Agia Roumeli

Agia Roumeli

A Líbiai-tenger partján, a Fehér-hegység lábánál elterülő aprócska Agia Roumeli Kréta egyik legkisebb faluja, mégis fontosnak számít, ugyanis a Szamariai-szurdokon átkelők végállomása. Agia Roumeli (Αγία Ρουμέλη) emiatt igencsak látogatott falucska Kréta szigetén, ugyanis az alig másfél tucatnyi házból álló települést a Szamaria-szurdok közelsége miatt évről-évre több mint háromszázezren keresik fel.

Régió: Nyugat-Kréta, Chania
Koordináták: 35.228940, 23.960919
Így is ismerhetjük: Ag. Roumeli, Αγία Ρουμέλη


Tudnivalók Agia Roumeli faluról Kréta szigetén

A mára teljesen idegenforgalomból élő Agia Roumeli évtizedekkel ezelőtt még a mostani elhelyezkedésétől, a tengerparttól több mint egy kilométeres távolságra feküdt, azonban a mögötte lévő krétai hasadékban csordogáló patak a heves esőzéseknek köszönhetően megáradt, és szinte teljesen elpusztította az épületeket. Agia Roumeli (Αγία Ρουμέλη) lakói ekkor úgy döntöttek, hogy teljesen újrakezdik az életet: elhagyják romos régi házaikat, és közvetlenül a tenger mellé költöznek.

Agia Roumeli, Szamaria Kréta
Agia Roumeli kikötője Nyugat-Krétán

A környék már évszázadokkal korábban is lakott volt, a tengerpart a velencei időkben Nyugat-Krétán a déli rész egyik jelentősebb kikötőjének számított. Elhelyezkedése ráadásul ideálissá tette nem csupán a kikötésre, de a közeli erdőségek miatt még hajók építésére is. A nevét azonban még a velenceiek előtt, az araboktól kaphatta, ugyanis Agia Roumeli nevét az arabok ‘görög víz’-ként fordítják.

Agia Roumeli falutól némileg visszább, egy nyugati domb tetején egy régi török erőd magasodik (Castle Agia Roumeli, Κάστρο Αγίας Ρουμέλης), ahonnan kiváló rálátás nyílik a Líbiai-tengerre, Agia Roumeli házaira, és a hasadék kijáratára egyaránt. A Szamariai-szurdok torkolatában Apollo egyik ősi templomának romjai is megtekinthetőek, mellé a középkorban egy templomot is emeltek, és az ősi Tarra város romjai is láthatóak (Αρχαιολογικός Χώρος Τάρρα).

Agia Roumeli látnivalók

Agia Roumeliben napjainkban apró mérete miatt főként tavernák és apartmanok található, amire a Samariai szurdokot végigjáró túrázók miatt szükség is van. Azzal érdemes számolni, hogy a falu speciális elhelyezkedése miatt az árak időszakosan némileg magasabbak lehetnek, mint Kréta más településein, illetve a szurdok népszerűsége miatt a szállások hamar megtelnek.

Agia Roumeli szállásai

Ha pihennénk egy éjszakát (vagy többet) a Szamariai-szurdok túra után, akkor több apartmanban és studióban is van lehetőség szállást foglalni Agia Roumeliben. Előre foglalás nélkül ritkán van kiadó szállás a nagy számú nyaraló miatt, aki a szurdokból érkezik.

A falu szállásait itt lehet megnézni: Agia Roumeli szállásai

Agia Roumeli apartman és studió

Agia Roumeli beach

A hosszan húzódó, szürkés kövekkel és kavicsokkal borított strandon sok túrázó felfrissül a szurdok bejárása után, Líbiai-tenger vize tiszta és hűsítő. Agia Roumeli strandját (Agia Roumeli beach, Παραλία Αγία Ρουμέλη) főszezonban napágyakkal és napernyőkkel is kiépítik, de tágas mivolta miatt saját napernyő használatára is lehetőség adódik.

Agia Roumeli Kréta, Szamariai szurdok vége
Agia Roumeli és a mögötte lévő hatalmas hegyek

Hogyan éred el Agia Roumelit?

Agia Roumeli megközelítése meglehetősen speciális Kréta szigetén: a Szamariai-szurdokból a túra végén gyalogosan, vagy Chora Sfakion, Paleochora (Palaiochora), Sougia településekről hajóval vagy komppal lehetséges.

Közút ide a meglehetősen magasra nyúló és igen meredek krétai hegyek miatt nem vezet, így autóval vagy busszal nem lehetséges közvetlenül meglátogatni a falut. Ha Agia Roumeli falut térképeken keressük, Kréta sziget déli részén, nagyjából Chania város alatt találjuk, légvonalban 33 kilométerre.

Agia Roumelibe az Anendyk társaság komp menetrendje a mérvadó. A komp útvonalai és aktuális menetrend, indulási és érkezési időpontok: anendyk.gr

Nyugat Kréta szállás vélemények
Agia Roumeli komp Szamariai szurdok
Agia Roumeli aprócska faluja Nyugat-Krétán, a Samaria szurdok végénél
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top