Agia Roumeli

Régió: Nyugat-Kréta, Chania
Koordináták: 35.228940, 23.960919

A Líbiai-tenger partján, a Fehér-hegység lábánál elterülő aprócska krétai település a Szamariai-szurdokon átkelők végállomása.


Agia Roumeli rendkívül érdekes falucska Kréta szigetén, ugyanis az alig másfél tucatnyi házból álló települést a Szamaria-szurdok közelsége miatt évről-évre több mint háromszázezren keresik fel. A mára teljesen idegenforgalomból élő település évtizedekkel ezelőtt még a mostani elhelyezkedésétől, a tengerparttól több mint egy kilométeres távolságra feküdt, azonban a mögötte lévő krétai hasadékban csordogáló patak a heves esőzéseknek köszönhetően megáradt, és szinte teljesen elpusztította az épületeket. Agia Roumeli lakói ekkor úgy döntöttek, hogy teljesen újrakezdik az életet: elhagyják romos régi házaikat, és közvetlenül a tenger mellé költöznek.

A környék már évszázadokkal korábban is lakott volt, a tengerpart a velencei időkben Nyugat-Krétán a déli rész egyik jelentősebb kikötőjének számított. Elhelyezkedése ráadásul ideálissá tette nem csupán a kikötésre, de a közeli erdőségek miatt még hajók építésére is. A nevét azonban még a velenceiek előtt, az araboktól kaphatta, ugyanis Agia Roumeli nevét az arabok ‘görög víz’-ként fordítják.

Agia Roumeli, Szamaria Kréta
Agia Roumeli, kikötő

A falutól némileg visszább, egy nyugati domb tetején egy régi török erőd magasodik, ahonnan kiváló rálátás nyílik a Líbiai-tengerre, Agia Roumeli házaira, és a hasadék kijáratára egyaránt. A Szamariai-szurdok torkolatában Apollo egyik ősi templomának romjai is megtekinthetőek, mellé a középkorban egy templomot is emeltek.

Agia Roumeliben napjainkban apró mérete miatt főként tavernák és apartmanok található, amire a Samariai szurdokot végigjáró túrázók miatt szükség is van. Azzal érdemes számolni, hogy a falu speciális elhelyezkedése miatt az árak időszakosan némileg magasabbak lehetnek, mint Kréta más településein, illetve a szurdok népszerűsége miatt a szállások hamar megtelnek.

Agia Roumeli szállásai

Ha pihennél egy éjszakát (vagy többet) a Szamariai-szurdok túra után, az alábbi apartmanokban tudsz megszállni Agia Roumeliben:

Gigilos Rooms (2-4 fő)

Calypso (2-3 fő)

Panorama Rooms (2-4 fő)

Artemis Studios (max 4 fő)

Paralia Guest House (2-4 fő)

Zorbas Studios (2-4 fő)

Giannis Rooms (2-3 fő)

Tarra (max 2 fő)

Agia Roumeli beach

A hosszan húzódó, szürkés kövekkel és kavicsokkal borított strandon sok túrázó felfrissül a szurdok bejárása után, Líbiai-tenger vize tiszta és hűsítő. Agia Roumeli strandját főszezonban napágyakkal és napernyőkkel is kiépítik, de tágas mivolta miatt saját napernyő használatára is lehetőség adódik.

Agia Roumeli Kréta, Szamariai szurdok vége
Agia Roumeli és a mögötte lévő hatalmas hegyek

Hogyan éred el Agia Roumelit?

Agia Roumeli megközelítése meglehetősen speciális Kréta szigetén: a Szamariai-szurdokból a túra végén gyalogosan, vagy Chora Sfakion, Paleochora (Palaiochora), Sougia településekről hajóval, komppal lehetséges. Közút ide a meglehetősen magasra nyúló és igen meredek krétai hegyek miatt nem vezet, így autóval vagy busszal nem lehetséges közvetlenül meglátogatni a falut.

Agia Roumelibe az Anendyk társaság komp menetrendje a mérvadó. A komp útvonalai és aktuális menetrend, indulási és érkezési időpontok: anendyk.gr

Scroll to Top