Gouves

Régió: Kelet-Kréta, Heraklion körzet
Koordináták: 35.330584,25.313312

A Kréta fővárosához, Heraklionhoz meglehetősen közel fekvő, alig 20 kilométerre elterülő üdülőfalu a sziget keleti oldalán.


Mivel Gouves a népszerű nyaralófalvak sorába tartozik Kréta északi részén, így a településen számos szálloda és apartman található, amiket főként a tengerpart közelébe építettek. Az üdülőfalu nagy része viszonylag modern, kis méretű település, a part menti épületek többségét csupán az utóbbi évtizedekben emelték.

Gouves (Kelet-Kréta)

A környék teljesen kiszolgálja a Krétán Gouvesben nyaralókat: tavernák, bárok, szórakozóhelyek sokasága várja a betérő vendégeket. A falu nyáron, májustól szeptemberig élénkül meg igazán, a telet a legtöbb helybéli a Kréta alig negyed órás autózásra található fővárosában, Heraklionban tölti.

Gouves nyaralás, információk Kréta szigetén

Gouvesnek két része is van: a helyiek a tengerhez közelebbi, modernebb részt Kato Gouvesnek is hívják, míg a parttól néhány száz méterre, a magasabb dombokon már az ófalu emelkedik, Pano Gouves. Aki a környéken nyaral, érdemes ide feljönni, mivel az ófaluból szép kilátás nyílik a tengerpartra, és magára Kato Gouvesre is. Az ófaluban több takaros templom is emelkedik, melyek szintén megtekintésre érdemesek.

Gouves Kréta

A krétai városkában természetesen szupermarketek, gyógyszertár, ATM automata, autókölcsönzők és egyéb turisztikai szolgáltatók is működnek, teljessé téve egy nyaralást.

Gouves Kréta strand

A központtól távolabbi utcákban főként tavernák, apartmanok, szállodák és néhány szupermarket épült, a part mentén bárok és éttermek, míg a központi sétálóutcában a legtöbb ajándéküzlet található.

Gouves főutca
Gouves egyik főutcája

Gouves látnivalók, érdekességek – mit érdemes megnézni

Gouves látnivalói közé tartozó, érdekes kirándulási célpont lehet a Skotino barlang (Skotino Cave, Agia Paraskevi Cave), avagy másik nevén Agia Paraskevi barlang, mely egy több mint 150 méter hosszú, és 30 méter széles üreg a hegyekben. A barlang régészeti szempontból is érdekes, mivel feltárásakor több ókori leletet is találtak benne. Egy másik közeli természeti képződmény a St. Anastasia szurdok (Agia Anastasia Gorge), melynek belsejében egy kis kápolnára bukkanni. Apró érdekesség, hogy a legtöbb szurdokvölgytől eltérően itt leanderek is nőnek meglehetősen nagy számban.

A településen, Gouves nyugati részén működik a CretAquarium is, mely Kréta szigetének legnagyobb méretű, tenger alatti élővilágot bemutató akváriuma számos hallal és tengeri élőlénnyel. Az akvárium megtekintése csemege a tengeri élet szerelmeseinek, és egyben jó családi program a gyerekek számára.

Cretaquarium Gouves látnivalói

Az akváriumtól nem messze Dinosauria Park látogatható Gouvesben, ahol 16.000 négyzetméteres területen több mint 50 féle őslény méretarányos szobra és csontváza repítik vissza 65 millió évvel korábbi időbe a kicsiket és nagyokat.

Dinoszaurusz Park Kréta

Mivel Gouves a fővárostól, Herakliontól sem esik messze, érdemes meglátogatni Kréta fővárosát is, megnézni annak velencei kikötőjét és az erődőt (Rocca A Mare Fortress, Kastello del Molo), a híres múzeumokat és szökőkutakat. A mínoszi kultúra fellegvára, Knosszosz is mindössze kb. 20 kilométer, így ha valakit érdekel a történelem, könnyen és gyorsan meglátogathatja Kréta egyik legnagyobb ásatási területét, az ókor egyik leghíresebb városát.

Gouves látnivalók
Gouves partvidéke

Gouves strandja (Gouves beach)

Gouvesnek főként aranyhomokkal borított tengerparti szakaszai vannak, melyeket egymástól kisebb-nagyobb hullámtörők és sziklazátonyok választanak el. A parton bérelhető napágyak és napernyők, mögöttök a bárok kihagyhatatlan elemei a nyári csendéletnek. Mivel a tengerpart Kréta északi oldalán helyezkedik el, néha nagyobb hullámzás is előfordulhat. A part mögött közvetlenül kilométereken át fut az út, így át lehet sétálni a tengerparton egyik strandról a másikra, vagy autóval is végig lehet menni a tenger mentén.

Gouves strandja

Gouves strandját nyugatról Gournes majd Kokkini Hani, keletről pedig Analipsi strandja határolja, melyek hasonló karakterű, homokkal borított partok, sziklás részekkel elválasztva.

Gouves beach Kelet-Kréta (Gouves strand)
Gouves strandja

Gouves hangulata érezhetően nyugalmasabb, mint a népszerű és sokkal zsúfoltabb hatást keltő kelet-krétai települések, Hersonissos, Malia vagy Stalis. Aki Kelet-Kréta fővároshoz közeli térségét választaná nyaralása színhelyéül, ám viszonylag nyugodt helyen szeretne maradni, annak ez a hely jó választás lehet.

Gouves információk
Gouves partvonala mögött sok helyen út és járda is fut

Gouves szállásai, hol érdemes szállás foglalni

Gouves legtöbb szállodája és apartmanháza a tenger néhány száz méteres környéként került felépítésre. Heraklion repülőterétől mindössze alig húsz kilométerre fekvő nyaralófalu könnyen és gyorsan elérhető bérautóval vagy taxival – viszont a repülőtérről közvetlenül nem megy helyi buszjárat Gouvesbe, ahhoz előbb be kellene menni Heraklionba. Akinek fontos a főváros, vagy krétai repülőtér közelsége és egy viszonylag nyugodt krétai tengerparti nyaralóhelyre vágyik az északi oldalon, a falu megfontolandó választás.

Utazási iroda partnerünk, a Personal Tours szervezett repülős nyaralási ajánlatait itt lehet megtekinteni, az egyéni utazással Krétán nyaralóknak pedig katt ide szállásokért Gouvesben!

Gouves strand milyen (Gouves beach)

Távolságok

Heraklion: 19 km
Rethymno: 97 km
Chania: 155 km
Plakias: 130 km
Chora Sfakion: 161 km
Paleochora: 226 km
Stalis: 15 km
Matala: 86 km
Ierapetra: 79 km

Balos: 201 km
Elafonissi: 227 km
Falassarna: 201 km
Vai: 136 km
Chrissi sziget: 89 km

Scroll to Top