintésre érdemesek.

A krétai városkában természetesen szupermarketek, gyógyszertár, ATM automata, autókölcsönzők és egyéb turisztikai szolgáltatók is működnek, teljessé téve egy nyaralást.

Gouves Kréta sziget

Gouves látnivalók, érdekességek – mit érdemes megnézni

Gouves látnivalói közé tartozó, érdekes kirándulási célpont lehet a Skotino barlang (Skotino Cave, Agia Paraskevi Cave), avagy másik nevén Agia Paraskevi barlang, mely egy több mint 150 méter hosszú, és 30 méter széles üreg a hegyekben. A barlang régészeti szempontból is érdekes, mivel feltárásakor több ókori leletet is találtak benne. Egy másik közeli természeti képződmény a St. Anastasia szurdok (Agia Anastasia Gorge), melynek belsejében egy kis kápolnára bukkanni. Apró érdekesség, hogy a legtöbb szurdokvölgytől eltérően itt leanderek is nőnek meglehetősen nagy számban.

A településen, Gouves nyugati részén működik a CretAquarium is, mely Kréta szigetének legnagyobb méretű, tenger alatti élővilágot bemutató akváriuma számos hallal és tengeri élőlénnyel. Az akváriumtól nem messze Dinosauria Park látogatható Gouvesben, ahol 16.000 négyzetméteres területen több mint 50 féle őslény méretarányos szobra és csontváza repítik vissza 65 millió évvel korábbi időbe a kicsiket és nagyokat.

Dinoszaurusz Park Kréta

Mivel Gouves a fővárostól, Herakliontól sem esik messze, érdemes meglátogatni Kréta fővárosát is, megnézni annak velencei kikötőjét és az erődőt (Rocca A Mare Fortress, Kastello del Molo), a híres múzeumokat és szökőkutakat. A mínoszi kultúra fellegvára, Knosszosz is mindössze kb. 20 kilométer, így ha valakit érdekel a történelem, könnyen és gyorsan meglátogathatja Kréta egyik legnagyobb ásatási területét, az ókor egyik leghíresebb városát.

Gouves strandja (Gouves beach)

Gouvesnek főként aranyhomokkal borított tengerparti szakaszai vannak, melyeket egymástól kisebb-nagyobb hullámtörők és sziklazátonyok választanak el. A parton bérelhető napágyak és napernyők, mögöttök a bárok kihagyhatatlan elemei a nyári csendéletnek. Mivel a tengerpart Kréta északi oldalán helyezkedik el, néha nagyobb hullámzás is előfordulhat. Gouves strandját nyugatról Kokkini Hani, keletről pedig Analipsi strandja határolja, melyek hasonló karakterű, homokkal borított partok, sziklás részekkel elválasztva.

Gouves strand, Kréta

Gouves hangulata némileg nyugalmasabb, mint a népszerű kelet-krétai települések, Hersonissos vagy Malia. Aki a térséget választaná nyaralása színhelyéül, ám viszonylag csendes helyen szeretne maradni, annak Gouves jó választás lehet.

Gouves szállásai, hol érdemes szállás foglalni

Gouves legtöbb szállodája és apartmanháza a tenger néhány száz méteres környéként került felépítésre. Heraklion repülőterétől mindössze alig húsz kilométerre fekvő nyaralófalu könnyen és gyorsan elérhető bérautóval vagy taxival – viszont a repülőtérről közvetlenül nem megy helyi buszjárat Gouvesbe, ahhoz előbb be kellene menni Heraklionba. Akinek fontos a főváros, vagy krétai repülőtér közelsége és egy viszonylag nyugodt krétai tengerparti nyaralóhelyre vágyik az északi oldalon, Gouves megfontolandó választás lehet. Utazási iroda partnerünk Gouvesbe szóló szervezett ajánlatait itt lehet megtekinteni (pl. Dimitra apartman), az egyéni utazással Krétán nyaralóknak pedig az alábbi ajánlott szállások között érdemes döntenie!

Hogy krétai városnézéshez, vagy nyaraláshoz idén milyen utasbiztosítást érdemes kötni idén, az itt olvashatod el, ahol online kalkulátort is találsz!

Ajánlott szállodák Gouvesben

Golden Sunlight Hotel (2-3 fő)

Enorme Maya Beach Hotel (csak felnőtt vendég, 2-4 fős szobák)

The Island Hotel (csak felnőtt vendég, 2-4 fő)

Hotel Hara Ilios Village (2-4 fő)

Amirandes GRECOTEL Boutique Resort (2-4 fő)

Blue Aegean Hotel & Suites (2-6 fő)

Gouves Bay Hotel (2-3 fő)

Apartmanok

Despina Apartman (2 fős szobák)

Ourania Apartman (2-4 fő)

Elina Apartman (2-6 fő)

Kleanthi Apartman (2-4 fő)

Romantic Eva’s cottage (8 fő, medencés villa)

Elea Suites & Residences (premium, 2-3 fő)

Katt további szállásokért Gouvesben…

Gouves strand

Távolságok

Heraklion: 19 km
Rethymno: 97 km
Chania: 155 km
Plakias: 130 km
Chora Sfakion: 161 km
Paleochora: 226 km
Stalis: 15 km
Matala: 86 km
Ierapetra: 79 km

Balos: 201 km
Elafonissi: 227 km
Falassarna: 201 km
Vai: 136 km
Chrissi sziget: 89 km

NÉPSZERŰ: Ne felejtsd el utazásod előtt megnézni és megkötni a 2022-es krétai, illetve görögországi nyaralásokhoz ajánlott utasbiztosítást!

Kréta ajánlat, mit érdemes

Kattints ide, hogy milyen utasbiztosítást érdemes kötni idén, és miért! A sokak által kedvelt, népszerű hasznos információ mellett utasbiztosítást kalkulátort is találsz, ahol egy perc alatt meg is tudod kötni a számodra legideálisabb csomagot.

Scroll to Top