CRETAquarium (Kréta Akvárium)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Heraklion régió
Koordináták: 35.331684, 25.282767

A Heraklion közelségében, Gouves faluban található akvárium Kréta sziget legnagyobb, tengeri élővilágot bemutató komplexuma. A 2005-ös nyitása óta már több bővítésen is átesett, hogy minél több látnivalóval szolgálhasson.


A CRETAquarium (Cretaquarium Thalassokosmos) Kelet-Kréta egyik legjobb látnivalója, mely a kicsiknek és nagyoknak egyaránt sok érdekességel bír. A természet és a vizek szerelmeseit megszólító krétai akváriumot Gouves falu tengerparti részén, Kato Gouvesben építették fel, Kréta fővárosától, Herakliontól mindössze 18 kilométerre.

CretAquarium, Kréta akváriuma Gouves, Kelet-Kréta látnivalói

A CRETAquarium épületkomplexuma előtt parkoló fogadja a látogatókat, majd a belépés a jellegzetes polipszoborral dekorált főbejáraton át történik, ahol a belépőjegy is megváltható. A főként a görög szigetvilág, illetve a mediterrán térség vízi élővilágát bemutató krétai akvárium kiállításán több mint 60 kisebb-nagyobb akváriumban tekinthetőek meg az állatok. A legkisebb akvárium 115 literes, míg a legnagyobb 900.000 literes űrtartalommal bír, összesen 1.700.000 literes kapacitást biztosítva.

Cretaquarium Kréta sziget akváriuma Gouvesben

Kréta sziget, egyben Görögország legnagyobb tengeri akváriuma, a CRETAquarium Thalassokosmos összesen 2000 tengeri élőlénynek ad otthon, melyek 200 különféle fajba tartoznak. A CRETAquarium üvegfalai mögött élnek itt cápák, ráják, skorpióhalak, álcserepes teknősök, polipok, bohóchalak, és a görög tengerek élővilágán kívül még trópusi tengerek halait is gondozzák.

Cretaquarium Gouves, Kelet-Kréta látnivalók

Az ismertebb tengeri halakon, növényeken kívül igazi ritkaságok is láthatóak, a látogatók kedvencei azonban itt is a különféle cápafajok, mint a homoki tigriscápa. A kiállítás kényelmesen kb. 2-3 óra alatt járható be, és emelt díj megfizetésével akár idegenvezetés is kérhető. A Görögország legnagyobb tengeri akváriumának számító épület könnyen elérhető a kedvelt északkeleti üdülőtelepülésekről: sokan látogatnak el ide a közeli Kokkini Hani, Gouves, Malia, Stalis, Hersonissos településekről, és a kelet-krétai látnivalók közül is az egyik legkedveltebbnek számít.

Cretaquarium Thalassokosmos Gouves Kréta sziget

Kelet-Kréta és egyben Gouves közeli látnivalója a CRETAquarium Thalassokosmos közelében még a Dinosauria Park, mely szintén a gyerekes családoknak is ajánlott program, életnagyságú dinoszaurusz szobrokkal. Az akvárium mögött Gouves egyik apró kikötője is megtekinthető, néhány száz méteren belül pedig több strand is fürdésre alkalmas, kiépített tengerpart.

Cretaquarium Thalassokosmos Gouves, Kelet-Kréta látnivalók akvárium

CRETAquarium Thalassokosmos (Kréta tengeri akváriuma Gouvesben) információk

A CRETAquarium a nagy ünnepek kivételével az év minden napján nyitva tart, váltott téli – nyári nyitva tartással.

Nyári nyitva tartás: április 1-től október 31-ig, 9:30 – 19:00
Téli nyitva tartás: november 1-től március 31-ig, 9:30 – 16:00

Belépődíj: kb 12 Euro / fő (2023-ban)
4 éves kor alatt ingyenes
5 – 17 éves kor között, illetve 65 éves kor felett 6 Euro / fő
Web: cretaquarium.gr

Cretaquarium Thalassokosmos, Kelet-Kréta látnivalói Gouves

Távolságok 

Gouves: 1 km
Kokkini Hani: 3 km
Heraklion: 17 km
Stalis, Malia, Hersonissos: 15-20 km
Agios Nikolaos: 48km
Matala: 83 km
Rethymno: 93 km
Chania: 153 km
Plakias: 127 km
Paleochora: 222 km
Panormos: 74 km
Ierapetra: 82 km

Kréta sziget akvárium, Gouves
Scroll to Top